MAHALLENİN BEKÇİSİ

DERT BABASI

2017 yılı bakkallar için tam bir çöküş yılı oldu. Kırıkkale kent merkezinde yeni AVM´ler faaliyete geçerken, onlarca bakkal kepenk kapattı. Kırıkkale Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Adem Yurttan, bakkal esnafının günden güne yok olduğunu söyleyerek,  bakkallar, mahallelerin bekçisi, dert babası bakkal amcaların birer birer dükkanlarını kapatarak, kepenk vurduklarını belirtti.

 

DOSTLUK YOK OLACAK

'Süpür marketler çıktı, bakkal amcalar sadece veresiye için hatırlandı' diyen Başkan Yurttan, Artan rekabet, teknolojik gelişmeye ayak uyduramayan mahalle bakkallarının yok olmasının insanları zor duruma sokacağını belirterek, 'Bizim kaybolmamız, yok olmamız, insanlarımızı sıkıntıya sokacaktır. Bizler mahallelerin dert babası ve muhabbet ortağıyız. İnsanlar bizlerde sadece alışveriş değil, aile ortamını buluyor, dostluğu ve kardeşliği buluyor. Bakkalların kapanması mahallerdeki dostluğun ve muhabbetin yok edilmesidir' diye konuştu.

Tokat Merkezli Deprem Kırıkkale'de Hissedildi Tokat Merkezli Deprem Kırıkkale'de Hissedildi

 

BAKKALAR VERESİYELERİN BABASI

'Süpermarketler-hipermarketler çıktı, mahallelerin dostu, vatandaşların gönül kapısı bakkallar yok edildi' diyen Başkan Yurttan, 'Mahalle bakkalları bir mahallenin bekçileri, koruyucuları dert babalarıdır. Bakkallar sadece müşterilerine malzeme satmazlar. Dostlukları ve muhabbetleri ile bütün mahalle insanını kucaklarlar. Ancak büyük marketler çıktıktan sonra insanlarımız bizi unuttu. Parası olan büyük marketlerden alış veriş yapıyorlar. Parası olmayanlar ise bize gelip veresiye yazdırıyor. Süper marketlere önlem alınmazsa, servis olayları kaldırılmazsa bakkallar kapanıp gideceklerdir' dedi.

 

KARA GÜN DOSTU

Şuan bakkalların durumlarının içler acısı olduğunu vurgulayan Yurttan, 'Bakkallar her geçen gün kan kaybediyor. Biz peşin alıyoruz, komşularımız rahat etsin, eşine-dostuna rezil olmasın diye, veresiye veriyoruz. Ancak ne yazık ki dostlarımız da paraları olduğunda yine büyük marketleri tercih ediyor. Sadece bizi paraları olmadığında veya zor durumda olduklarında hatırlıyor. Bakkalları sadece kara gün dostu gibi görüyorlar. Büyük marketlere bir önlem alınmazsa biz bakkallar da bir kara gün dostu arayacağız' diye konuştu.

 

GÖZ GÖRE GÖRE YOK EDİLİYOR

Yurttan bakkalların son günlerini yaşadıklarını dile getirerek, 'Kara gün dostu bakkallar, göz göre göre yok ediliyor' dedi. Mahalledeki insanların bakkalları sadece veresiye veren yerler olarak bildiklerini ifade eden Yurttan, 'Biz insanlarımızın zor günlerinde yanında oluyoruz. Ne yazık ki, insanlarımız paraları olduğunda eşlerini de yanlarına alarak büyük marketlere gidiyorlar ve alış verişlerini yapıyorlar. Bizlere ise paraları tükendiğinde ve acil işleri olduğunda hatırlıyorlar. Oysa bizler mahallelerin dert babası, gönül dostlarıyız. Marketlerden parasız bir sakız bile alamayan insanlarımız bizden istedikleri kadar alışveriş yapıyorlar, hem de veresiye ne zaman getireceklerini bile sormuyoruz. Anacak bizlerinde artık ömürleri tamamlandı. Süpür marketler sayesinde kısa bir süre sonra bakkal kapılarına kilit vurulur ve insanlarımız kara gün dostlarını birer birer kaybederler' açıklamasında bulundu.

 

ZOR AYAKTA DURUYORUZ

Bakkalların büyük ciroları olan ve büyük malların pazarlandığı yerler olmadığını belirten Yurttan, 'Biz kendi öz sermayemiz ile çalışan ve sadece halkımızın isteklerine göre toptancıdan mal alıyoruz. Süper Marketler ve hipermarketler mallarını sattıkları firmalarla büyük anlaşmalar yaparak ürünlerin fiyatlarını istediği gibi oynayarak haksız rekabet ortamı yapıyorlar. Özel Servislerle müşterileri yaptıkları alışveriş malzemelerini evlerine kadar götürüyorlar. Bu servis olayı kalkmadığı müddetçe kara gün dostu bakkalların ayakta kalması imkansızdır. Bizler zaten zor ayakta duruyoruz. Bir de büyük marketlerle rekabet etme gibi şansımız yok' dedi.