Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Uğur Tiftikçi, “Dünya Emzirme Günü” dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Annelere uyarılarda bulunan Müdür Tiftikçi, “Gece emzirmelerini mutlaka yapın” dedi.

 

BEBEĞİNİZE EN İYİ ARMAĞAN ANNE SÜTÜDÜR

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve UNICEF katkılarıyla tüm Dünyada olduğu gibi ülkemizde de “Dünya Emzirme Günü” olarak kabul edilmekte ve çeşitli faaliyetler düzenlenmektedir.   Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Tiftikçi, anne sütü ile beslenme bebeğin en doğal hakkı olduğunu söyleyerek, “Bebeğinize en iyi armağan anne sütüdür. Bebeğin vücut ve ruh sağlığı için en uygun besin annenin kendi sütüdür. Her canlı gibi insanlara da yavrusunu doğumdan sonra emzirmelidir. Doğum yapan her kadın süt verebilme yeteneğine sahiptir”

 

ANNE SÜTÜ BEBEKLERİ KORUR

“Emzirme doğumdan sonra ilk yarım saat içinde başlanmalıdır. Emzirmeye ne kadar erken başlanır ise süt üretimi o kadar çok ve uzun süreli olmaktadır.  Sütün bol ve uzun süre gelebilmesi için sık sık ve bebek her istediğinde emzirilmelidir. Gece emzirmeleri mutlaka yapılmalıdır. Bebekler ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeli, 6 aylık olunca ek gıdalara başlanmalı, emzirmeyi ise 2 yıl veya daha uzun süre devam edilmelidir. Anne sütü bebeklerin ilk 6 ay boyunca beslenmesi için en ideal besindir. Hiçbir yiyecek ve içecek anne sütünden üstün değildir. Lüzumsuz yere başlanan ek gıdalar nedeni ile bebekler kısa sürede anne sütünü bırakırlar. Anne sütü bebekleri enfeksiyonlara karşı korur”

 

ANNEYE DÖNÜK OLMALIDIR

“Anne sütü ile beslenen bebeklerde alerjik hastalıklar, zatürree, ishal daha az görülür. Anne sütü bebeğin ilk aşısıdır. Anne sütü kolay sindirilir. Her zaman ve her yerde kullanıma hazırdır. Temiz ve uygun ısıdadır. Aile bütçesine masraf gerektirmez. Bebekler kendilerine 4 gün yetecek kadar yedek su ile birlikte doğarlar. Bu nedenle doğumdan sonra bebeklere su veya şekerli su verilmemelidir. Uygun emzirme için anne en rahat pozisyonu seçmelidir. Bebeğin başı ve vücudu tam alarak anneye dönük olmalıdır”

 

GÜNLÜK SIVI ALIMI ARTIRILMALIDIR

“Emzirirken bebeğin ağız içerisine hem meme başı, hem meme başının çevresindeki koyu renkli kısım tamamen girmelidir, sadece meme ucunun emilmesi ile yeterli süt bebeğin ağzına gelmediği gibi, zamanla meme ucunda ağrı ve çatlaklar oluşur. Her emzirmede her iki meme birlikte kullanılmalıdır. Emzirmeye daima bir önceki emzirmede bırakılan memeden başlanmalıdır. Meme temizliğinde sadece anne sütü kullanılmalıdır. Meme derisini kurutan ve çatlaklara yol açan sabundan kaçınılmalıdır. Bebek memeyi bıraktıktan sonra bir miktar süt çıkarılarak meme ucu ve çevresine sürülmelidir. Anne dengeli beslenmeli, fırsat buldukça uyumaya ve dinlenmeye çalışmalıdır. Annenin günlük sıvı alımı artırılmalıdır. Günlük 3 litre kadar olmalıdır”

 

ALTIN BEBEK DOSTU

Kırıkkale’nin genç izcileri, doyasıya eğlendi Kırıkkale’nin genç izcileri, doyasıya eğlendi

“2014 yılı itibari ile Altın Bebek Dostu il ünvanını alan Kırıkkale ilimize Bakanlığımızın düzenlemiş olduğu törende plaket takdim edilmiş olup;ilimizdede  Anne Sütü ve Emzirme Haftası çeşitli etkinliklerle kutlanmıştır. Müdürlüğümüz Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Kontrol Şubesine bağlı Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Birimi tarafından emzirmenin önemini vurgulamak ve farkındalık oluşturmak amacı ile  Altunbilekler  AVM ´de stant açılmıştır. Stantta halkımıza; anne sütü ve emzirmenin önemi hakkında eğitici bilgiler verilmiş olup, anne ve anne adaylarına anne sütünün yararları, emzirmenin önemi, emzirme teknikleri, süt sağma tekniği konularını içeren el broşürleri dağıtımı yapılmıştır”

 

ANNELERİN MOTİVASYONU SAĞLANDI

“Standımızı ziyaret eden anne ve anne adayları ile birebir görüşmeler yapılıp emzirme konusunda sıkıntı yaşayan annelerimize danışmanlık yapılmış olup emziren annelerin motivasyonu sağlanmıştır. Aynı zaman da tüm Toplum Sağlığı Merkezlerimiz ve Bebek Dostu Hastanemiz Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesinde de çeşitli etkinliklerle günün anlam ve önemine değinildi. Bebek Dostu Sağlık Kuruluşu Programı kapsamında İlimizde hizmet veren Aile Hekimlerinin tamamı teorik ve pratik eğitimlerini tamamlayarak Bebek Dostu ASM ünvanı almaya hak kazanmışlardır” dedi. Haber: Emel Selci