REİS BEY´İ ÇEŞİTLİ YÖNLERDEN ANLATTI

Kültürümüzün abidevi şahsiyetlerini ve eserlerini tanımak, onların işaret ettiği hayatı örnek almak amacıyla 11/D sınıfı öğrencilerinden Sultan Kahraman´ın başkanlığında Hilâl Erkal, Salih Okatan, Merve Çavdar, Kıymet Boyraz, Adem Duran ve Elif Tofur´dan oluşan yedi kişilik okuma grubu kitapseverlere Reis Bey´i çeşitli yönlerden anlattı.

 

KENDİNİ GÖREVİNE ADAMIŞ BİR İNSAN

Kırıkkale’de acılı anne 15 yaşındaki kızını arıyor Kırıkkale’de acılı anne 15 yaşındaki kızını arıyor

Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerinden Yıldırım Türk ve Kadri Raşit Akdeniz´in düzenlediği etkinliğe okulun öğretmenleri ve öğrencileri de dinleyici olarak katıldı. Katılımcıların, konuşmacılara soru yöneltmesiyle etkinlik daha da keyifli bir hâle geldi. Sultan Kahraman, “Reis Bey tek başına yaşayan, kendini görevine adamış bir insandır. Bir gün bir cinayet haberiyle sarsılır şehir ve o davanın hâkimi de Reis Bey´dir. Reis Bey işini titizlikle yapan fakat biraz da acımasız biridir”

 

KİMSEYLE PEK FAZLA İLETİŞİMİ YOKTUR

“Kimseyle pek fazla iletişimi yoktur. Bir otelde kalır ve sabah işine gider, akşam gelir. Reis Bey her zamanki gibi tüm deliller önüne geldikten sonra kesin bir kararla mahkûma idam kararı verir ve kalemi kırar. Fakat bu sefer yanlış bir karar vermiştir. Mahkûmun açıklamalarına inanmaz. Mahkûmun idam edileceği gün mahkûm tekrar suçsuz olduğunu anlatmak ister fakat Reis Bey kararından dönmez”

 

ACIMASIZLIĞIN KÖTÜ BİR ŞEY OLDUĞUNU ÖĞRENİR

“Mahkûm idam edildikten sonra Reis Bey ve tüm şehir halkı suçlunun başkası olduğunu öğrenirler. Reis Bey o günden sonra çok vicdan azabı çeker. Bulunduğu görevden istifa eder. Daha sonra da diğer insanlara yardım etmek için uğraşır. Bu çabasında bir yanlış bulguyla hapse düşer. Bu yaşadığı şeylerle merhamet etmeyi öğrenir. Acımasızlığın kötü bir şey olduğunu öğrenir” şeklinde eseri özetleyerek konuşmasına başladı.

 

MERHAMET, VİCDAN, HUKUK, ADALET

Ardından yedi kişilik okuma grubu tek tek “merhamet, vicdan, hukuk, adalet” gibi kavramları tartışarak kitabı tahlil ettiler. Konuşmalarını bitirirlerken böyle bir faaliyette yer aldıkları için çok mutlu olduklarını ifade ettiler. Keyifle dinlenen etkinlik büyük beğeni topladı. Okul Müdürü Barış Küçük, milli kültürümüzün önemli kişilerini ve eserlerini, bu tür faaliyetlerle gündemde tuttuklarını söyleyerek öğrencilerin ilgisinden oldukça memnun olduğunu belirtti.