Kırıkkale İl Müftüsü Hasan Hayri Yaşar Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Ekim ayının ilk haftasının 1986 yılından 2003 yılına kadar Camiler Haftası olarak, din görevlilerin camilerden bağımsız düşünülemeyeceğinden hareketle 2003 yılından itibaren de ‘Camiler ve Din Görevlileri Haftası´ olarak kutlandığını söyledi.

BUGÜN CAMİLER VE DİN GÖREVLİLERİ HAFTASI

Bu yılki temanın Cami ve İlim olduğunu dile getiren Müftü Yaşar, “Diyanet İşleri Başkanlığının organizesinde 1986 yılından bu yana 1-7 Ekim tarihleri arası “Camiler ve Din Görevlileri Haftası ” olarak kutlanmaktadır. Başkanlığımızca her yıl toplumun ihtiyaç duyduğu bir tema tespit edilerek gündeme alınmakta ve Müftülüklerimizce çeşitli etkinlikler tertip edilmek suretiyle toplum nezdinde farkındalık oluşturulmaktadır. Bu yılın teması, “Cami ve İlim” olarak belirlenmiş olup, hafta boyunca Cami ve İlim teması çerçevesinde gerçekleştirilecek etkinliklerde camilerin hayatın merkezi ve şehrin kalbi olduğu gibi, aynı zamanda ilim ve hidayet yuvası olarak hayatımızdaki anlamını yeniden hatırlayacak,  ömrünü din hizmetine adayan fedakâr din görevlilerimiz  ile camileri inşa ve ihya eden aziz milletimizden ahirete irtihal edenleri rahmet ve minnetle yâd edeceğiz”

İSLAM MEDENİYETİNDE KURULAN İLK MÜESSESE

“İslam medeniyetinde kurulan ilk müessese, mescid yani camidir. Cami, bütün dünyada İslam´ın ve ona inananların alâmet-i fârikası (ayırıcı özelliği) mesabesindedir. Bundan dolayı da İslam medeniyetinin aslında bir cami medeniyeti olduğunu ifade etmek mümkündür.  Bu müessese bugüne kadar varlığını koruduğu gibi, bundan sonra da Müslümanların yaşadıkları en büyük yerleşim biriminden en küçüğüne kadar istisnasız var olacaktır. Vahyin tebliğ edilmesi emriyle başlayan ve vefatına kadar devam eden hayat çizgisinin en önemli noktalarını, eğitim ve öğretim faaliyetinden, başka bir hususla nitelemek mümkün olmayan Peygamber Efendimiz, Mekke´den Medine´ye hicret ettiğinde ilk iş olarak bir mescit inşa ettirmiştir. İnşa edilen bu mescid (Mescid-i  Nebi) ihtiyaçların karşılandığı, sorunların çözüme kavuşturulduğu, kimsesizlerin himaye edildiği, bireysel ve sosyal düzlemde her türlü mesele ile ilgili istişarelerin yapıldığı, kararların alındığı bir merkez olarak görev ifa etmiştir”

İNSANLARIN DİKKATİNİ ÇEKMİŞTİR

“Bütün bu fonksiyonlarıyla beraber Mescid-i Nebi´nin en önemli işlevi, edep, adap, ilim ve irfanın aşılandığı bir mektep oluşudur. İnsanlığın güzide nesli sahabe topluluğu bu mescitten yetişmiş, İslam´ı öğrenmek için gelen kişi ve gruplara Peygamber efendimiz dini bu mescitte öğretmiş,  (Buharî, İlim, 6.) uygun zaman dilimlerinde ashaba orada dersler vermiş, (Buharî, İlim, 11.) soruları mescitte cevaplamıştır. Bir muallim olarak gönderilen Rahmet Peygamberi (s.a.s) Mescid-i Nebevî´de ilim ile ibadeti buluşturduğu bu uygulamasıyla mescit ve camilerin her düzeyde ilmi faaliyetlerin yapıldığı önemli bir bilgi ve tefekkür merkezi olduğuna insanların dikkatini çekmiştir”

İNSANLIĞIN HUZURU İÇİN KULLANMIŞLARDIR

“İslam inancı ve düşüncesinde cami ve üniversitenin tamamlayıcı bir bakış içerisinde ele alınması oldukça önemli, özgün ve hayati bir yaklaşımdır. Müslümanlar, ibadet ile ilmi beraber düşünmüşler, ilimle ilişkilerini; ibadet anlayışı, kulluk bilinci, sorumluluk duygusu ve güzel ahlak ekseninde kurup geliştirmişlerdir. İlmin bizatihi kendisini muhterem kabul edip her alanda insanlığa faydalı olacak çalışmalar yapmayı kulluk sorumluluğu kabul ederek kısa sürede din, matematik, tıp, felsefe, fizik, kimya, astronomi gibi ilmin bütün dallarında büyük bir müktesebat (bilgi birikimi) oluşturmuşlar, binlerce eser telif etmişler ve tarihe yön veren buluşlar gerçekleştirmişlerdir. Yine aynı bakışın tabiî sonucu olarak Müslümanlar, ilmi; hayatın içinde ve sosyal gerçekliklerden koparmadan, çağının meselelerini dikkate alan bir yaklaşımla ele almışlar, bilgiyi güç devşirmek için değil, insanlığın huzuru için kullanmışlardır”

ÜSTÜN İNSANLIK NİZAMININ ÖĞRETİLDİĞİ AHLAK MEKTEPLERİ

Behzat Kürkçüden Adaylık Açıklaması Behzat Kürkçüden Adaylık Açıklaması

“Şunu ifade etmek isterim ki, bugün ülkemizdeki seksen bini aşkın camimizin her biri aynı zamanda bir ilim ve eğitim müessesesi, irşat ve irfan merkezi olarak görülmelidir. Başta hutbelerimiz olmak üzere vaazlar, cami dersleri, akaid, fıkıh, tefsir, hadis sohbetleri, camilerde Kur´an öğretimi ve benzeri çalışmalar, tarih boyunca olduğu gibi cami ve mescitlerimizin asli fonksiyonlarından birisi olarak kabul edilmelidir. Peygamber efendimiz zamanında olduğu gibi kadınlar, gençler, çocuklar ve toplumun tüm katmanları ve bireyleri aynı imkân ve rahatlıkla camilerimizdeki vaaz, sohbet ve cami derslerine katılmalıdır. Din görevlisi hocalarımız ve aziz milletimizin her ferdi bu bilinçle mescit ve camilerimizi sahih dinî bilginin muhkem kaleleri, üstün insanlık nizamının öğretildiği ahlak mektepleri olarak görmeli ve iyi değerlendirmelidir”

PROGRAM NUR CAMİİ´NDE GERÇEKLEŞTİRİLECEKTİR

“Hafta münasebetiyle Müftülüğümüzce/Müftülüklerimizce gerçekleştireceğimiz faaliyetlerimizden kısaca bahsetmek istiyorum: Ülkemizin birliği, bütünlüğü, istiklal ve istikbali uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimiz; Kur´an Kursu, cami ve müştemilatının yapımı, bakımı, onarımı vb. işlerin yapılması hususlarında hizmeti geçen hayırsever vatandaşlarımız ve din görevlilerimizden vefat edenlerin ruhlarına bağışlanmak üzere il genelindeki tüm camilerde ve Kur´an kurslarında hatimler okunmuştur. Haftanın açılışı 01.10.2020 tarihinde öğle namazından önce Kur´an-ı Kerim tilaveti, vaaz ve dua ile Nur Camii´nde gerçekleştirilecektir. 02 Ekim 2020 Cuma günü 11.00´de tüm Kur´an kurslarında; aynı gün ikindi namazından önce başta Nur Camii olmak üzere tüm camilerimizde geçmişten günümüze camilerimizde din hizmetinde bulunmuş hademe-i hayrat ile cami ve Kur´an kursu inşa ettiren, inşasına katkı veren,  bakım, onarım, çevre tanzimi ve temizlik faaliyetlerine katkı sağlayan hayır sahipleri ve cami cemaatinden vefat edenlerin ruhlarına ithafen mevlit programı tertip edilmiştir”

VAAZLAR TERTİP EDİLMİŞTİR

“1-7 Ekim 2020 tarihleri arasında verilen vaazlarda haftanın teması olan “Cami ve İlim” konusu merkeze alınarak vaazlar tertip edilmiştir. Hafta boyunca mahalli basında yayınlanmak üzere “Cami ve İlim” teması merkeze alınarak makaleler hazırlanmıştır. Son bir yılda lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamlayan tüm müftülük personeli, meslekte 25 yılını dolduran Kur´an kursu öğreticileri ve 30 yılını doldurmuş din görevlileri ile cami ve Kur´an kursu yapımına katkı sağlayan vatandaşlarımız taltif edilecektir. Kadın-erkek, yaşlı-genç tüm kardeşlerimizi içerisinde bulunduğumuz Covid-19 salgınına yönelik gerekli tedbirleri almak suretiyle Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle 1-7 Ekim 2020 tarihleri arasında gerçekleştirmeyi planladığımız yukarıda bahsettiğim programlarımıza davet ediyor, camilerimizin asli fonksiyonlarını yerine getirmesinde, yapımında ve yaşatılmasında maddi ve manevi katkısı bulunan tüm hayırsever vatandaşlarımıza ve din görevlilerimize canı gönülden teşekkür ediyor, ahirete irtihal edenlere Allah´tan rahmet diliyorum” dedi. Haber: Kenan Kuzucu