HASTA HAKLARI GÜNÜ OLARAK KABUL EDİLDİ

İl Müdürü Uzun, 1998 yılında Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği (HAYAD) tarafından 26 Ekim  Hasta Hakları Günü olarak kabul edildiğini, hasta haklarının gündeme getirilmesi hedeflendiğini söyledi. Uzun “Hasta Hakları sağlık hizmetlerinden faydalanma ihtiyacı bulunan fertlerin, sırf insan olmaları nedeniyle sahip oldukları ve T.C. Anayasası, milletlerarası antlaşmalar, kanunlar ve diğer mevzuat ile teminat altına alınmış bulunan haklarını ifade eder”

 

GENEL İNSAN HAKLARININ SAĞLIK ALANINA YANSIMASI

Ülkemizde Hasta Hakları; Anayasa, Tıbbi Deontoloji Tüzüğü, Hasta Hakları Yönetmeliği, Hasta Hakları Uygulaması Genelgesi ile düzenlenmiştir. 1998 yılında Hasta Hakları Yönetmeliği yayınlanmış, amaç olarak temel insan haklarının, sağlık hizmetleri sahasındaki yansıması olan ve başta Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında, diğer mevzuatta,  milletlerarası hukuki metinlerde kabul edilen “ Hasta Haklarını somut olarak göstermek, sağlık hizmeti verilen kurum ve kuruluşlarda, insan haysiyetine yakışır şekilde herkesin hasta haklarından faydalanabilmesine, hak ihlallerinden korunabilmesine ve gerektiğinde hukuki korunma yollarını fiilen kullanabilmesine” imkân veren bir uygulama amaçlanmıştır”

 

19 BİRİM HİZMET VERİYOR

“Hasta Hakları Yönetmeliği 08.05.2014 Yılında 28994 Sayılı Resmi Gazetede yayınlan değişiklikle son halini almıştır. İlimizde halen Kamu, Özel ve Üniversiteye ait sağlık tesislerinde toplam 18 Hasta İletişim Birimi, İl Sağlık Müdürlüğümüzde de Hasta Hakları İl Koordinatörlüğü olmak üzere toplam 19 birimimiz hizmet vermektedir. Hasta İletişim Birimlerinde vatandaşların her türlü şikayet, öneri ve teşekkürleri alınmakta, yerinde değerlendirilerek çözüme kavuşturulmaktadır. İletişim Birimlerinde yerinde çözülemeyen başvurular İl Sağlık Müdürlüğümüzde her 15 günde bir toplanan Hasta Hakları Kuruluna gönderilerek Hasta Hakları İhlali olup olmadığına karar verilmektedir. Hasta Hakları Kurulunda; Kurul Başkanı, Hasta Hakları yoksa Tüketici Hakları Derneklerinden bir temsilci, Sivil Vatandaş, hakkında başvuru yapılan personelin kurum amiri veya görevlendirdiği bir kişi ve sendika temsilcisi görev almaktadır”

 

VATANDAŞA EN İYİ HİZMET

Kırıkkale’de Özel Sporcular Atletizm müsabakaları düzenlendi Kırıkkale’de Özel Sporcular Atletizm müsabakaları düzenlendi

“Bir sağlık kuruluşuna, sağlık hizmeti almak için başvuran herkesin; Sağlık hizmetlerinden faydalanma, bilgilendirme ve bilgi isteme, sağlık kuruluşunu ve personelini seçme ve değiştirme, mahremiyete saygı gösterilmesini isteme, bilgilerin gizli tutulmasını talep etme, tedaviyi reddetme veya rıza gösterme, dini vecibeleri yerine getirebilme hakkı, insani değerlere saygı gösterilmesi hakkı, ziyaret ve refakatçi bulundurma hakkı ve herkesin, sağlık kurum ve kuruluşlarında güvenlik içinde olmayı bekleme ve bunu isteme hakları vardır. Kurumlarımız Hasta İletişim Birimleri´ nin amacı anlık sorunlara yerinde müdahale etmek, hasta hak ve sorumlulukları konusunda vatandaşı ve sağlık personeli bilgilendirmek, vatandaşın daha iyi hizmet alabilmesi için gerekli çalışmaları yapmaktır” dedi.