İlimizde son yıllarda inşaat sekötürünün canlılığıyla beraber , çok katlı bina sayısında da artış yaşandı çok katlı binaların vazgeçilmez unsurlarından biride hiç kuşkusuz asansörler oluyor. İnsanların ulaşımı ve yük taşıma konusunda büyük yardımcısı olan asansörler yıllık bakımı yapılmadığında da üzücü olaylara sebep oluyor. Son olarak İstanbulda yaşanan asansör faciasından sonra ilimizdeki durumu gözler önüne sermek için ilimizde bu işle meşgul olan Dizayn Asansör isimli işletme sahibi Hasan Köksoy ile görüştük.

Kırıkkale'de Engelli ve Eski Hükümlü Hibe Desteği başladı Kırıkkale'de Engelli ve Eski Hükümlü Hibe Desteği başladı

Bina yöneticileri sorumlu

Dizayn Asansör işletme sahibi Hasan Köksoy Asansör bakımının ayda bir kere , periyoduk olarakta yılda bir kez genel bakım yapılması gerekitğini söyledi. Asansör bakımında özellikle TSE kontrolleri olması gerektiğini belirten Köksoy ' Bakımı yapılmayan asansörlerin %80 kırmızı etiketli diye tabir ettiğimiz kullanılmaya güvenli olmayan asansörlerdir. Güvenli asansör olması için yeşil etiketli tabir ettiğimiz asansörler olması gerekiyor. Bakım yaptırılmayan asansör daima risktir. Bakımı yapılmayan asansör oluşacak kötü olaylar için davetiye niteliği taşır.Binalarda bakım sorumluluğu tamamen yöneticilere aittir. Asansördeki arızaların genellikle bakımı yapılmadığından kaynaklanır. Genel asansör arızaları ise kapı arızaları , kapı kartları , elektronik aksam ,mevsim geçişlerinde diktatör arızaları ve aşırı kullanımdan kaynaklanan arızalardır' ifadesini kullandı.

Tedbirimizi alalım

İlimizde şu anda belgesiz çalışmakta olan asansör firmaları bulunduğunu belirten Köksoy 'TSE kontorleriyle bu firmların azalmaya çalışılıyor. Asansör firmalarında olması gereken belgeler ; ISO 9001-2008 , CE(Avrupa Birliği) , Hizmet Yeri Yeterlilik belgesi , Garanti belgesi , Satış sonrası hizmet yeri yeterlilik belgelerini mutlaka firmaya sorun. Bu belgeleri olmayan firmalara asansör yapımı ve bakımı yaptırmayın. Sonuç olarak, ne olursa olsun ihmallerden dolayı kullanılmaya devam eden güvensiz bir asansörün herhangi bir insan, kendimizin ve yahut ta çok sevdiğimiz bir yakınımız tarafından kullanacağı ve bu esnada insan, can ve mal güvenliği açısından karşılaşabilecek olumsuz durum olgusundan hareketle, gerekli olan tedbirleri alalım' ifadesini kullandı