Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe
GÜNCEL 20.02.2018 16:46:01
Büyük Sorunu Ücret Adaletsizliğidir

Büyük Sorunu Ücret Adaletsizliğidir

Sağlık Sen Kırıkkale Şube Başkanı Recep Akdoğan, döner sermayenin dağıtılmasına esas performans yönetmeliği ve sistem hakkında yapmış olduğu değerlendirmesinde Performans Yönetmeliği ile birlikte sağlık camiasında huzur, adalet, m

AZ ÇALIŞANA AZ ÜCRET, ÇOK ÇALIŞANA ÇOK ÜCRET

Döner sermayenin dağıtılmasına esas performans yönetmeliği ve sistem hakkında değerlendirmede bulunan Sağlık Sen Kırıkkale Şube Başkanı Recep Akdoğan, Performans Yönetmeliği ile birlikte sağlık camiasında huzur, adalet, motivasyonun da çöktüğünü ifade etti. Akdoğan değerlendirmesinin devamında, “Performans sisteminin kurgusu “az çalışana az ücret, çok çalışana çok ücret” ödeme esasına dayanıyor iken, maalesef fiili durum ise tam tersidir. Az çalışan çok, çok çalışan az ücret alabilmektedir… Hiç şüphesiz yürürlükteki döner sermaye yönetmeliği izahı mümkün olmayacak kadar adaletsiz bir sistemdir ve dünyanın hiçbir yerinde eşi benzeri yoktur. Aynı performansı üretiyor olmasına rağmen meslektaşının aldığı ücretin yarısını alıyor olmak ne kadar üzüntü verici bir duygudur?

 

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ EN BÜYÜK SORUNU ÜCRET ADALETSİZLİĞİDİR

“Sağlık çalışanlarının en büyük sorunun ücret adaletsizliği, iki sağlık çalışanının döner sermaye ücreti arasında yüzde 100 fark bulunmaktadır. Aynı fark üniversitede çalışan ile Sağlık Bakanlığında çalışan arasında da söz konusudur.  Bu adaletsizliğin giderilmesi amacıyla uygulanmakta olan döner sermaye yönetmeliğinin ivedilikle değiştirilmesi gerekmektedir. Hastanede çalışan hekimler muayene ettikleri hasta sayısına ve ameliyat sayılarına oranla Döner Sermaye ücreti alırken Hekim harici diğer çalışanlar; azda çalışsalar çokta çalışsalar unvanlarına verilen katsayı oranında döner sermaye ücreti almaktalar”

 

SAĞLIK HİZMETLERİ

“SH (Sağlık Hizmetleri): Antropolog, Asistan, Bakteriolog, Başasistan, Başhemşire, Biolog, Çocuk Gelişimcisi, Dil ve Konuşma Terapisti, Diş Protez Teknisyeni, Diyetisyen, Ebe, Eczacı, Eğitim Görevlisi, Fizyoterapist, Hemşire, Hemşire Yardımcısı, Laborant, Odyolog, Pedagog, Perfüzyonist, Psikolog, Raportör, Sağlık Fizikçisi, Sağlık Memuru, Sağlık Teknikeri, Sağlık Teknisyeni, Sosyal Çalışmacı, Sosyal Hiz.Uzmanı, Şube Müdürü, Tıbbi Teknolog, Uzman, Uzman Eczacı, Veteriner Hekim, Veteriner Sağlık Teknikeri, Veteriner Sağlık Teknisyeni. G.İ.H. (Genel İdari Hizmetler): Ambar Memuru, Arşiv Memuru, Araştırmacı, Avukat, Ayniyat Memuru, Ayniyat Saymanı, Bilgisayar İşletmeni, Bilgisayar Programcısı, Bilgisayar Operatörü, Daktilograf, Gassal, Hastane Müdürü, Hastane Müdür Yardımcısı, İş Sağlığı ve Güvenlik Uzmanı, Memur, Mutemet, Sağlık Uzmanı, Satın Alma Memuru, Sekreter, Sivil Savunma Memuru, Sivil Savunma Uzmanı, Şef, Şoför, Şube Müdürü, Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni”

 

T.H. (TEKNİK HİZMETLER): TEKNİKER, TEKNİSYEN

“Hekimlere ise sabit gelirlerinin bile çok üzerinde ek ödeme dağıtılmaktadır. Bu adaletsizliğin sebebi, şüphesiz ki yıllardır uygulanmakta olan döner sermaye yönetmeliğidir. Bugün gelinen noktada, sağlık çalışanlarının tamamı, performans sistemini motivasyon kaynağı görmek yerine; motivasyonu bozan, adaletsiz bir sistem olarak görmeye başlamışlardır. Sendikamız tarafından 1060 sağlık çalışanı üzerinde yaptığımız ankette, çalışanların % 45´i, “sağlık bakanı olsanız, ilk yapacağınız icraat ne olurdu?” sorusuna, “performansa dayalı ek ödeme sistemini değiştirirdim.” cevabını vermiştir. Aslında bu cevap da performans sisteminin bugün geldiği hali, yani performans sisteminin performansını göstermek için yeterlidir”

 

GİRİŞİMSEL İŞLEM PUANI

“Yeni döner sermaye sistemi ile ilgili önerilerimiz şu şekildedir: Tüm çalışanların toplam gelirinin, %75´ini sabit ücretten, %25´ini döner sermayeden aldığı bir sistem kurulmalıdır. Performansa dayalı ek ödeme sistemi, sadece “girişimsel işlem puanı” alan hekimlere uygulanmalı, diğer çalışanlar ek ödeme almalıdır. Hekim dışı sağlık çalışanları için çalışılan hastanenin rolü, çalışılan birim gibi adil kriterler dışında herhangi bir parametrenin olmadığı, ülke genelinde eşdeğer tüm çalışanların aynı ek ödemeyi aldığı bir sistem kurulmalıdır. Ülke genelinde aynı branşta, aynı girişimsel işlem puanı alan tüm hekimlerin aynı döner sermayeyi almaları sağlanmalıdır. Girişimsel işlem puanlarının işlemin süresi, riski gibi objektif kriterlere göre sürekli güncellendiği, dinamik bir sistem kurulmalıdır. Performans sisteminde artık, nicelikten çok nitelik öncelenmelidir. Sağlıkta dönüşümde şüphesiz halkın sağlıkla ilgili algısı ve memnuniyeti artmıştır”

 

10 YILDIR DEĞİŞMEYEN SUT

“Sıra bu dönüşümün asıl kahramanlarına, yani sağlık çalışanlarına gelmiştir. Artık döner sermaye sistemi kurgulanış amacına uygun olarak çalışanın motivasyonunu ve memnuniyetini artırma aracı haline gelmelidir. Fakat onların da bu konuda yapabilecekleri maalesef sınırlı sorunun bir an önce Sağlık Bakanlığı tarafından düzeltilmesini bekliyoruz. 10 yıldır değişmeyen SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) fiyatları artan hastane gelirlerini karşılayamaz duruma geldi. Dağıtılabilir oranın %39 puanlara çekilmesi ve adaletsiz olan döner sermaye sisteminin bakanlıkça düzeltilmesini çalışanlarımız adına bekliyoruz. Geçmiş dönem kazanımlarımız arasında olan sabit ek ödemeler bugün olmamış olsa maaş dışında sağlık çalışanlarımıza kurumlarımızın ek ödeyebileceği bir paradan söz edemeyeceğimizi üzülerek ifade ediyor hepinize saygılar sunuyorum.”


Diğer Haberler

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024

15.03.2024