Kırıkkale’de siber suçlarla mücadele devam ediyor Kırıkkale’de siber suçlarla mücadele devam ediyor


 

Pazartesi günü bütün siyasi partiler aday listelerini YSK´ya teslim ettiler. MHP´de Göçer mi? Öztürk mü? Birinci sıra olur derken Halil Öztürk birinci sıra adayı oldu. MHP, Murat Abalı ve Ömer Dedebali ile de seçmenine sürpriz yapmadı.

CHP´de ise Ahmet Önal ile Mustafa Pekdoğan arasında birinci sıra yarışı sürerken Ahmet Önal birinci sıra oldu. Mustafa Pekdoğan ise ikinci sıra olurken daha sonra adaylıktan istifa etti.

İYİ Partide beklenenden çok marka aday adayları vardı. Mustafa Akyürek, Bülent Altınışık, Orhan Sungur ve Cemalettin Akdoğan gibi isimler, doğrusu İYİ Partinin ciddi bir gücünün olduğunun göstergesi. İYİ Parti listesinde görünen tek şey vefa diyorum. Çünkü Koray Aydın´ın 20 yıl yanından ayrılmamış Bülent Altınışık, Kurucu İl Başkanı Mustafa Akyürek ve Meral Hanımın MHP´den bu yana yanında olan isim Şevket Özsoy aday yapıldı. Bu iyi partinin Vefalı bir liste yaptığının göstergesi…

Ak Parti en büyük sürprizi yapan parti oldu. Şehrin abisi konumunda olan Ramazan Can yine birinci sıra oldu. 2. Sıra temayül oylamasının olduğu gün, bütün tepkileri üzerine çeken Bozdemir oldu. 3. Sıra ise hem sevindirici hem üzüntü verici oldu. Sevindirici çünkü 26 Yaşında, Avukat, Genç Vizyonlu, yakışıklı, halkın içinde, her seçim sülalesi ile beraber çalışmış bir arkadaşımız, dostumuz Mustafa Aslan aday oldu. Üzüntü verici yanı ise Bayram Salim Bozdemir´in Ak Parti için çalıştığı saat kadar, gün çalışmış Mustafa Aslan´ın 3. Sırada olması.

Bölgeciliğin, taban kaymasının, tepki oylarının, küskün seçmenin, yılmış seçmenin en çok olduğu seçime gidiyoruz. Ak Partiden MHP´ye, MHP´den İYİ Partiye kestirilemeyen bir taban kayması söz konusu. Kırşehirli hiç aday yer almazken, seçilme olasılığı olan tek Keskinli adayın olduğu bir seçim. Ekonominin, siyasi ortamın, dış politikanın, hatta iktidar ve ana muhalefet için aday listelerinin ortaya çıkarttığı tepki oylarının olacağı bir seçim.

Ak Parti bu zamana kadar en çok oyu Çiftçi ve Emekliden aldı. Ancak bu seçimlerde Çiftçide Emeklide küskün, intibak bekleyen emekli bayram harçlığını sus payı görürken, çiftçi hasat mevsiminin yaklaşması ile mazot fiyatlarından muzdarip. Üstelik artık mutlu bir esnafımız yada iş adamımız da yok diye biliriz.

Bir söz okumuştum, “Seçmen sessizse, İktidar Tehlikededir” diye. Bu sözün anlamını 7 Haziran seçimlerinde sahada çok net gördüm. Üstelik 1 Kasımda ki gümbür gümbür siyasetinde iktidarı koruduğuna tanık oldum. Kabul etmeliyiz ki Ak Parti güç sarhoşu. Kendi üyelerini, her seçim sahada olan elemanlarını ihraç edecek kadar, içerisinde olduğu 2 seçimde de 3-0 yapan adamı silecek kadar güç sarhoşu. Bölge dengelerine göz atmayacak kadar güç sarhoşu. Erdoğan´ın yalnız olduğunu her seferinde daha net görüyorum. Ancak Ülkücüler var çok şükür demeden de duramıyorum!

Kırıkkale dengelerine baktığımızda ittifak sistemi olmasa Ak Parti 90.000 oy dahi alsa 3-0 yapabilirdi. Çünkü muhalefet oyları yeni kurulan İYİ Parti nedeni ile bölünecekti. Ancak durum artık farklı, çünkü ittifak sistemi Kırıkkale´de en çok Ak Partiye daha sonra MHP´ye zarar verdi. En çok ise CHP ve İYİ Partiye yaradı.

Çünkü eskiden vekillik, partilerin oylarının katsayısına göre hesaplanıyordu. Şimdi ise önce ittifaka göre katsayı hesabı yapılıyor, sonra ittifak içinde ki partilerin dağılımı yapılıyor. Yani Cumhur İttifakı ile Millet İttifakının oy toplamlarına göre dağılım yapılacak.

Örnek:

Cumhur İttifakı

Millet İttifakı

AK PARTİ

MHP

İYİ PARTİ

CHP

SP

70.000

40.000

27.000

24.000

5.000

 

110.000

56.000

      

 

Böyle bir sonuç çıkması halinde Cumhur İttifakının oyu 110.000, Millet İttifakının oyu ise 56.000 oluyor. Kat sayı hesabına göre en çok oyu alan ittifak Cumhur ittifakı 1. Milletvekilini alıyor. Sonra oyu ikiye bölünüyor bu durumda, 2. Milletvekilliği için Cumhur İttifakının 55.000, Millet ittifakının 56.000 oyu kalıyor. 2. Milletvekilliği için en çok oyu alan Millet ittifakı 2. Sıra milletvekilini çıkartıyor ve oyları ikiye bölünüyor. 3. Sıra için Cumhur İttifakının 55.000, Millet İttifakının 28.000 oyu kalıyor. 3. Sıra Milletvekilini yine Cumhur ittifakı çıkartıyor. Yani tabloya göre 2 Cumhur İttifakı, 1 Millet İttifakı milletvekili çıkartıyor.

Peki, ittifak içinde kim milletvekili çıkartacak. Millet ittifakının tek milletvekili olduğu için, en çok oyu alan örnek tabloya göre İYİ Parti milletvekili çıkartacak. 2 Milletvekili çıkartan Cumhur ittifakı ise kendi içerisinde kat sayı yapacak. Yani en çok oyu alan Ak Parti birinci milletvekilini çıkaracak ve oyu ikiye bölünecek. İkinci milletvekilliği için Ak Partinin 35.000 MHP´nin 40.000 oyu kalıyor. Bu tabloya göre ikinci milletvekili MHP´den seçilmiş olacak.

Bana kalırsa ittifak durumunda Millet İttifakının muhakkak 1 Milletvekili kesin çıkacak. Cumhur İttifakı ise 2 milletvekili çıkartacak. Her seçim 2 milletvekili garanti olan Ak Partinin bu seçim ittifak kanunundan dolayı yalnızca 1 milletvekili garanti. MHP´nin ise milletvekili çıkartabilmesi için Ak Partinin aldığı oyun yarısının 1 fazlasını alması gerekiyor. İttifak kanunu olmasa MHP´nin milletvekili çıkartıp çıkartamayacağını asla tartışmazdık. Ancak ittifak kanunu ile birlikte CHP yada İYİ Partiden daha fazla oy alıp milletvekili çıkartamama durumu da var. Yukarıda ki tabloda MHP´nin oyu 34.000 olursa, 27.000 oyu olan İYİ Parti vekil çıkartıyor ancak MHP 34.000 oyla çıkartamıyor. Bence ittifak kanunu yanlış bir uygulama demeden alamıyorum kendimi.

Dönelim başa, Mustafa Aslan 2. Sıra adayı olsa Kırıkkale evladına sahip çıkar, bağrına basar muhakkak 2´yi çıkartırdı. Ancak bu seçim Bayram Salim Bozdemir ile Halil Öztürk´ün yarışı olacak. Bana kalırsa Halil Öztürk bu seçimde baskın rol oynayacak. Sulakyurtlu tek aday olması Öztürk için bir avantaj, üstelik 2. Sırasında Keskinli Murat Abalı yer alıyor. Bana kalırsa MHP listesi bütün listelere oranla çok daha vizyonlu ve sempatik. Seçmenin nabzı da bu yönde diyebilirim. Ak Partinin bu kadar oy kaybettiği bir ortamda, MHP´nin bu oyları toplayacağını düşünüyorum.

Açık açık söylüyorum… Bu seçimlerde Millet ittifakının kanundan kaynaklı 1 tane kesin milletvekili var. CHP mi çok oy alır, İYİ Parti mi? Bilemem. Cumhur ittifakının ise 2 milletvekili var. Ak Parti şanslı gözükse de etkenlerin Ak Partiden yana olduğunu düşünmüyorum ve MHP´nin iki katı oy alacağına kesinlikle inanmıyorum. Dediğim gibi olan Aslan Mustafa´ya oluyor ancak önü açıldı, Cumhurbaşkanımız artık onu listesine aldı. Bana kalırsa seçimin kazananı daha şimdiden belli; Murat Abalı ve Mustafa Aslan…