Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kırıkkale Milletvekili Av. Halil Öztürk, Kırıkkaleli çiftçilerin sorunlarının çözülmesi için TBMM´de Tarım ve Orman Bakanı´nın cevaplaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

12 yaşındaki ressamdan şehit babası anısına resim sergisi 12 yaşındaki ressamdan şehit babası anısına resim sergisi

 

BİTKİSEL ÜRÜN VERİMİ AZALIYOR

Önergesi hakkında açıklama yapan Öztürk; “Seçim bölgem Kırıkkale´de bitkisel ürün verimi giderek azalmaktadır. Diğer yandan beklenmedik doğal afet ve iklim şartları nedeniyle çiftçilerimiz, tarım sigortaları havuzu (TARSİM) kapsamına girmeyen sigorta klozları nedeniyle ciddi zararlar yaşamaktadır. Tarım girdi fiyatları bir önceki yıla göre yüksek oranda artış göstermiş, enflasyonla mücadele kapsamında %10´luk indirimler dâhi oldukça yetersiz kalmıştır. Yüksek girdi fiyatları nedeniyle ektiği üründen para kazanamayan çiftçimiz, köylümüz mağdur durumdadır. Bu yüzdendir ki; Çiftçi Kayıt Sistemi´ne (ÇKS) kayıtlı çiftçi sayımız her geçen yıl azalış göstermektedir.” diyerek, tarımda seferberlik ilan edilmesini istedi.

 

KIRIKKALE UNUTULMASIN

MHP´li Öztürk açıklamasında; Sayın Cumhurbaşkanı tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan ikinci 100 Günlük Eylem Planı´nda Kırıkkale´nin unutulmaması gerektiğini savunarak şöyle devam etti; “Kırıkkaleli çiftçimiz, köylümüz ekmeğinin peşinde, alın terinin karşılığını alabilmek adına varını, yoğunu tarlasına dökmekte, ancak elde ettiği ürünü değerinden satamamaktadır. Kırıkkale´de yetiştirilen bitkisel ürünlerde son yıllarda gerileme söz konusudur. Bunun başlıca nedeni; ektiğinden para kazanamayan köylümüzün çiftçiliği bırakıp, şehre göç etmesidir. Söz konusu bu durumu tersine çevirmek adına son açıklanan İkinci 100 Günlük Eylem Planı´nda Tarım ve Orman Bakanlığı başlığında yer alan tedbirlerden Kırıkkaleli çiftçilerimizin öncelikli olarak yararlandırılması yerinde olacaktır.” dedi.

 

ÇİFTÇİNİN BORÇLARI YENİDEN YAPILANDIRILSIN

2003 yılında çiftçi borçlarının yaklaşık 4,7 milyar TL civarından, bugün 110 milyar TL´ye ulaştığını hatırlatan Öztürk; “Çiftçimizin borçları ertelenmeli ve yeniden yapılandırılmalıdır. Bu sağlanabilirse çiftçimiz bir nebze soluk alabilecek, girdi fiyatlarına sağlanacak sübvansiyon, desteklerle önümüzdeki yıla umutla bakabilecektir. Tarım politikaları köyden şehre değil, şehirden köye göçü cazip kılmalıdır.” dedi.

 

TARSİM PRİMLERİ DÜŞÜRÜLMELİ, KAPSAMI GENİŞLETİLMELİ

MHP´li Öztürk; TARSİM primlerinin çiftçimizi ödeme güçlüğü içine soktuğunu belirterek, sigorta prim fiyatlarının düşürülmesini istedi. Öztürk; “Tarım girdi fiyatlarını gerekli destek ve sübvansiyonlarla düşürmek artık zaruri bir hal almıştır. Bu kapsamda TARSİM primleri düşürülmeli, öte yandan TARSİM´in kapsamı çiftçimizin tüm zararlarını karşılayacak şekilde yeniden düzenlenmelidir. Milliyetçi Hareket Partisi olarak TBMM´de vermiş olduğumuz kanun teklifleri gündeme alınarak çiftçimize ÖTV´siz mazot verebilme imkânı yasalaştırılmalıdır. Çiftçimizi ne kadar destekleyebilirsek, ekonomimize katkısı daha büyük bir şekilde geri dönecektir. Bu sebeplerden dolayı TBMM´ye vermiş olduğum yazılı soru önergeme verilecek cevaplar oldukça önem taşımaktadır. Kırıkkale´de rahat bir nefes alan, yüzü gülen çiftçilerimizi görebilmek adına çalışmalarımızı sürdüreceğiz.´ diyerek, çiftçimizin artık el üstünde tutulması gerektiğini belirtti. Haber: Ahmet Özhan