Emekliye mutlaka seyyanen zam yapılmalı

 

Kırıkkale’nin genç sporcuları keşfediliyor! Kırıkkale’nin genç sporcuları keşfediliyor!

Türkiye Emekliler Derneği Kırıkkale Şube Başkanı Zekeriya Aytekin, emekli maaşlarına muhakkak seyyanenen zam yapılmasının şart olduğunu söyledi. Aytekin 'Yüzdeli zamlar zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapıyor ve makas açılıyor. Emekli maaşları arasındaki bu makas çok açılıyor. Emekliler aynı manava, bakkala gidiyor. Ben seyyanen zam verilmesinden yanayım' dedi.

 

EMEKLİ MAAŞLARI ARASINDAKİ BU MAKAS ÇOK AÇILIYOR

Yüzdeli zamların emekliler arasında huzursuzluk yarattığını belirten Aytekin şöyle devam etti: 'Nedeni de şu örnek veriyorum 2 bin lira maaş alıyorsunuz yüzde 10 zam alırsanız 200 Lira zam almış olursunuz. E peki 5 bin Lira maaşınız var yüzde 10 zam alırsanız 500 Lira zam alırsınız. Yüzdeli zamlar zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapıyor ve makas açılıyor. Emekli maaşları arasındaki bu makas çok açılıyor. Emekliler aynı manava, bakkala gidiyor. Ben seyyanen zam verilmesinden yanayım'

 

BİN LİRANIN ALTINDA MAAŞ ALIYORLAR

Emeklinin geçim sıkıntısının çözümünün de işsizliğin önlenmesinden geçtiğini söyleyen Aytekin, 'Çözümü çok kolay. Ne zaman Türkiye´de milyonlarca evladımız iş bulursa yani çalışma hayatına atılırsa, kayıt dışı ekonomiyi ortadan kaldırırsanız ve gerçek manada devlet vergisini toplarsa, sosyal güvenliğin kasası dolarsa emeklinin de durumu düzelir. Şu anda bir emekliye iki çalışan bile düşmüyor. Yani çalışan sayısını yükselteceğiz bir de bu taban maaşlardan yani asgari ücretten yatan prim ödeyerek emeklilerimiz yaşam koşulları çok iyi bir noktaya gelemez. Çünkü tavan çok yükseldi. Asgari ücretin 7 buçuk katı noktasına geldi. Bugün asgari ücretle emekli olanlar bin Liranın altında maaş alıyorlar' diye konuştu. 

 

2013 YILINDA İNTİBAK YASASI ÇIKTI

8 senedir intibak mücadelesi verdiğini söyleyen Aytekin, 'İntibak memuru, Bağ-Kur´luyu ilgilendirmiyor. 2008 yılına kadar emekli olmuş sigortalıları ilgilendiriyor. 2013 yılında intibak yasası çıktı ve ödemeler yapıldı. 2000 yılına kadar emekli olmuş sigortalıların intibak yasası bu derneğin sayesinde çıktı. Orada da herkes çalışma gün sayısına, ödediği prime göre fark aldı. Şimdi intibak yasası mutlaka çıkmalı ve emekli maaşları arasındaki bu adaletsiz emekli maaşları düzeltilmeli. 2000 yılından sonra emekli olanlar daha önceki emeklilerden daha az maaş alıyor. Bunun sekiz yıldır takipçisiyiz. İktidar partisi gündemine alacak ve kanun çıkacak başka türlü olmuyor' ifadelerini kullandı.  

 

MAAŞLARINI ÇIKARMAMIZ GEREKİR

Ülkeyi yönetenlerin emeklilerin sorununa kulak vermesi gerektiğini ifade eden Aytekin, ' Herkes ülkedeki emeklileri kendi anne ve babaları gibi görmeli ve taleplerine kulak vermeli. Temennim budur. Bir taraf büyük bir sıkıntı yaşıyorsa ülkeyi yönetenler kulak vermeli. İnsanoğluna yakışır bir noktaya emekli maaşlarını çıkarmamız gerekir' dedi. Haber: Ayşe Soysal