HER TÜRLÜ TEDBİRLER ALINDI

Valilik Makamının oluru ile Vali Yardımcısı Başkanlığında, Belediye Başkanlığı, İl Müftülüğü, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü,  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Türkiye Diyanet Vakfı Kırıkkale Şube Temsilcisinden “Kurban Hizmetleri Komisyonu” oluşturuldu. Toplanan komisyon aldığı kararları kamuoyuna açıkladı. Yapılan açıklamada “31 Temmuz – 03 Ağustos 2020 tarihleri arasında idrak edilecek kurban bayramının vatandaşlarımız tarafından huzur içerisinde kutlanması, kurban kesecek vatandaşlarımızın dini hükümlere, çevre ve halk sağlığına riayet edilerek kurbanlarını kesebilmelerine yardımcı olunması amacıyla “Kurban Hizmetleri Komisyonu” tarafından gerekli her türlü tedbir alınmıştır.

 

KURBAN SATIŞ YERİ;

Arpalık Çukuru Mevkiinde meskun bulunan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü binası karşısındaki Belediye Açık Hayvan Pazar yeri olarak belirlenmiş ve buraya 20 Temmuz 2020 tarihi itibari ile hayvan sevkiyatları başlamıştır.

 

KURBAN KESİM YERLERİ VE KESİM ÜCRETLERİ

Belediye Başkanlığı ile sözleşmesi bulunan “Yaren Et ve Et Ürünleri” tarafından işletilen Belediye Mezbahanesi (Belediye Canlı Hayvan Pazar Yeri bitişiği), İl Özel İdaresine ait, özelleştirilen Hasandede El-Taş Özel Mezbahanesi, Bu tesislerde kurbanlarını kestirecek olanlar makbuz karşılığı olmak üzere, büyükbaş hayvanlar için kurbanı kesme, yüzme ve dört parçaya ayırma ücreti 400.00 (Dörtyüz) TL, küçükbaş hayvanlar için kurbanı kesme, yüzme ve dört parçaya ayırma ücreti  50.00 (Elli) TL ödeyeceklerdir. Kurban kesim randevusu ilgili firmalar tarafından verilecektir.

 

KENDİ İMKÂNLARIYLA KURBAN KESMEK İSTEYENLER İÇİN KURBAN KESİM YERLERİ

Kendi imkânlarıyla kurban kesmek isteyenler için kurban kesim yerleri olarak aşağıdaki yerler belirlenmiştir; Cumartesi kapalı pazar yeri, Kaletepe kapalı pazar yeri, Yenimahalle kapalı pazar yeri, Bahçelievler kapalı pazar yeri, Burada kendi imkânlarıyla kurban kesecek olanlar herhangi bir ücret ödemeyeceklerdir.

KURBAN SATIŞ VE KESİM YERLERİNDE KORONAVİRÜS TEDBİRLERİ KAPSAMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Covid-19 bulaş riskini en aza indirmek maksadıyla kesim yerlerinde randevu sistemi uygulanacaktır. Satış ve kesim yerlerinde ağız ve burnu kapatacak şekilde maske kullanılacak, en az 1,5 metre (3-4 adım) mesafe kuralına uyulacaktır. Satış ve kesim yerleri ile bunların giriş ve çıkışlarında gerekli hijyen şartlarına riayet edilecektir. Hayvan satış alanlarına Koronavirüs belirtisi (ateş ve solunum sıkıntısı) olanlar alınmayacaktır. Müşteri ve satıcı arasında bulaş riskini önlemek maksadıyla tokalaşma vb. hususlara dikkat edilecektir.

 

KESİM YERLERİNDE PERSONEL GÖREVLENDİRMESİ

Kurban satış ve kesim yerlerine yeteri kadar veteriner hekim, din görevlisi, Zabıta Müdürlüğünce zabıta ekibi, Temizlik İşleri Müdürlüğünce temizlik elemanları görevlendirilmiştir. Ayrıca Bayram günleri ilgili kurumlardan oluşan bir komisyon denetim görevi yapacaktır.

 

KAÇAN KURBANLIK HAYVANLARI YAKALAMA EKİBİ

Satış ve Kesim yerlerinden kaçan kurbanlık hayvanları yakalamak için Belediye Veteriner Müdürlüğünce “Kurbanlık Hayvan Yakalama Ekibi” oluşturulmuştur. Bu konuda Belediye Veteriner İşleri Müdürlüğü´nün (0318) 295 10 32 numaralı sabit telefonundan yardım alınabilecektir. Komisyonca belirlenen Kurban satış yerlerinin dışında başta Samsun yolu bulvarı ve itfaiye çevresi olmak üzere cadde, sokak, herhangi bir yerde kurbanlık satışına ve kesimine müsaade edilmeyecek ve bu konuda Belediye Başkanlığı Zabıta Ekipleri gerekli kontrolleri yapacaklardır. Ancak kendi imkânlarıyla bahçelerinde kurban kesmek isteyenler hijyen ve çevre temizliğine dikkat etmek şartıyla kurbanlarını kesebileceklerdir. Kurban etlerinin hijyenik şartlara sahip olmayan malzemeler ile ve hijyen kurallarına uygun olmayan mekanlarda işlenmemesi büyük önem arz etmektedir.

 

KURBAN OLARAK KESİLECEK HAYVANLARDA BULUNMASI GEREKEN NİTELİKLER

Işıklar Köyü’nde ‘yağmur duası’ edildi Işıklar Köyü’nde ‘yağmur duası’ edildi

Vatandaşlarımızın kurbanlık hayvan satın alırken “Sığır cinsi büyükbaş hayvanların kurban edilebilmesi için: En az iki kameri yaşlarını bitirmeleri gerekir. (708 günü doldurmuş olması gerekir) İki yaşını bitirdikleri kesin olarak bilinen büyükbaş hayvanların kapak atmamaları kurban olmalarına engel olmaz. Yine kapak attığı halde iki yaşını doldurmamış olurlarsa kurban olarak kesilemezler. Doğumu kesin olarak bilinmeyen büyükbaş hayvanlar için kapak atma, bir ölçü olarak kabul edilebilir. Koyun ve keçi cinsinden hayvanlar bir yaşını doldurduktan sonra kurban edilebilir. (Ancak altı ayını tamamlayan koyun bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olursa kurban edilebilir.) Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder. Hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, kurban edilmesine mani teşkil etmez.

 

KURBAN OLARAK KESİLMESİ DİNEN UYGUN OLMAYAN HAYVANLARDAKİ NİTELİKLER

Sığır cinsi hayvanların en az iki kameri yaşını doldurmamış olması, (708 günü doldurmuş olması gerekir.) Kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün olan, Bir veya iki gözü kör olan, Bir veya iki boynuzu kökünden kırık olan, Dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik olan, Dişlerinin tamamı veya çoğu dökük olan, Kurban ile ilgili diğer hususlarda Müftülüklerden ve ALO 190 Fetva Hattını arayarak bilgi alabilirsiniz” ifadelerine yer verildi.