KÜLTÜR 12.01.2014 21:40:34
Dünya O`nunla aydınlandı

Dünya O`nunla aydınlandı

Kırıkkale İl Müftüsü Bekir Gerek Rahmet peygamberi Hazreti Muhammed`in doğum günü olan Mevlid Kandili`nin peygamberin doğumu ile dünyayı aydınlatması anlamına geldiğini, bu gecede herkesin eş ve çocuklarıyla birlikte camilere gidilerek

Müftü açıklaması
Gerek, yaptığı yazılı açıklamada, mevlid 'doğum', Kandil ise 'aydınlık' anlamına geldiğini belirterek, peygamberin iyi anlaşılması gerektiğini ve Mevlid Kandili`nin sevgili Peygamberin doğumu ile dünyayı aydınlatması anlamına geldiğini belirtti. Sevgili Peygamberin Miladi 571 yılında Rebiyülevvel ayının 12. Gecesi Mekke`de dünyayı şereflendirdiğini ifade eden Gerek, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: 'Efendimizin doğumu, öteden beri Mü`min gönüllerde mutluluk, yüzlerde sevinç ve lisanda ise bu gelen ilm-i ledün sultanıdır. 'Bu gelen tevhid-i irfan kanıdır. Bu gelen aşkına dev reyler felek. Yüzüne müştak durur ins`ü melek.' Dizeleriyle tezahür etmiştir. Bundan dolayı, sevgili peygamberimizin doğumu asırlardan beri milletimiz ve bütün Müslümanlar tarafından Mevlid Kandili olarak kutlanmaktadır.

Peygamber Efendimiz
Sevgili Peygamberimiz, insanlığın yaratılış gayesini unuttuğu, insani erdemlerden uzaklaştığı, cehalet ve zulmün karanlığının ortalığı kapladığı bir dönemde Mekke ufkundan kainata bir güneş olup doğmuştu. Yüce Rabi`miz peygamber efendimizi `Bir müjdeci, bir şahit, bir uyarıcı, Allah`ın izniyle kendi yoluna çağıran bir davetçi ve aydınlatıcı bir Kandil` olarak göndermişti. Peygamber Efendimize sevgimiz O`nu çok iyi anlamak, getirdiği mesajı benimsemek ve hayatımıza aktarmakla tezahür etmelidir. O`nun bizzat Rabbimiz tarafından meth u sena edilen ahlakını örnek alabildiğimiz, merhamet, şefkat, adalet, hoşgörü ve daha nice güzel vasıflarını ilke edinebildiğimiz, kısacası bizler de O`nun gibi canlı birer Kur`an haline gelebildiğimizde Resul`ümüze sevgi ve bağlılığımızı göstermiş olacağız'

Gönüllerin Efendisi
Gerek, peygamberin cehlin yerine bilgi ve hikmeti, zulmün yerine hak ve adaleti getirdiğini belirterek, açıklamasını şöyle sürdürdü: 'Peygamber efendimiz cehlin yerine bilgi ve hikmeti, zulmün yerine hak ve adaleti getirmiştir. Nefret ve kinle paslanan yürekleri, körelmiş vicdanları muhabbet ve merhametle yeniden inşa ve ihya etmiştir. Kur`an`ın ifadesiyle O, 'bizim içimizden bize gelmiş' bir elçidir. Kitabımız, Allah`ı sevmenin ve sevgisine erişmenin Resul`ümüze uymakla mümkün olacağını beyan etmiştir. Asr-ı Saadetten bugüne kadar bütün müminler bu ilahi çağrıya uyarak, gönüllerini peygamber efendimizin muhabbetine adamışlardır. İsimlerine, düşünce ve davranışlarına, şiir, musiki ve sanat eserlerine kısaca tüm hayatlarına bu sevgiyi nakşetmişlerdir. Peygamber efendimizin adını andıkları ya da işittiklerinde salavat getirmeyi ona saygının bir gereği kabul etmişlerdir.

Camilerde organizasyon
Gerek, Mevlid Kandili dolayısıyla Kırıkkale Müftülüğü tarafından İhsaniye, Çarşı, Nokta, Gürler, Şehit Cengiz Topel, Etiler Ulu Cami, Etiler Dörtyol Cami ve Atatepe Camilerinde akşam ile yatsı namazları arası İl Müftüsü, Müftü Yardımcıları ve Vaizler tarafından, diğer camilerde ise cami görevlileri veya merkezi vaaz sisteminden vaaz ve özel mevlid programlarının organize bildirdi. Açıklamada ayrıca, yatsı namazından sonra isteyen vatandaşlar için iki saat süre ile Nokta, İhsaniye, Çarşı, Gürler Camilerinin açık bulundurularak, vatandaşların huzur içerisinde ibadet etmelerinin sağlanacağı kaydedildi.

Camiler kandilde doldu


Peygamber Efendimiz`in yeryüzünü şereflendirdiği gün olan Mevlid Kandili dolayısıyla Kırıkkale`deki camilerde kandil programları vardı. Bir çok kişi camilerdeki programlara katılırken, kandil dolayısıyla camiler doldu taştı. Camilerde dualar ve ilahiler okundu, Peygamber Efendimiz`in hayatı anlatıldı.


Diğer Haberler

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024