FAZLA YAKIT TÜKETİYOR

Türkiye genelinde olduğu gibi Kırıkkale´de de, çiftçilerin tarım amaçlı köylerde kullandığı yüzlerce eski traktörler, çiftçinin cebini yakıyor. Yapılan saha çalışmalarına göre yaşlı traktörler yenilerine oranla ortalama yüzde 30 daha fazla yakıt tüketiyor. Bu traktörlerin ortalama çalışma saatleri dikkate alındığında yıllık 700 litre daha fazla yakıt tüketimi söz konusu.

 

KIRIKKALE’DE BUGÜN HANGİ ECZANELER NÖBETÇİ 16 NİSAN 2024 KIRIKKALE’DE BUGÜN HANGİ ECZANELER NÖBETÇİ 16 NİSAN 2024

 TEŞVİK PROGRAMI UYGULANMALI

En önemlisi de eski traktörlerde can güvenliği riski yüksek. Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği´nin (TARMAKBİR) Genel Sekreteri Selami İleri, 'Ömrünü doldurmuş traktör kullanılması nedeniyle Türkiye tarımı yıllık mazot faturası çiftçilerimize verilmekte olan mazot desteğinin çok üstündedir' dedi. İleri, sorunun çözümü için kapsamlı bir teşvik programı uygulanması gerektiğinin altını çizdi.

 

 HİDROLİK SİSTEMLERİ YETERSİZ

TARMAKBİR´in hazırladığı rapora göre eski traktörlerin teknik olarak da çok yetersiz. Hepsinden önemlisi de bu traktörlerin kaza yapma ve can güvenliği risklerinin üst düzeye çıkmış olması. Ömür dışı traktör kullanımı anılan ekonomik kayıpların yanı sıra limitlerin çok üstünde de çevre kirliliğine yol açıyor. Bakım masrafları da çok yüksek olan eski traktörlerin güvenlik ekipmanları da çalışmaz hale geliyor. Yaşlı traktörlerde kuyruk mili ve hidrolik sistemleri yetersiz.