TÜRKİYE´NİN DİL VE DİN REFORMU

Programda konuşan Prof. Dr. Ejder Okumuş tarih deki medeniyetlerden bahsederken tarihteki en büyük medeniyetin İslam medeniyeti olduğunu vurguladı. Geleceği kuracak olan medeniyet islam medeniyetidir ifadesini kullanan Okumuş Türkiye´nin Dil ve Din Reformu ve Gençliği nasıl bir gelecek bekliyor konulu söyleşisinde 'Türkiye´de dil reformunun, Türkçenin yeniden yapılanmasının temellerinin 1839´la gelen süreçle başladığı söylenebilir. 1 Batıcı Tanzimat aklı ve Tanzimat zihniyetine, bürokrasinin modernleşmesi ve merkeziyetçi bir yönetimin oluşturulmasına paralel olarak bir Batıcı Tanzimat dilinden söz etmek mümkündür. Tanzimat´la birlikte Osmanlılarda kendini gösteren sosyal ve siyasî değişim, sosyal bir fenomen olarak dilde ifadesini bulmuş, toplumsal nesnelleşmenin temel biçimi olan dilde tezahür etmiş veya dile yansımıştır”

 

Kırıkkale’de hacı adaylarına hazırlık kursu Kırıkkale’de hacı adaylarına hazırlık kursu

TOPLUMUN DİNİNİ ÖĞRENME

Prof. Dr, Coşkun konuşmasının devamında ise “Bireyin grup veya toplumla bütünleşme sürecinin bir diğer adı olarak sosyalleşme, en geniş anlamıyla eğitim ve öğrenme sürecidir. Birey, bu süreçte toplumunun düşünce, inanç, gelenek, kural, değer ve yaşam tarzlarının yanısıra dinini ve inancını da öğrenir. Dinin kendi yapısal niteliği gereği sosyalleşmeye rengini vermesi durumu olarak dinsel sosyalleşme de, hem bireyin dinî kural, değer ve pratikleri öğrenmesinde, hem de genel olarak sosyalleşme sürecine dahil olmasında etkili olur. Dinsel sosyalleşme; dinde sosyalleşme, din ile sosyalleşme, sosyalleşme sürecinde dinî hayat, toplumun dinini öğrenme ve yaşama süreci ve de dindarlaşma gibi ifadelerde karşılığını bulan bir terimdir”

 

DİNSEL SOSYALLEŞME

“Din sosyolojisinin önemli konularından biri olan dinsel sosyalleşme, din-toplum etkileşiminin önemli boyutlarındandır. Genelde sosyalleşme, özelde ise dinsel sosyalleşme süreçleriyle din, toplumsal aktörlerin toplumun dinî yapısına, toplumun norm, değer ve inançlarına katılmasında, onları öğrenmesi, benimsemesi, onaylaması, davranış kalıbı haline getirmesi ve gelecek nesillere aktarmasında önemli boyut ve işlevselliklere sahiptir. Dinsel sosyalleşme, dine ait sosyalleşme veya dinsel yönden öğrenme yahut din temelli toplumsallaşma, toplumsal faktörlerin bireylerin dinsel inanç, algı, anlayış ve yaşayışları üzerinde etkide bulunduğu etkileşimsel bir süreç olarak dinsel sosyalleşme, insanın toplumsal hayatta din alanında öğrenme ve uyum sürecini ifade eder. Bu çalışmada din ve sosyalleşmenin dinsel sosyalleşme bağlamında anlaşılması amaçlanmaktadır” dedi.

 

KARAHAN, COŞKUN´A ÇİÇEK TAKDİM ETTİ

Programın sonrasında KYK Kırıkkale il Müdürü Haluk Karahan tarafından günün anısına Prof. Dr, Coşkun´a çiçek takdiminde bulundu. Programa Gençlik Hizmetleri il Müdürü Rıfat Ünlü ve TÜRGEV Kırıkkale Şube Başkanı Çağrı Baykal´da katıldı.