HER YÖRENİN KENDİ ŞİVESİ

16 Nisan´da yapılacak olan anayasa değişikliği hakkında Avukat Mehmet Yılmazer, açıklamalarda bulundu. Yılmazer, “Gırıkkaleli evet diyecekse “he” , hayır diyecekse “yoh” der.

Seçim sonrası Bahşılı’da ilk toplantı Seçim sonrası Bahşılı’da ilk toplantı

Referandum her bölgenin her yörenin şivesine göre yapılsaydı Kırıkkale´de “he”ciler ile “yoh”çular için pusulalar hazırlanırdı. Peki ama Kırıkkale´de “he” yüzde kaç, “yoh” yüzde kaç çıkar ? Çok kolay ve çok net bir hesap yapalım. Son genel seçimde AK Parti´nin Kırıkkale´deki oy oranı % 62,30, MHP´nin oy oranı ise 20,90. İki partinin toplam oy yüzdesi %83,20 ediyor”

 

ANALİZ EDİLMELİDİR

Yılmazer,  açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “ Bu durumda referandumda Kırıkkale´nin “Türkiye ortalamasının üstünde evet oyu” çıkarması “doğal sonuç” olarak tanımlanabilir. Başarı %83,20´nin üstüdür. Bunun altında çıkacak evet yüzdesi yüksek dahi olsa analiz edilmeye muhtaçtır. O zaman %83,20´nin üzerine ne kadar  ve nasıl çıkılabilir bunu konuşmalıyız.”

 

İLK SONUCA ULAŞIRIZ

“Önce AK Parti ve MHP İl Başkanlıklarının son genel seçimden sonra “kayıtlı üye sayılarını % kaç arttırdıklarına” bakarız.  Bu yüzdeyi alınan oy yüzdesi üzerinden değerlendirir ve ona göre elde etmemiz gereken ilk sonuca ulaşırız. Sonra “evet deme potansiyeli yüksek seçmen”e bakarız. Bu noktada son genel seçimde Kırıkkale´de %0,8 oy alan BBP ve %0,7 oy alan Saadet Partisi seçmeni evet demesi için çalışılması gereken potansiyel seçmen grubu olarak karşımıza çıkıyor. İkisinin toplam oy yüzdesi olan %1,5´i  Ak Parti ve MHP´nin toplam oy yüzdesi olan %83,20´ye eklersek %84,70´e ulaşırız. 

 

HEPİMİZİN HAKKIDIR

“Peki neden CHP´den ve neden Kırıkkale´de siyaset yapan pek çok partinin seçmeninden de oy alınamasın ? Ben arkadaşlarıma “Kırıkkale´nin referandum hedefi %90´ın üzerinde evet oyu almak olmalı” dediğimde beni eleştiren arkadaşlarım oldu. “ Kırıkkale´nin ünlü bir sözü vardır : “siyasette 2 ile 2´yi toplayınca her zaman 4 etmez” dediler örneğin.  Bu bir anlamda tartışılabilir. Ancak bu defa 2+2 =4 etmeli. 4 etmezse sorun matematikte olmaz. Sorun işlem hatası yapanda olur.%62,30+%20,90 = %83,20 Ben bunu bilirim. Yeni artılar beklerim. Beklemek de benim ve hepimizin hakkıdır. “

 

GEREKÇELERİNİ MERAK EDİYORUM

“Çünkü burası Kırıkkale. Burası yiğidin harman olduğu yer. Mevzubahis olan vatanın bekası ise gerisinin teferruat olduğu “he” yerine şimdilik “yoh” diyen Kırıkkaleli hemşerilerimize pekala anlatılabilir. Ben diyorum ki hedef %90 oranında evet oyu çıkarmak olmalı.

Ben “he çıkar” diyorum. “Yoh çıkmaz” diyen varsa gerekçelerini merak ediyorum.

%90 oranında evet oyu çıkarmak için Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan´ın işaret ettiği “seferberlik ruhu” ile hareket edilmelidir. Sayın Milletvekillerimize, Belediye Başkanlarımıza, Ak Parti´mizin ve MHP´nin İl başkanlarına düşen görev kadar STK´larımız da aktif biçimde “seferberlik ruhu” ile referandum kampanyasının içinde yer almalıdırlar. Kırıkkale´deki mahalli gazetelerimizin sayfaları “evet ilanları” ile dolup taşmalıdır.

STK´larımızın verecekleri evet ilanları duvarlarına asacakları “onur belgesi” , “şeref madalyası” niteliğinde olacaktır. Bu ilanları gösterip “biz işte vatanımızın bekası için evet diyenler arasındaydık” diyebilecek ve tarihi şekillendirmenin gururunu yaşayabileceklerdir” dedi.