EdebAli´nin Torunları

Balışeyh, Şeyh Adabali, veya Şeyh Atası...

Ertuğrul Gazi´nin yakın dostu, Osmanlı Devleti´nin kurucusu olan Osman Gazi´nin kayın babası, Osmanlı Devletinin fikir babası, Balışeyh ilçemizin isim babası Şeyh Edebali´den bahsediyorum.

Şaşırdınız mı? Evet! Balı Şeyh, Şeyh Edebali´nin diğer adıdır…

Şeyh Edebali´nin doğumu hakkında çok fazla bilgi yoktur. Bir birinden farklı rivayetler bulunmaktadır. Ancak Horasan´da doğduğu ve Horasan´dan Türk Obaları ile birlikte Anadolu´ya göç ettiği tüm kaynaklarca kabul edilmektedir. Rivayetlerin ters düştüğü nokta ise ilk olarak nereye gittiğidir. Rivayetin birisi Adana tarafına gittiği yönünde diğeri ise Balışeyh ilçemizin olduğu bölgeye geldiği yönündedir. Her iki rivayette devamında Karaman´a yerleştiği devamında ise Söğüt´e dönemki adı ile İt Burnuna yerleştiğidir. Ahi Şeyhi olan ve Türk Obalarının yeni bir devlet kurması için ömrünü adayan Şeyh Edebali, Söğüt´te tanıştığı Kayı Obası Reisi Ertuğrul Gazi ile bu devletin ilk filizmerini atmış, kızını verdiği damadı Osman Gazi ile de 600 yıl yaşayacak olan Osmanlı Devleti´nin kurulması ile amacına ulaşmıştır.

Evet, tarih böyle söylüyor ve İlçemizin adı bu evliya kişinin adı…

Edebali´nin 1206 doğumlu olduğu bilinmektedir. Balışeyh İlçemizin de Selçuklu kayıtlarına dayanarak 1230-1258 yılları arasında kurulduğu tahmin edilmektedir. Maalesef köklü bir araştırma yapılmadığından veya arşivlerde uer almadığından daha derin bir Balışeyh tarihine sahip değiliz. Ancak Balışeyh´in Ahi Kültüründen geldiğini, Osmanlının temelleri atıldığında manevi bir katkısı olduğu, çevre köyleri yani Obalar aracılığı ile de Anadolu´nun Türk Yurdu olmasında ve kalmasında büyük destekleri olduğunu görebiliriz.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun

Peki, nerede bu Balışeyh? Bırakın Ahi Kültüründen geldiklerini, Balışeyh´in Şeyh Edebali olduğunu bilmeyen, Balışeyh´in Ballı Baba olduğunu bilen bir Balışeyh Halkı var. Siyasetin bel kemiği, belirleyici gücü olmasına rağmen ekonomik, sosyal ve kültürel yönden zayıf bırakılmış bir Balışeyh var karşımızda…

Zor bir kenttir, siyaseti zorlu, hizmet imkanları kısıtlı bir kent. Şehirlerarası yol üzerinde bulunmasına karşın, bu yoldan faydalanamayan üstelik trafik kazaları ile onlarca vatandaşını kurban veen bir kent. Çıkış arayan ama bir türlü bulamayan tarihi bir bölge.

 Ali Dedelioğlu ile o çıkışı buldu diyebiliriz, Balışeyh için. Dolum Tesislerinin gözde yeri olması ile bir çıkış yakalandı. Yol akıyordu, hızlı akıyordu, hızlı akan yol ölümlü kazalara neden oluyordu. Üstelik hızlı aktığı için ilçe ekonomisine yolun bir katkısı da yoktu. EDS kuruldu, yol yavaşlatıldı, ölümlü kazalar tarihe karıştı, trafiğin yavaş akması esnaf için umut oldu. Artık yoldan geçenler marketlere uğruyor alışveriş yapıyor. EDS kurallarına uymayanların yediği trafik cezalarının bir bölümünü de Balışeyh Belediyesi alıyor. Bu yeni gelir kaynağı da İlçenin daha iyi hizmet almasına vesile oluyor.

Alt ve üst yapı çalışmalarının tamamı tamamlanmış, yol sorunu kalmamış bir Balışeyh var artık. Ekonomisi azda olsa kalınmış, emlak değerleri artmış bir ilçe. Yaptığı hizmetler bir yana ilçe halkıyla kaynaşmış, omuz omuza olan bir belediye başkanına sahipler. Ali Dedelioğlu, Şeyh EdebAli´nin torunları, Balışeyhlilerin Ali Abisi. Balışeyh´in mevcut belediye başkanı, Ak Partinin Balışeyh Belediye Başkan Adayı…

2009 ve 2014 seçimlerinden büyük bir zaferle çıkmış, siyaseti çok iyi bilen, partisinin gücünden değil, halkın-seçmenin gücünden beslenen, mütevazi bir siyasetçi. Bence Ali Dedelioğlu, kısıtlı imkanları olan Balışeyh´in imkanlarını oluşturdu yani temeli attı. Şimdi ilçeyi daha büyük bir atılıma taşımayı yani üst kaylara çıkmayı hedefliyor. Balışeyh´in geleceği için bir döneme daha ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.

Artık Balışeyh Oba Köylerinin kültür mirasını, Ahilik Geleneğini, tarihini, maneviyatını daha verimli kullanan bir ilçe haline gelmelidir. Bunun içinde gerekli maddi imkanlar sağlanmıştır. Bu imkanlarla Balışeyh, bilinçli, ayağı yere basan ve çalışkan bir isimle yani Ali Abiyle çok daha güzel yerlere gelecektir. Bu geleceği Balışeyh hak etmektedir…