Kırıkkale’de acılı anne 15 yaşındaki kızını arıyor Kırıkkale’de acılı anne 15 yaşındaki kızını arıyor

 

GÖRME KUSURLU ÇOCUKLARIN ORANI 19 MİLYON

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Uğur Tiftikçi, ‘Dünya Görme Günü´ dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Tiftikçi, önlenebilir körlük ve görme kusurlarına küresel bağlamda dikkat çekmek için her yıl ekim ayının ikinci perşembe gününün Dünya Görme Günü ilan edildiğini söyleyerek, “´Görme hakkı´ girişimi ile önlenebilir körlüklerin ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır.  Dünya Sağlık Örgütünün tahminlerine göre, dünyada 284 milyon kişi görme kusurlu. Bu sayının 39 milyonu görme engelli ve 245 milyonu da orta veya ileri derecede görme kusurludur. Mevcut görme engelinin yüzde 80´i tedavi edilebilir ve önlenebilirdir. Görme kusurluların yüzde 90´ı gelişmekte olan ülkelerdedir. Görme kusurluların yaklaşık yüzde 65´i 50 yaş üzerindedir. Görme kusurlu çocukların oranı ise 19 milyondur”

 

KİTABA MESAFELİ BAKIN  
Vatandaşlarımız göz sağlığını korumak için yapması gerekenler hakkında bilgi veren Tiftikçi, “Televizyon ve bilgisayar ekranına uzun süre yakından bakılmaması, uzun süre bilgisayar kullanımlarında gözlerin sık sık dinlendirilmeli. Görme yeteneğini güçlendiren A vitamini içeren besinler havuç, yumurta ve yeşil sebzelerin bol miktarda tüketilmeli. Göz hijyenine özen gösterilmeli.
Kitap okurken göz ile kitap arasında en az 30 santimetre mesafe olmasına dikkat edilmeli. Çok az ya da çok fazla ışıkta okuma yazma yapılmamalı”

 

BAŞKALARINA AİT GÖZLÜKLER KULLANMAYIN

‘Başkalarına ait gözlükler kullanmayın´ diyen Tiftikçi, “Yaz aylarında gözleri güneş ışığından korumak için güneş gözlükleri kullanmamalı. Başkalarına ait makyaj malzemeleri ve havlu gibi göze temas eden malzemeler bulaşma riskinden dolayı kullanmamalı. Çocuklarda gözde herhangi bir kayma ve görme bozukluğu şüphesi varsa en kısa sürede göz kontrolü yaptırılmalı. İlerleyen yaşla birlikte göz ve görme sağlığında herhangi bir problem yaşanmaması için hayat boyu düzenli aralıklarla göz muayenesi yaptırmalıdırlar”

 

GÖZ TARAMASI YAPTIRIN  
“Sağlık Bakanlığımızın tarama programları kapsamında Aile Hekimlerimiz tarafından 36-42 aylık çocuklarımıza Görme Taraması yapılmaktadır. Yakın zamanda da ve ilkokul 1. Sınıf düzeyindeki çocuklarımızda bu tarama kapsamına alınacaktır. Ailelerimiz çocuklarının sağlığı açısından bu taramaların yapılmasını takip etmeli, tarama sonucunda şüpheli bir durum söz konusu olduğunda ise vakit kaybetmeden tedavilerine başlamalıdır” dedi. Haber Ahmet Özhan