Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA) tarafından ilan edilen 2020 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında, Kırıkkale İli Çelebi Belediyesi tarafından sunulan “Çelebi Süt İşletmesinin Milli Ekonomiye Kazandırılması” projesi başarılı bulunarak 2 Milyon 500 Bin TL hibe sağlanması kararlaştırıldı.

35 MAHKÛM MESLEK EDİNECEK

Ortakların ve ilgili diğer tarafların yükümlülüklerini belirlemek üzere hazırlanan işbirliği protokolü geçtiğimiz günlerde Çelebi ilçesinde düzenlenen törenle imzalanmıştı.  Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri, “Kalkınma ajanslarının koordinasyonu için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının görevlendirilmesinden sonra SOGEP´i somut fayda ve katma değer üretecek alanları destekleyecek şekilde yeniden yapılandırdıklarını, proje neticesinde en az 500 ailenin süt üretimine başlayacağını, 35 mahkûmun meslek edineceğini ve tahliye sonrasında sosyal hayata ve iş hayatına kolaylıkla katılabileceğini” ifade etti.

EN BÜYÜK BÜTÇE ÇELEBİ İÇİN AYRILDI

Yeniçeri ayrıca “İlgili tüm tarafların elini taşın altına koyduğu çok yönlü bu projeye Bakanlığımızca verilen önemin bir göstergesi olarak bu yıl ülke genelinde en büyük bütçenin Çelebi için ayrıldığını” belirtti.  Katma değer, üretim ve istihdamın odak olduğu projelerin desteklenmeye devam edeceğini belirten Yeniçeri,  projenin hayata geçmesine katkı sağlayan tüm taraflara teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

21 YILLIK HASRET SONA ERDİ

Kırıkkaleli öğrenciler İtalya’da eğitim aldı Kırıkkaleli öğrenciler İtalya’da eğitim aldı

Çelebi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından kurularak 2001 yılında faaliyete başlayan 5 ton/gün süt işleme kapasitesine sahip tesis, kooperatifin çeşitli sebeplerle tesisi işletememesi üzerine 2004 yılında bir özel sektör girişimcisi tarafından satın alındı. İlave yatırımlar yapılan tesisin kapasitesi 17 ton/gün´e çıkarıldı, fakat bu yatırımcının da ekonomik sorunlar yaşaması neticesinde tesis 2009 yılında Türkiye Halk Bankası A.Ş.´ne devredilmek zorunda kalındı.

SÜT YÖNLÜ BESİ YATIRIMLARI ARTACAK

AHİKA desteği ile atıl durumda olan tesis, faaliyete geçirilmek üzere Halkbank tarafından Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İş Yurtları Kurumuna devredilecek, artan süt talebi nedeniyle Çelebi ilçesi ve çevresinde süt yönlü besi yatırımları artacak, mevcut besicilerin ürünleri daha makul fiyat ile sürdürülebilir bir şekilde değerlendirilecek. Böylece büyük ümitler ile önemli fedakârlıklar yaparak yola çıkan Çelebi halkının gayretleri uzun zaman geçmiş olsa da hedefine ulaşacak. Diğer taraftan, tahliye sonrasında iş bulma açısından dezavantajlı konumda olan mahkûmlar tesiste çalışarak meslek edinecek ve sosyo-ekonomik hayata entegrasyonları kolaylaşacak. Haber: Kenan Kuzucu