GÜNCEL 1.05.2019 16:48:37
Çiftçilerimiz çözüm bekliyor

Çiftçilerimiz çözüm bekliyor

Çiftçilerimiz çözüm bekliyor

Çiftçilerimiz çözüm bekliyor

 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Ramazan boyunca da üretici ve market fiyatlarını takip ederek, kamuoyunu bilgilendirmeye devam ediyor. Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk, “Gıdanın ucuzlatılması gerekiyor. Bunun için öncelikle çiftçimizin sorunlarını çözmek, çiftçimiz tutulmak zorunda” ifadesini kullandı.

 

ÇALIŞMALAR YAPILIYOR

2007 yılından bu yana, Ramazan öncesi fırsatçılığa izin verilmemesi konusunda çalışmalar yapan Türkiye Ziraat Odaları Birliği, bu Ramazan boyunca da üretici ve market fiyatlarını takip ederek, kamuoyunu bilgilendirmeye devam ediyor. Konu hakkında açıklamada bulunan Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk, “2007 yılından bu yana her Ramazan ayı öncesinde, gıda tüketiminin artmasından dolayı fiyatların yükseltilmesini önlemek için yürüttüğü çalışmalara ve uyarılara bu yıl da devam ediliyor”

 

MAKUL FİYATLARLA ÜRÜN SATIN ALAMIYOR

Öztürk, “fiyat artışlarının üreticilerimizden mi, yoksa aracı veya perakendecilerden mi kaynaklandığı konusunda doğru bilgiler sunmak, tüketicinin ödediği fiyattan üreticilerimizin ne derece yararlanabildiğini ortaya koymak, suni fiyat artışlarını önlemek. En büyük sorunlarımız yapısal sorunlarımızın çözülememiş olması ve girdi maliyetleri. Maliyetlerimiz düşmüyor.  Bunlar olmayınca fiyat istikrarı da gelir istikrarı da sağlanamıyor. Ürünümüz para etmediği için çiftçimiz kazanamıyor, buna rağmen tarladan markete olan zincirin kısaltılmaması ve buradaki çarpıklığın giderilememesi yüzünden tüketicimiz de makul fiyatlarla ürün satın alamıyor”

 

BU DÖNEMİN YAŞANAN DİĞER EKONOMİK KRİZLERDEN BİR FARKI VAR

“Ekonomik açıdan sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz” diyen Başkan Öztürk, “Bu dönemin yaşanan diğer ekonomik krizlerden bir farkı var.  O dönemlerde et, sebze, meyve, ekmek gibi temel gıda ürünleri ucuzdu. Şimdi, pazar alev gibi yanıyor. İnsanlarımız karınlarını doyuramıyor. Mutfaktaki sıkıntıyı çözmek zorundayız. Gıdayı ucuzlatmamız gerekiyor. Bunun için öncelikle çiftçimizin sorunlarını çözmek, çiftçimizi tarlada tutmak zorundayız. Çiftçimiz, önünü göremiyor. Acilen tarımda girdi fiyatlarının makul seviyelere çekilmesi gerekiyor.”

 

ÇİFTÇİNİN KULLANDIĞI GİRDİLERİN YANINA YAKLAŞILMIYOR

“Gübre, mazot, yem, elektrik, tohum, ilaç gibi hemen her girdinin fiyatında büyük artışlar oldu. Kurda meydana gelen düşüşler özellikle gübre, yem, elektrik ve ilaç fiyatlarına yansımadı. Çiftçimiz, enflasyonun çok üzerinde artan fiyat artışları nedeniyle yeterince gübre kullanamıyor. Ulusal Süt Konseyi çiğ sütte tavsiye fiyatını artırdı ama yem fiyatlarındaki artış bunu yetersiz kıldı. Zaten zor şartlarda yaşamaya çalışan çiftçimizin aylık sigorta primi ise 764,96 kuruşa çıktı. Çiftçimizin tarım sigortalılığını sürdürebilmesi için tarım sigortası prim gün sayısı, 2008 yılındaki seviye olan 15 güne indirilmelidir”

 

ÇİFTÇİLERİMİZ ÇÖZÜM BEKLİYOR

Çiftçinin daha fazla desteklenmesi, desteklerdeki kesintilerin kaldırılması, düşük faizli krediye ulaşılması sağlanmalı diyen Başkan Öztürk, “Finansman sorunu çözülmelidir. Görünen o ki gündemimizi ekonomiye, tarıma çevirmek zorundayız. Ekonomiye ve tarıma öncelik vermek, bu alana yoğunlaşmak zorundayız. Bu konuda Çiftçilerimiz çözüm bekliyor” dedi.


Diğer Haberler

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024