aaş artışlarının yeni enflasyon hedefi gözetilerek üstüne büyüme ve refah payı da eklenerek güncellenmesini talep ettiklerini söyledi.

 

MAAŞLARI ERİTEN ENFLASYON

Kırıkkale Şube Başkanı Buluç, bu yıl cebimizi yakan, maaşları eriten enflasyon her ne hikmetse tam da bizim alacağımız enflasyon farkının belirleneceği aylarda düşüşe geçtiğini söyleyerek, “Bu düşüşün ekonomik mi, psikolojik mi yoksa önceden belirlenmiş mi olduğunu tabiki biz bilemeyiz ama bu düşüşle birlikte enflasyon farkı alacağımız % 6.7´e inivermiştir. Hal böyle olunca memurlar ve emekliler geçtiğimiz yılı her şart altında zararda kapatmış, 2019 yılı başında da aldığı enflasyon farkı ile maaş zamları ancak bir önceki yılın enflasyonu ile aynı seviyeye gelmiş olacaktır. Memur maaşları 2018 yılında toplamda %13 oranında arttı ama enflasyon %20,3 olarak gerçekleşti”

 

GÜNCELLENMESİNİ TALEP EDİYORUZ

Dolayısıyla 2018 yılı memur ve emeklilerin hanesine zarar olarak yazıldığını dile getiren Buluç, “2019 yılının ilk altı ayı için ise yalnızca %4´lük bir artış öngörüldü. Halbuki, 2019 yılı enflasyon hedefinin %5´ten %15,9´a çıkarılması, asgari ücrete yapılan %26,02´lik zam, 2019 yılında yeniden değerleme oranlarının %23,73 olarak belirlenmesi, motorlu taşıt vergilerinin %15,9 oranında artırılması 2019 yılında memur maaşlarına yapılması gereken artışların alt limitini de ortaya koymaktadır. Yapılacak %4´lük artış ne ekonomik gerçeklerle ne de toplumsal gerçeklerle örtüşmeyecek boyuttadır. 2017 yılında imzalanan toplu sözleşme, memur ve emeklinin idam fermanı olmuştur. Nasıl ki, enflasyon hedefi güncellendi, nasıl ki bütün kurumlara yeni enflasyon hedefine uygun bir bütçe yapıldı, memur maaş zamları da güncellenebilirdi. Biz aylardır kamu görevlilerine ve emeklilere ek zam yapılarak zararlarının telafi edilmesini ve 2019 yılına ilişkin maaş artışlarının yeni enflasyon hedefi gözetilerek üstüne büyüme ve refah payı da eklenerek güncellenmesini talep ediyoruz”

 

ÇALIŞANLAR NELERİ KAYBEDECEKLERİNİ DE HESAP ETSİNLER

“1603 liralık asgari ücrete 417 lira artış yapılan bir ortamda, 3 bin 419 lira olan ortalama memur maaşına 137 lira zam yapılması hangi vicdana sığar? Elbette bu zam, asgari ücretlilerimizin hakkıdır hatta yeterli de değildir ancak bir tarafta %26 zam alan bir çalışan kesimi varken diğer tarafta %4´e mahkûm edilen bir kesimin varlığı toplum vicdanını sızlatacaktır.  2019 yılı için kriter bellidir. Mutlak surette memur maaş zamları gözden geçirilmeli ve güncellenerek zararlar telafi edilmelidir. Biz bu konuda mücadelemizi sürdüreceğiz. Kamu çalışanları bunu iyi görsünler. Memurun kayıplarını zam gibi yansıtıp, utanmadan Enflasyon farkı aldık hayırlı olsun deyip müjde veren malum-sen´ide unutmasınlar ve gereğini yapıp, kendi gelecekleri için hayırlı bir karar versinler. Bunlar bu senede yetkili olarak toplu sözleşmede yer alırlarsa çalışanlar neleri kaybedeceklerini de hesap etsinler. Sağlık Bakanlığın´da Başhekim, Başhekim Yardımcılığı, Hastane Müdürlüğü ve Şube Müdürlüğü gibi kadrolara yapılacak atamalarda Sağlık Bakanlığı Görevde Yükselme Sınavı ile ilgili atama yapılması gerektiğini uzun bir süredir ifade ediyoruz”

 

KAMU ÇALIŞANLARI YETERİNCE VARDIR

“Çünkü yönetici kadrolara şartsız, sınavsız ve keyfiyete göre atama yapılması kamu çalışanlarının yükselme umutlarını yok etmekte, kamu yönetimine olan inanç ve güveni sarsmaktadır. Ayrıca keyfe keder ataması yapılmayan hatta içlerinde kamu çalışanı bile olmayan yöneticilerin sağlık kurumlarını yönetmesi kurumlar ve çalışanlar için sıkıntılar ortaya çıkarmaktadır.  Sağlık Bakanlığı´nın yeni dönemde eskinin bu kötü alışkanlığından kurtularak idareci atamalarında yeni bir düzen getirmesi şarttır.  Tüm bunlar göz önüne alındığında yapılacak olan tek şey, sağlıkta orta ve alt düzey yöneticilerin atamalarının tamamında yazılı sınav şartının getirilmesi olacaktır. Belli bir birikimi, kamu tecrübesi olan, sağlık kurum ve kuruluşlarında görev alan çalışanlar arasında yapılacak adaletli yazılı  bir sınav ile hak edene hakkı, iş ehline verilmelidir. Sağlık teşkilatında dört yıllık üniversite bitiren hatta alanında yüksek lisans veya doktora yapan kamu çalışanları yeterince vardır”

 

KUL HAKKINA GİRMEKTEDİR

“On binlerce sağlık çalışanı görevde yükselme sınavını beklerken, birilerinin hiçbir objektif değerlendirmeye tabi tutulmadan sağlık kurumlarında yönetici olması haksızlıktır ve kul hakkına girmektedir.  Sağlık çalışanlarının burada temel beklentileri adaletin tesis edilmesidir. On binlerce sağlık çalışanı görevde yükselme sınavını beklerken, hiçbir objektif değerlendirmeye tabi tutulmadan duyuru veya sınav yapılmadan sağlık kurumlarında yönetici belirlenmesi haksızlıktır ve kul hakkına girmektedir.  Sağlık Kurum ve Kuruluşları, objektif ve rekabete açık bir sınavda başarılı olmuş, mesleklerinde yetkin insanlar tarafından yönetilmelidir.  Bizim talebimiz ülkemizin ve devletimizin menfaatidir. Beklentimiz ise adaletin tesis edilmesi, ehliyet, liyakat ve tecrübenin temel kriterler olmasıdır”

 

GEREKENLER BİR AN ÖNCE YAPILMALI

“İşler bu seferde liyakatsizliğe kurban edilmeden ehline verilmelidir.  Sağlık çalışanlarına şiddetin çözülmesi gereken öncelikli bir sorun olduğunu, acil ve etkili yaptırımların bir an önce hayata geçmesi gerektiğini uzun zamandır dile getiriyoruz. Çözüm için beklenen her sürede, şiddetin vahşete ve cinayete dönüştüğünü görüyoruz. Vatandaş şiddeti tedavi biçimi olarak kullanırken malum sen de mobbingden sonra şiddeti de sendikal çalışmalarında kullanmaya başlamıştır.  Eskişehir´de Memur-Sen´e bağlı Sağlık-Sen Şube Başkanı sendikal çalışma yapmak için yoğun bakım ünitesine zorla girmek istemiş ve  buna itiraz eden bir doktorumuzu tehdit etmiştir.  Biz yıllardır bu yapının sağlık çalışanları için zararlı olduğunu söylüyoruz.  Eskişehir´de uyguladıkları şiddetle de bu konuda en ufak bir şüpheye yer bırakmamışlardır. Malum-Sen çalışanlardan sonra artık sağlık sistemi ve hastalar içinde zararlı olmaya, bir halk sağlığı sorunu haline gelmeye başlamıştır. Yoğun bakım kuralları, hasta hakları ve mahremiyeti başta olmak üzere tüm sağlık kurallarını çiğneyen, sendikacı olduğunu iddia eden ama doktoru tehdit eden bu tür şahıslar hakkında gerekenler bir an önce yapılmalıdır”

 

Kilit Kavşak’tabayram trafiği bilançosu; 2 ölü 75 yaralı Kilit Kavşak’tabayram trafiği bilançosu; 2 ölü 75 yaralı

MOBBİNGE MARUZ KALMAKTADIR

“Çalışan hakları ile herhangi bir alakası olmayanların neyle uğraştıkları ve ne yaptıklarını da açıkça ortaya koyan bu olay, hem sağlık hem de sendikacılık tarihine kara bir leke olarak geçmiştir.  Bu olay üstü örtülecek, geçiştirilecek bir mesele değildir. Sağlık çalışanları yıllardır malum sen´in yöneticileri tarafından baskı ve mobbinge maruz kalmaktadır.  Bu durum arttık tehdit ve şiddete dönüşmüştür. Pervasızlıkları ile hastanenin her yerine elini kolunu sallayarak girmeye çalışan, çalışanları tehdit ederek tüm etik ve sağlık kurallarını çiğneyen bu kişilere bakanlık ne zaman dur diyecektir. Bir yerlerden aldıkları güç ile sağlık çalışanlarına zulüm edenlere karşı daha ne kadar sessiz kalınacaktır.  Eskişehir´de yaşanan bu olay Sağlık Bakanlığı için önemli bir sınav olacaktır. Bir kez daha uyarıyor ve bakanlığı göreve çağırıyoruz. Sağlık sistemi ve sağlık çalışanları için zararlı olan, sağlıkta çalışma huzurunu yok edenler hakkında gereğini yapınız” dedi. Haber: Emel Selci