Temeli 2015 yılı Kasım ayında Cidde Basın Ataşesi hemşerimiz Bahattin AKYÖN girişimi ve öncülüğünde atılan ve tamamlandığında Türkiye´nin en büyük külliyelerinden biri olacak ‘Kırıkkale İslami Değerler Külliyesi´nde sona yaklaşılıyor. İçerisinde ‘Asrı Saadet Müzesi´, ‘Mescidi Rağbet´, ‘Kuran Kursu´ ve ‘Kütüphane´ gibi bölümlerin bulunduğu dev eserde hem ibadet hem eğitim hem de müze gibi hizmetler bir arada bulunacak.

 

KIRIKKALE

 

Türkiye´nin en büyük külliyelerinden birinde sona yaklaşıldı. Yapımı devam eden ‘Kırıkkale İslami Değerler Külliyesi´ tamamlanmak üzere.

Temeli 2015 yılının Kasım ayında atılan Kırıkkale İslami Değerler Külliyesi´nde çalışmalar önemli ölçüde tamamlandı. Cami ve kütüphane gibi bölümleri tamamlanan eser, hizmete girdiğinde Türkiye´nin en büyük külliyelerinden birisi olarak vatandaşlara hizmet verecek.  İçinde ibadet ve eğitim çalışmalarının yapılacağı, müze ve sosyal tesislerin bulunacağı külliye, tümüyle vatandaşların gönüllü katkılarıyla bugüne getirilebildi. Tamamlandığında İç Anadolu´nun en büyük ve güzel camilerinden birinin de içinde bulunacağı külliyede, modern ve klasik mimari bir arada kullanılarak, aynı zamanda mimari bir şaheser ortaya çıkarıldı. Gökyüzünden bakıldığında Arapça ‘Allah´ lafzının görüldüğü külliyede 33 bölüm bulunuyor. Kırıkkale İslami Değerler Külliyesi şu bölümler bulunuyor:

 

1-Asrı Saadet Müzesi

Müze bünyesinde Hz. İbrahim (a.s.) döneminden başlayarak Kâbe ve Mekke tarihi, ayrıca Ebrehe´nin Kabe´yi yıkma girişimiyle başlayan ve Peygamber Efendimizin (s.a.v.) yaşadığı dönemi içeren ‘Siyeri Nebi Görsel Maket ve Dijital Sunumları´ ile dünyanın dört bir yanından gerilen çeşitli ebatlar Kuran baskıları (Mushafı Şerif) sergilenecek. Ayrıca Türkiye´de benzeri bulunmayan ‘Kâbe Örtüleri´ ve değerli İslam eserleri de sergilenecek. İki katlı müze, standartlara uygun olarak tasarlandı ve inşa edildi. Müzede görsel ve işitsel teknoloji imkanlarıyla, ziyaretçilere kutsal beldelerin havası yansıtılacak. Mekke ve Medine´nin manevi havası Kırıkkale´de hissedilecek. Hac ve Umreye gidenlere rehber, gidemeyen özlem çekenler için görsel, duyusal ve işitsel bir hasret giderme merkezi olacak. “Andolsun, Allah´ın Resûlünde sizin için; Allah´a ve ahiret gününe kavuşmayı uman, Allah´ı çok zikreden kimseler için güzel bir örnek vardır.” Azhab Süresindeki 21 nolu ayeti kerimesindeki o güzellikler Siyeri Nebi Müzesinde tek tek anlatılacak. Peygamber Efendimizin (s.a.v) hayatı  görsel bir kaynak olacaktır. Öğrencilerimize için Din dersleri anlatım hususunda görsel güzellikler sunacaktır. 63 senelik Efendimizin hayatının sunumu yapılacaktır.

 

2-MESCİDİ RAĞBET CAMİ

Kadınlar ve Erkekler Mescidi olarak iki ayrı bölümde hizmet verecek ibadethane tümüyle tamamlandı ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından görevlendirilen din görevlisi de hizmete başladı. Türkiye´nin estetik açıdan en güzel camilerinden bir olması hedeflenen cami, İç Anadolu´nun da büyük camilerden biri olacak. 500 kişinin aynı anda namaz kılabileceği camide modern ses sistemi ve modern ile klasik mimariyi sentezleyen süslemeler kullanıldı. Taş işçiliği ile göze çarpan cami için kullanılan kaplamalar Çorum ve Antalya illerinden getirildi.

 

3- HAC VE UMRE BİLGİ VE UYGULAMA SALONU

Hac ve Umreye gidecek olan vatandaşlarımıza yönelik uygulamalı olarak bilgilendirme yapılacaktır.

 

4-MODERN MİNARELER

Mescidi Rağbet Camisi´ne ait gökyüzünden bakıldığında ‘Allah´ lafzı görülebiliyor. Işıklandırma teknolojisinin de yardımıyla, İç Anadolu üzerinden geçecek olan hava taşıtları, geceleri bu yazıyı görecekler. Caminin çifte minaresinde ise yine modern mimari ile klasik taş işçiliği bir araya getirildi. Benzeri bulunmayan modern minareler, cam ve taş işçiliğinin birleşimi ile ve kare formlu olarak inşa edildi. Işıklandırma teknolojisi sayesinde 42 ile seyahat edenlerin bulunduğu yol güzergahından da görülebilen ve hayranlık uyandıran minareler, hayranlık uyandırıyor.

 

5-KADINLAR Mescidi

Kadınların ibadetlerini daha iyi ortamda yapabilmeleri ve daha büyük kalabalıkla yerine getirebilmeleri için Mescidi Rağbet Camii içinde, klasik olarak balkon yönteminden vazgeçilerek, ayrı bir ibadethane hazırlandı. Erkeklere ayrılan ibadethane gibi Kadınlar Mescidi de 500 kişi kapasiteli ve ayrı bir giriş-çıkış bölümüne sahip. Caminin modern bir ses sistemi de bulunuyor ve sahip olduğu teknik altyapıyla gerektiğinde kadınlara yönelik eğitim hizmetlerinde de kullanılabilecek.

 

6-ÇOÇUK BAKIM ODASI

Külliyeye, ziyaret, ibadet ya da eğitim amaçlı gelen kadınlar için ‘Çocuk Bakım Odası´ hazırlandı. Özellikle bebek sahibi kadınların ihtiyacı düşünülerek hazırlanan bölümde gerekli ihtiyaç maddeleri de bulunacak.

 

7-Taziye Evi

Kırıkkaleli vatandaşların zor günlerinde hizmet vermek üzere hazırlanan ‘Taziye Evi´, kadın ve erkekler için iki ayrı bölüm halinde hazırlandı. Cenazesi olan vatandaşlar Kırıkkale İslami Değerler Külliyesi´nin Taziye Evi´nden faydalanabilecekler. Mekânda mutfak, lavabo ve oturma grupları bulunuyor.

 

8-Kız ve Erkek Kuran Kursu

Külliye ´de kız ve erkek çocuklar için ayrı ayrı Kuran Kursları verilebilmesini sağlayacak sınıflar hazırlandı. Her sınıfta görsel ve işitsel teknoloji altyapısı bulunuyor. Bu sayede kız ve erkek çocukları Kuran eğitimi alabilecekler. Oturma düzeninin masa ve koltuk şeklinde hazırlandığı sınıflarda Kuran´ı bilen yeni nesiller ve hafızlar yetiştirilecek.

 

9-Bilim - Konferans Eğitim Salonu

Bilimsel çalışmalarda kullanılmak üzere ‘Bilim-Konferans Salonu´na da Külliye içinde yer verildi. Eğitim ve kültür faaliyetleri, seminer, toplantı gibi faaliyetler için kullanılabilecek olan salon 150 kişi kapasiteli. Tiyatro salonu formunda düzenlenen salonda rahat koltuklar ve sahne ile perde ve sine-vizyon imkânı da bulunuyor.

 

10-Kitap-CD Market

Bilimsel ve kültürel çalışmalara yardımcı kaynak sağlanması amacıyla, kitap ve CD gibi ürünlerin satışının yapılacağı bölümün işletmesinin profesyonel bir yayınevi tarafından yürütülmesi hedefleniyor. Böylece Külliye´ye gelir sağlanırken, vatandaşlara da daha fazla seçenek sunulabilecek.

 

11-ESNAF BULUŞMA ODASI

Kırıkkale´nin ihtiyaç duyduğu konularda düzenlenecek kurslar için hazırlanan ‘Esnaf Buluşma Odası´, içinde gerekli teknik altyapı ile örgün eğitime destek verecek. Bu salonda dil kursları, eğitimler ve diğer toplantıların yapılması hedefleniyor.

 

12-Bilgisayar Odası

Gençlerin eğitim faaliyetlerinde yararlanması amacıyla ‘Bilgisayar Odası´ hazırlandı. Özellikle eğitim çağındaki gençlerin ödev ve araştırma gibi çalışmalarını yapabilecekleri, yoksul öğrencilerin, imkân bulamayan gençlerin ihtiyaçları oldukça kullanabileceği bir alan oluşturuldu. Verilen hizmet, tüm gençler için ücretsiz olacak.

 

13-Kütüphane–Okuma Salonu

Bilim, kültür ve sanat eserlerine kolay ulaşım ve eğitime destek amaçlı olarak Külliye içinde bir de ‘Kütüphane ve Okuma Salonu´ bulunuyor. Kütüphaneden bütün vatandaşlar yararlanabilecek, okuma salonunda araştırma ve ödeve hazırlama yapılabileceği gibi nadide eserler incelenip okunabilecek. Okuma Salonu´nda ayrıca yaygın ulusal ve yerel gazeteler ile diğer mecmuanın da bulundurulması hedefleniyor.

 

14-Sergi Salonu

El emeği göz nuru eserleri sergilemek isteyen sivil toplum kuruluşları, sanatkâr ya da bireyler için  ‘Sergi Salonu´ bölümü de var. Bu salon, eserlerini sergilemek isteyenlere tahsis edilecek.

 

15-LOKANTA VE İKRAM SALONU

Külliye´nin Kırıkkale´ye hâkim konumu nedeniyle açık olarak planlanan ‘Lokanta ve İkram Salonu´ bölümü, misafirlerin yiyecek ve içecek ihtiyacını karşılayacak. 150 kişilik mekânın üzerinde ise bir kubbe bulunuyor.

 

16-ÇAY BAHÇESİ

Kırıkkale´yi her alandan gören, 200 metre karelik alan üzerinde, çay ve diğer ikramlar için bir ‘Çay Bahçesi´ hazırlandı.

 

17-KREŞ

Çalışan annelerin en büyük sorunu olan çocukların bakımı konusu da unutulmadı. Kırıkkale İslami Değerler Külliyesi´nde 4-6 yaş arası çocukların bakımı için ‘Kreş´ bölümü bulunuyor. Kreşten külliye çalışanları yanında vatandaşlar da faydalanacak.

 

18-İdarE Merkezi ve Toplantı Salonu

Külliye içinde ‘İdare Merkezi ve Toplantı Salonu´ da unutulmadı. Merkezin yönetimi ve işlerin sağlıklı devam edebilmesi için bir merkezden idare edilmesi, gerekli toplantıların yapılabilmesi ve planlama-koordinasyon gibi faaliyetler için bu bölüm hazırlandı. Yönetim toplantıları ve kurul toplantıları da burada yapılacak.

 

19-MİSAFİRHANELER

Külliye´de iki ayrı ‘Misafirhane´ de bulunuyor. Bu misafirhaneler, külliyede yapılacak eğitim ve seminer gibi toplantılara katılacak olan misafirlerin ağırlanması için otel konforunda hazırlandı.

 

20-İmam ve Müezzin Odası

Camide görev yapacak olan din görevlileri için ‘İmam ve Müezzin Odası´ bulunuyor. Din görevlileri hazırlıklarını bu bölümde yapacaklar.

 

21-İmam Evi ve Bahçesi

Cemaate din hizmetlerini veren imamların görevlerini rahatça yerine getirebilmesi için Külliye içinde bir sosyal tesis hazırlandı. ‘İmam Evi ve Bahçesi´ olarak hazırlana bölüm, 3+1 bina şeklinde inşa edildi. Görevli imamlar burada lojman hizmeti alabilecekler.

 

22-MÜEZZİN EVİ VE BAHÇESİ

Cemaate din hizmetlerini veren müezzinler için de ayın şekilde bir ‘Müezzin Evi ve Bahçesi´ hazırlandı.

 

23-Şadırvan ve Abdesthane

Kırıkkale´nin en büyük ve en yüksek şadırvanının yapımı tamamlandı. Külliye bahçesinde abdest alınabilmesi için Osmanlı geleneği olan şadırvan ve abdesthane de unutulmadı. Kadın ve erkekler için ayrı ayrı hazırlanan abdesthanelerde, Müslümanlar temizlik işlerini rahatça görebileceklerdir.

 

24-Gasilhane ve bekleme Odası

Emri Hak vuku olmuş cenazelerimizin yıkanması, cenaze namazlarının kılınması öncesinde geçen sürede beklenmesi için ‘Gasilhane ve Bekleme Odası´ tahsis edildi. Üç bölümlü ve soğutma sistemli odada İslam´a uygun olarak cenaze hizmetleri yerine getirilecek.

 

25-Musalla taşı ve Namazgâh

Cenazelerimizin kılınması için musalla taşı ve dış mekânda cenaze namazı kılmak için yer tahsisi yapıldı.

 

26-Park Yeri ve Dinlenme Bahçesi

Külliyeye gelecek misafirler ve görevliler için otopark yeri tahsis edildi. Ayrıca yapılacak çevre düzenlemesi ve süslemesiyle, kameriye ve dış mekân oturma gruplarıyla manevi iklimi yaşatacak mekân tahsisi yapıldı.

 

27-PİKNİK VE MESİRE ALANI

36 dönüm üzerine kurulu İslami Değerler Külliyesinin 3´üncü etabında ‘Piknik ve Mesire Alanı´ da bulunuyor. Bu bölüme çoğunluğu ıhlamur olmak üzere bin adet ağaç dikimi yapılacak. Yapılacak kameriye ve oturma grupları ile vatandaşlar mesire alanı hizmetini de alabilecekler. Bol kamelya kurulumu ile her zaman ailelerin gelebileceği, huzur alabileceği bir manevi iklim oluşturuluyor.

 

28-GÜVERCİNLİKLER

Peygamber Efendimizin Mekke´den Medine´ye hicret ederken saklandıkları Sevr Mağarasında onları müşriklere karşı koruyan güvercinler için Külliyemiz Cami duvarına üç taştan adet güvercinlik yapılmıştır. Mübarek Sevr dağındaki güvercinlerin torunları ilimiz güvercinlerine yapılan iki katlı güvercin evinin misafirlerini görmek mümkün.

 

29-SEYİR TEPESİ

Kırıkkale´nin güzelliği kurulacak teleskop ile ziyarete gelenlerin hizmetine sunulacak.

 

30-Işıklandırma ve Yeşil Alan

Manevi atmosferin en iyi bir şekilde yansıtılması, ‘Külliye´nin yerine getireceği önemli hizmetler yanında şehir güzelliği ve estetiğine de katkı sağlaması için, çevresinde yeşillendirme ve ışıklandırma çalışması da yürütülüyor. Bu amaçla çevre düzenlemesi kapsamında 4 bin ıhlamur ve 2 bin meyve ağacı dikimi yapıldı.

 

Karakeçili Kaymakamı Uludağ, İngiltere’ye gidiyor Karakeçili Kaymakamı Uludağ, İngiltere’ye gidiyor

31-Eşya VE SU DEPOSU

Yapılacak çalışmalarda eldeki malzemelerin depolanması ve ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlamak için eşya deposu planlanmıştır. Ayrıca tesisin ihtiyacının karşılanması için 30 tonluk su deposu yapıldı.

 

32-ENERJİ, Ses, Isıtma ve Soğutma SİSTEMLERİ

Vatandaşların yılın çeşitli ay ve mevsimlerinde, rahatsız olmadan ve sıkıntı çekmeden ibadet yapabilmeleri, hizmet alabilmeleri ya da ziyarette bulunabilmeleri için Külliye´de modern ses, ısıtma ve soğutma sistemleri kullanıldı.

 

33-GİRİŞ VE GÜVENLİK

Külliye´nin çevre güvenlik duvarı ve kontrollü giriş kapısı için yer tahsisi yapıldı. Külliye içinde ve çevresinde güvenlik 24 saat kameralarla sağlanacak.

 

34-24 SAAT HİZMET

Kırıkkale´nin şehirler arası önemli geçiş noktasında bulunması dolayısıyla manevi atmosferden şehrimizden geçen herkesin istifade etmesi için 24 saat müze dahil açık bulunacaktır.

 

 

YARDIMLARLA TAMAMLANIYOR

 

Kırıkkale´nin gurur eserlerinden biri olması hedeflenen İslami Değerler Külliyesi, başlangıcından bugüne kadar gönüllü yardımlarla ilerledi. Küçük bir cami yaptırma derneği olarak başlayan çalışmalar, İç Anadolu´nun en büyük külliyelerinden birinin ortaya çıkmasını sağladı. Yapılacak yardımlarla kalan işlerin de tamamlanması hedefleniyor.

Hayırsever vatandaşların ve iş insanların yoğun ilgi gösterdiği Külliye tamamlandığında, Kuran-ı Kerim´de Tevbe Suresi 18. Ayeti Kerimede geçen “Allah´ın mescitlerini ancak Allah´a ve ahiret gününe inanan, namazını kılan, zekâtını veren ve yalnız Allah´tan korkup çekinen kimseler imar edebilirler. İşte bunların doğru yolu bulanlardan olmaları umulur.” buyruğu ve Peygamber Efendimizin (s.a.v.) hadisinde dile getirdiği “İnsan öldüğü zaman amel işlemesi kesilir. Ancak üç şey bundan müstesnadır: Sadaka-i cariye (yol, köprü, mescit vs.), kendisinden yararlanılan ilim ve kendisine hayır dua eden salih çocuk…” öğüdü gerçekleşmiş olacak. Kuran Kursu odalarının, misafirhanelerinin, sınıfların tefrişatına başlanmıştır. Buraları döşeyen, içinin eksikliklerini gideren hayırseverlerin isimleri buralara yazılacaktır. Külliyeye yardımda bulunmak isteyenlerin yardımları kabul edilmektedir. İslami Değerler  Külliyesi Türkiye´de ilkleri içinde barındıracak bir güzellikle Asrı Saadet Rüzgarını, Mekke. Medine Sevdasını, Kâbe´nin eşşis Vadi İbrahim tarihini, eşşiz Mushaf´ı Şerif güzelliklerini bağrında barındıracaktır.