ENGELLİLER İÇİN YAPILAN ÇALIŞMALARI ANLATTI

Engelsiz Yaşamı Paylaşma Topluluğu ve Engelsiz Yaşam Birimi tarafından düzenlenen konferansta ilk konuşmayı yapan Engelsiz Yaşam Birimi koordinatörü Resul Partici üniversitede engelliler için yapılan çalışmaları anlattı. Partici konuşmasında “İki yıl önce Engelsiz Yaşamı Paylaşma Topluluğu´nu kurduk. Bu topluluğu kurmaktaki amacımız engelli bireylerin sosyal yaşamla barışık olmalarını sağlamak, toplumu engellilere entegre etmek ve aynı zamanda engelli bireylerin eğitim sırasında karşılaşmış oldukları sorunları ortadan kaldırmaktır. Bu sorunlarla mücadele etmek adına topluluğumuz Üniversitemize bağlı Engelsiz Yaşam Birimi ile beraber hareket etmektedir. Topluluğumuzu kurduktan sonra engelli farkındalığını artırmak adına çeşitli konferanslar verdik, sesli-betimlemeli filmler izledik, sesli-betimlemeli geziler düzenledik. Düzenlediğimiz geziler sırasında refakatçi engelsiz arkadaşlarımız görme engelli arkadaşlarımıza müzeleri ve çevreyi betimlediler, işitme engelli arkadaşlarımıza işaret diliyle anlattılar. Çok farklı alanlarda, çok farklı şekilde konferanslar verdik. Yüksek lisans programlarında engelliler için kontenjan ayrılmasına yönelik çalışmalarımız devam etmektedir. Ayrıca fiziksel erişilebilirliği sağlamak ve kütüphanelerimizde görme engellilerin de kitap okuyabilecekleri, ders çalışabilecekleri alanların oluşturulmasında girişimlerde bulunduk. Bunun neticesinde Üniversitemiz Kütüphanesi görme engellilerin faydalanabileceği bir kütüphane haline geldi. ”

FİŞ YERİNE ARABA PLAKASI

Resul Partici´nin ardından konuşan Halis Kuralay, bir görme engelli olarak yaşadıklarını öğrencilerimize anlattı. Halis Kuralay,  “7 yaşında tüm arkadaşlarım okula başladı ama ben başlayamadım. Çünkü memleketim Çanakkale´de görme engellilere eğitim verecek öğretmen yokmuş. Başlamamakla birlikte boş durmadım. Gözleri görmeyen bir çocuk nasıl yazı öğrenir? Kabartma yazıyla değil ama ben bir şekilde sizin yazdığınız yazıyı öğrendim. Demirci olan abim bana telden harfler yaptı. Onlarla harfleri öğrendim. Fiş görevini de kabartma yazı olduğu için arabaların plakaları gördü. “ şeklinde konuştu.

HAYATIMDA YEDİĞİM EN TATLI DAYAK

İlkokula başlayacağı zaman çevresinin verdiği tepkilere değinen Kuralay, “Rahmetli babam büyük çabalardan sonra beni İstinye Körler Okulu´na göndermek istedi. Fakat bu süreçte aile büyüklerimiz babamı karşısına alıp ‘sen gözleri görmeyen bir çocuğu nasıl bu kadar uzak bir yere gönderirsin. Bir çocuğun boğazına bakamadın mı?´ gibi sözler söylediler. Tabi bu sözlerin arkasında ‘bu çocuk okusa da bir okumasa da bir, bu çocuktan ne köy olur ne kasaba´ düşüncesi vardı. Daha sonra Körler Okulu´nda eğitime başladım. İlk yıllarımı görme engelli arkadaşlarımın yanında geçirdikten sonra 4. sınıftan itibaren görebilen arkadaşlarla aynı sınıfta okumaya başladım. Bir gün öğretmenimiz sordu: ‘Petrol ülkemizde nerede çıkar?´ O zamanlar ülkemizde sadece Batman´da Raman Dağı´nda çıkıyordu. Soruyu kimse bilemeyince öğretmenimiz sıra dayağına başladı. Ben ‘Acaba öğretmenimiz kör olduğum için bana acır mı´ diye düşünürken öğretmenimiz benim de ellerime vurdu. İşte o an ‘Oh be. Allah senden razı olsun öğretmenim´ dedim. Hayatımda yediğim en tatlı dayaktı arkadaşlar. Sopayı savunduğumu sanmayın ama sopa yememek her zaman ödül değilmiş. ” diyerek düşüncelerini ifade etti.

GÖREV YAPTIĞIM OKULA 6 VASITAYLA GİDEBİLİYORDUM

Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji bölümü mezunu olan Halis Kuralay, “2005-2012 yılları arasında çok güzel çalışmalarımızın olduğu İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü´nde şube müdürlüğü yaptım. Daha sonra bir okulda göreve başladım. Görev yaptığım okula 6 vasıtayla gidebiliyordum. Üç saatte gidiyordum, üç saatte dönüyordum. Fakat o okulda dahi faydalı olmaktan geri durmadık. Girişimlerimle okul bir konferans salonu kazandı, okula 2500 kadar kitap sağladık.” dedi.

GÖRME ENGELLİLER DE KURAN OKUYABİLSİN

Kırıkkale Üniversitesi Rektörü TRT’ye Konuk Oldu Kırıkkale Üniversitesi Rektörü TRT’ye Konuk Oldu

Kabartma Kuranı Kerim çalışmalarını anlatan Kuralay  “İstanbul Beyaz Ay Derneği´nde arkadaşlarımızla birlikte görme engellilerin de Kuran okuyabilmesi için Pakistan´dan kabartma Kuranı Kerim getirdik ve onun eğitimlerine başladık 1988´de. 2014 yılında Uluslararası Kabartma Kuran Hizmetleri Birliği´nin kuruluşunda görev aldım. Türkiye´de kabartma Kuranı Kerim yoktu. 1993-94´ten sonra kabartma Kuranı Kerim çalışmalarına katkılarım oldu ve Türkiye´de basılmasını sağladık. Hatta 1989 senesinde Türkiye´nin ilk resmi kabartma Kuranı Kursu´nda kabartma Kuran hocalığı yaptım.”  dedi.

MİSYONERLER ÜLKEMİZDE KABARTMA YAZILI İNCİL DAĞITIYORDU

Herkese ibret olması gereken bir anısını anlatan Halis Kuralay, “Bir gün İstanbul İstiklal Caddesi´nde bir arkadaşımla yürüyoruz. Yanımıza gelen birisi ‘size kabartma bir kitap hediye edebilir miyim´ diye sordu. Biz de kabul ettik ve kitabı aldık. Bize hediye edilen kitap İncil´in kabartma Türkçe mealiydi ve daha biz ülkemizde kabartma Kuranı Kerim basmamıştık. Uluslararası Kabartma Kuran Hizmetleri Birliği´nin kuruluş sürecinde anladık ki görmeyen insanlara misyonerlik yapmak adına ilk dernek 1900´lü yılların başında İstanbul´da kurulmuş. Toplumun küçük bir kısmını oluştursa da görmeyen insanlara da ulaşma çabası içindeler. Tabi bu bizim için büyük bir motivasyon kaynağı olmuştu. Arkadaşlar siz yatarsanız, biz yatarsak unutmayın ki birileri çalışıyor. Adımlarımızı ona göre atmalıyız.”  şeklinde konuştu.

BAŞARININ ÜÇ SIRRI

Hayatta başarılı olmak için öğrencilerimize tavsiyelerde bulunan Halis Kuralay, “İlk olarak kendinizi nerede görmek istiyorsanız onun hayalini kurun. Arkadaşlar, hayalleri olamayanların gerçekleri olmaz. Dünyada herkesin yapabileceği bir şey mutlaka vardır. İkinci kuralımız ise plan yapmaktır. Ama planımız ölçülebilir olacak. Çarşıya, pazara giderken bile planlayın da öyle gidin. Aksi halde kapitalizm size her şeyini satmaya hazır. Plan yapabilmek için hedeflerimiz olmalı. Üçüncü kuralımızsa planlarımıza uymaktır. Kendimizin dışındaki şartları, sebepleri istediğimiz şekle sokamayız. Önemli olan şartlara takılmadan bir şeyler yapabilmektir. İnanıyorum ki isterseniz yaparsınız. Bunu yapabilmek için de zaman yönetimini iyi yapmalı ve telefon gibi, bilgisayarda oyun bağımlılığı gibi kötü alışkanlıklarımızdan kurtulmalıyız.” tavsiyelerinde bulundu.

Konferansın son kısmında Halis Kuralay tarafından kabartma yazılı Kuranı Kerim okundu. Engelsiz Yaşamı Paylaşma Topluluğu tarafından Halis Kuralay´a plaket verildi ve toplu fotoğraf çekildi.