AĞIZ SÜTÜ(KOLOSTRUM) NEDİR

Halk arasında ağız sütü olarak tabir edilen kolostrum, süt bezleri tarafından üretilen normal süte göre yoğun kıvamda bulunan, koyu sarıdan kahverengiye kadar değişen vitamin ve mineral yönünden zengin yani besleyici değeri yüksek bir besin maddesidir.

AĞIZ SÜTÜ NE ZAMAN VE NE KADAR VERİLMELİ

 Buzağı doğar doğmaz 12 saat içerisinde 2.5-4 litre kolostrumu (ağız sütünü) içmesi gerekmektedir. Buzağılar doğar doğmaz mutlaka kaliteli kolostrumdan 2 litresini ilk 2 saat içerisinde ağız yoluyla almalıdırlar. Buzağıların ince bağırsaklarında emilimin gerçekleşmesini sağlayan geniş delikler bulunmaktadır ve bu delikler 24 saat içerisinde kapanır.12 saat içerisinde ağız sütü alamamış buzağılara en geç 24 saat içerisinde kolostrumu almaları gerektiği bilgisi ortaya çıkmaktadır çünkü en yüksek bağırsak absorbsiyonu (emilimi) bu saatler arasında gerçekleşmektedir.  

İNEK ÖLDÜ NE YAPMALI

Yeni doğan buzağılar çevredeki hastalık etkenlerine karşı savunmasızdır ve immun sistemleri gelişmemiştir. Buzağıların annesini ememediği durumlarda anneden sağılmış kolostrumlu süt biberonla içirilmelidir. Anneden her hangi bir sebeple (ölüm gibi) kolostrumun alınamadığı durumlarda buzağının günlük ihtiyacının karşılanması için başka bir inekten alınan süte ilk gün 5-6, ikinci gün 4-5 ve sonraki günlerde ise birer tane olacak şekilde yumurta akının karıştırılıp içirilmesi ihtiyacın kapatılmasına yardımcı olacaktır.

YANLIŞ UYGULAMALAR VAR

Ağız sütünün ishale neden olduğunu düşünen bazı çiftçilerimiz buzağıların annesini yeteri kadar emmesine izin vermemektedir. Diğer bir yanlış uygulama ise ağız sütünün yağlı olması ve buzağım ishal olacak gerekçesiyle gereğinden fazla su katılıp içirilmesidir. Bu tür uygulamalar hatalıdır. İncelemeler ağız sütünün doğal bir gevşetici olduğu bilgisini ortaya koymaktadır. Buzağıya zaman tanımalı ve annesini istediği kadar emmesine izin verilmelidir. Ağız sütü buzağılarda mekonyum olarak adlandırılan ilk dışkının atılmasını sağlar.

BUNLARA DİKKAT!!!

Buzağının emeceği memeler temiz olmalı ve dışkı ile bulaşık olmamalıdır.Yapılacak temizlik işlemleri buzağının annesini her emmesi öncesinde ve sonrasında  yapılmalıdır. Buzağılarda ishal,yüksek ateş,solunum,topallık gibi problemler olduğu zaman vakit kaybetmeden en kısa sürede Veteriner Hekime başvurulmalıdır.

KOLOSTRUM(AĞIZ SÜTÜ) SAKLANABİLİR Mİ ?

Muhtelif sebeplerle annesini ememeyen buzağıların beslene bilmesi için başka annelerden alınan kolostrumlar kullanılabilir.Bu işlem için alınan kolostrumlar temiz bir biberona ortalama 8 litre kadar doldurulmalı ve -24 santigrat derecede saklanmalıdır.Bu sıcaklıkta saklanan kolostrum 1 yıl süreyle muhteviyatını koruyacaktır.Taze alınan kolostrum buz dolabında 0-4 santigrat derecede 5 gün saklanabilir.Buzağıların sağlıklı olabilmesi ve ölümlerin azaltılabilmesi ağız sütüne bağlıdır.Bereketli bir buzağı yılı geçirmeniz dileğiyle hoşça  kalın .Veteriner Hekim Ahmet SAĞLAM