Çocuklar işçi değil, öğrenci olmalı

 

Çocuk haklarına verdikleri önemi vurgulayan Kırıkkale Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Süleyman Köstekli, 'Her zaman söylediğimiz gibi çocuklar işçi değil öğrenci olmalıdır' dedi.

 

ÖZGÜRLÜKLERİNE KAVUŞAMAYAN ÇOK SAYIDA ÇOCUK VAR

Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Süleyman Köstekli, ‘20 Kasım Dünya Çocuk Günü´ dolayısıyla açıklamalarda bulundu.  Köstekli, “Çocuk haklarının uluslararası alanda güvence altına alındığı BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, bundan 30 yıl önce 20 Kasım 1989´da kabul edildi. O tarihten bu yana çocukların daha iyi şartlarda yaşaması ve güzel yarınlara kavuşması için çalışmalar yapılıyor. Ancak bugün halen dünya üzerinde temel hak ve özgürlüklerine kavuşamayan çok sayıda çocuk var”

 

Tokat Merkezli Deprem Kırıkkale'de Hissedildi Tokat Merkezli Deprem Kırıkkale'de Hissedildi

EĞİTİMSİZLİĞE KARŞI MÜCADELE VERİYOR

“Birçok ülkede çocuklar açlığa, yoksulluğa ve eğitimsizliğe karşı mücadele veriyor. Ancak unutmamalıyız ki çocuk haklarının korunması ve hayata geçirilmesi tüm dünyanın ortak sorumluluğudur. Çocuklara temel hak ve özgürlüklerini en iyi şekilde sunan, onların en güzel şekilde yetişmesi için çalışan toplumlar geleceğe çok daha güvenle bakabilmektedir. Dünya Çocuk Hakları Günü vesilesiyle tüm çocuklarımızın başta şiddetten, savaştan ve sömürüden uzak, eğitim ve öğrenim hakkı öncelikli olmak üzere temel haklarını kullanabildikleri bir dünyada yaşamalarını temenni ediyorum” diye konuştu.

 

ÇOCUKLARIMIZIN YARINLARINI HEP BİRLİKTE KURALIM

TESK olarak çocuk haklarının korunması kapsamında UNICEF ile birlikte çocuk işçiliği konusunda yürüttükleri çalışmaların sürdüğünü anlatan Köstekli, “Çocuk işçiliğini önlemede farkındalık oluşturmak için TESK olarak UNİCEF ile birlikte Çocuk Hakları ve İş İlkeleri Programı kapsamındaki çalışmalarımız devam ediyor. TESK´in çocuk işçiliği ile mücadelede önemli bir birikimi ve çocuk işçiliği ile mücadelede işlevsel kılabileceği bir yapı olan İşyeri Denetleme ve Danışmanlık Grupları (İDDG) sistemi var”

 

ÇOCUKLAR İŞÇİ DEĞİL ÖĞRENCİ OLMALIDIR

“Çocuk, aile, okul ve işveren bağlantısını kurmak üzere bu örgütlenmenin kapasitesini artırarak çocuk işçilerin ve çalışma riski bulunan çocukların mesleki eğitime yönlendirilmesini sağlıyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi çocuklar işçi değil öğrenci olmalıdır. Bu kapsamda çocuk işçiliği ile mücadeledeki kararlılık tüm kurum ve kuruluşlarımızın, kamu ve özel sektörün, medyanın, esnafın, sanayicinin, tacirin, işçinin, işverenin ve ailelerin kısacası toplumun tüm kesimlerinin el ele vermesiyle ancak beklenen ve arzu edilen sonuçlara ulaşacaktır. Tüm topluma açık çağrımızdır. Gelin el ele verelim. Çocuklarımızın yarınlarını hep birlikte kuralım” şeklinde konuştu. Haber: Emel Selci