Dava görülüyor

1993 yılında Muş`un Korkut ilçesine bağlı Altınova köyünde aynı aileye mensup 9 kişinin öldürülmesi olayıyla ilgili olarak Muş Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan soruşturma sonucu açılan davanın ilk duruşması, güvenlik gerekçesiyle Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi`nde görülüyor. Sabah saat 09.00`da başlayan duruşmaya verilen arada BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, adliye binası önünde gazetecilere açıklamada bulundu. İlk kez bir mücadeleden müzakereye dönüşen bir sürecin yaşandığını ifade eden Sakık, 'Gerçekten Türkiye`de iç barışımızı inşa edeceksek geçmişimizle yüzleşeceksek katilleri bulmalıyız, yargıya teslim etmeliyiz. Hepimiz huzurun ve hukukun üstünlüğünü yakalamalıyız.

Açıklama yaptılar

İlk kez bir mücadeleden müzakereye dönüşen bir süreci yaşıyoruz. İşte bir tarihi fırsattır, geçmişimizle yüzleşip kim ki halka karşı suç işlemiş ise onları alıp yargılamaktır. Başbakan 2005 yılında Diyarbakır`da `Büyük devletler geçmişi ile yüzleşen devletlerdir, geçmişi ile yüzleşip geleceği birlikte inşa edelim` diyordu. Bu dava 1993 yılında Muş`un Altınova beldesinde failleri belli, üniformaları ve apoletleri, askeri araçları ile geldiler ve cinayet işlediler. Bu davanın failleri devlettir. Bizim uzun süredir hukuk mücadelesi, uzun süredir parlamentoda bunları seslendirmemiz ve hukukçu arkadaşlarımız, insan hakları savunucularının çabasıyla 20 yıl sonra dava açıldı' dedi.

Eş başkan açıklaması

BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Avukat Meral Danış Bektaş ise, davanın takipçisi olduklarını ifade ederek, 'Bugün Altınova davasının bugün Kırıkkale`de ilk davası yapılıyor. Büyük bir mücadele sonucunda bu dava açıldı. Yargılama devam ediyor. Şunu ifade etmek istiyoruz. Bu katliam Kürdistan`da, Kürt coğrafyasında yaşanılan katliamlardan bir tanesi. Bunun gibi onlarca katliam yapılmıştır ve halen tutuklu değildirler. Sanıklar tutuklu değiller. Konuştuğu için, düşündüğü için, yazı yazdığı için, kitap yazdığı için, siyaset yaptığı için, milletvekili olan bile insanlar halen cezaevinde iken 9 kez ağırlaştırılmış müebbetle yargılanan sanıklar tutuklu değiller. Yani bu yargının kararını kabul etmemiz mümkün değil. Tabi ki biz sanıkların tutuklanması gerektiğini baştan beri ifade ediyoruz. Sanıkların derhal tutuklanması gerekir' diye konuştu.