HESAPLAR GÜVEN VERMİYOR

TÜED Kırıkkale Şube Başkanı Zekeriya Aytekin, emekli aylıklarının böylesine bir sisteme “mahkum” edilmesinin emeklilerimizin alım gücünün her geçen ay azalmasına yol açtığına dikkat çekerek, açlık ve yoksulluk sınırlarına göre emekli aylıklarına seyyanen zamların yapılmasını istedi. Başkan Aytekin, “Bize söylesinler bu değerlendirme hangi ticari merkezde yapıldı ise oradan alış veriş yapalım. Bizim enflasyonumuz yüzde 11,75 değil yüzde 30 civarındadır. TÜİK in tüfe hesaplamaları güven vermediğinden ücret ve aylık artışlarında enflasyon temel alınması koruyucu bir özellik taşımadığından itirazlar gelmeye başlanmıştır”

 

TÜİK ELEŞTİRİLİYOR

“Çarşı pazardaki fiyat artışlarının TÜİK´in hesaplamalarında küçültülmesi temel bir sorun olarak görülmektedir” diyen Başkan Aytekin, “Diğer taraftan aylık tüfe artışında yaşanan inişli ve çıkışlı dönemler emekli aylıklarının artışında dalgalı bir eğilim göstermesi uygulamayı tartışmalı bir yöne götürmektedir. TÜİK bu konuda güven vermediği gibi çok fazlasıyla da eleştiri almaktadır.5510 sayılı kanunun 55´ci maddesinde düzenlenen gelir ve aylıkların artışı sosyal taraflarla birlikte değerlendirilmeli ve esaslı bir çözüm getirilmelidir”

 

GÜVENİLİR BİR ARTIŞ SİSTEMİNE GEÇİLMELİ

Elektrik ve doğal gazda Mayıs tarifesi belli oldu Elektrik ve doğal gazda Mayıs tarifesi belli oldu

“Emeklilerimizim gerçek enflasyon karşısında korunamaması emekli aylıklarının alım gücünü zayıflatmaktadır. Mevcut tüfe artışı emeklilerimizi yoksullaştırmaktadır. Ağustos ayında emeklinin mutfak harcamalarında görülen artışların TÜİK´in hesaplamalarında küçültülmesi çarşı Pazar fiyatlarıyla çelişmektedir. Emekliler bu gerçeği yaşadığı için emekli aylıklarında güvenilir bir artış sistemine geçilmesini talep etmektedir. TÜİK  bilimsel bir hesaplama yöntemine geçmeli çalışanların ve emeklilerin temel harcamalarını esas alan yeni bir geçinme endeksi oluşturmalıdır”

 

EMEKLİNİN BELİ BÜKÜLÜYOR

“Emeklinin mutfak giderlerine bakıldığında gelirlerinin yüzde 35´i gıda harcamalarına yüzde 25´i konut harcamalarına elektrik, doğalgaz ve su ayrılmaktadır. Zorunlu giderler emeklilerimizin belini büken bir harcamaya dönüşmüştür. Elektrik fiyatları ödenemez bir yükseliştedir. Bu gerçekler ortada iken enflasyon yıllık bazda yüzde 11.75 olarak açıklanması tepkileri de beraberinde getirmiştir. Bundan böyle yılbaşına kadar olacak enflasyonu objektif ölçülerinde değerlendirilmesini beklemekteyiz” dedi. Haber: Kenan Kuzucu