GÜNCEL 1.05.2018 17:39:39
AHMET YESEVİ´DEN, AHİ EVRAN´A AHİLİK

AHMET YESEVİ´DEN, AHİ EVRAN´A AHİLİK

Kırıkkale Ticaret İl Müdürlüğü koordinesinde, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Sağlık İl Müdürlüğü işbirliği ile “Ahmet Yesevi´den, Ahi Evran´a Ahilik” konulu konferans düzenlendi. Kırıkkale Gazi Meslek Lisesi ve Kırıkkale

BÜYÜK İLGİ

Kırıkkale Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Endüstri Meslek Lisesi) ve Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde düzenlenen Konferansa Ticaret İl Müdürü Seyfettin Çetiner, MEM Şube Müdürü Ümit Yaşar, Gazi Meslek Lisesi Okul Müdürü Hilmi Akgün, Kırıkkale Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Endüstri Meslek Lisesi)  düzenlenen konferansa ise, okul Müdürü Erol Tuğ Müdür yardımcıları ve öğrenciler katılım sağladı.

 

AHİLİĞİ TANITMAK ASLİ GÖREVİMİZDİR

Konferansın açılış konuşmasını yapan Kırıkkale Ticaret İl Müdürü Seyfettin Çetiner,  “Ticaret İl Müdürlüğümüz görev alanına giren, Bakanlığımızın Stratejik Planında yer alan, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Sağlık İl Müdürlüğü işbirliğiyle ahiliğin tanıtılması, yaygınlaştırılması konusunda etkinliklerimize başladık”

 

TÜKETİCİ HAFTASI

“Bu kapsamda Hoca Ahmet Yesevi´den Ahi Evran´a Ahilik başlıklı dizi konferanslarımız yıl boyunca devam edecek. Millî Eğitim İl Müdürlüğü ile çok iyi bir şekilde işbirliği yaptıklarını bu işbirliğinin önemli yansımalarının sahada görüldüğünü, daha geçenlerde Tüketici Haftasında sekiz okulda sunum yapıldığını, tüketici bilincini geliştirmeye çalıştıklarını, faydalarını gördüklerini söyledi”

 

KAR SAYACAĞIZ

“Ahiliğin tanıtılmasının da görev ve sorumluluk alanlarında olduğunu Türkiye de Ahmet Yesevi hakkında söz söyleyecek bir, kaç isimden birisinin şu ana buraya konferans için getirdiklerini, konferansın faydalı olmasını diledi. Ahiliğin kurucusu Ahi Evran ve hocası Hoca Ahmet Yesevi hakkında bir kelime, bir cümle dahi öğrenseniz bunu kar sayacağız”

 

ETKİNLİKLERİMİZ DEVAM EDECEK

MEM Şube Müdürü Ümit Yaşar, “Ticaret İl Müdürlüğü ile birçok etkinlikte işbirliği yaptıklarını, bu işbirliğinin esnaf ve sanatkârlar, tüketici gibi konularda olduğunu, meslek liselerinde “Ahmet Yesevi´den, Ahi Evran´a Ahilik” konulu konferanslar dizisine bugün başladıklarını yıl boyunca etkinliklerimiz devam edecektir”

 

TOPRAĞIN ALTINDA 63 SENE YAŞADI

YİH Başhekim Yardımcısı, Ahmet Yesevi Kültür Derneği Başkanı Dr. Fatma SÖNMEZ yaptığı sunumda özetle; “ Ahmet Yesevi´nin Yaşadığı Dönemde Türk Dünyasının Siyasi, Sosyal Durumu,  kadına verdiği değeri anlattıktan sonra, Ahmet Yesevi (Hz) 63 yaşına geldiğinde ehli-beyit sevgisinden, Peygamber sevgisinden, aşkından toprak altına çekildiğini, 63 yıl toprak altında yaşayarak en önemli eserlerini ve  999 talebeyi bu dönemde yetiştirdiğini ifade etti.

 

YESEVİ YOL EVLATLARI

Ahi Evran´ında Hoca Ahmet Yesevi´nin talebelerinden olduğunu belirten Dr. Fatma Sönmez, Anadolu, Kafkasya ve Balkan coğrafyasında söz konusu Yesevi Geleneği”nin takipçileri olan Hazret Sultan´ın iş-meslek ahlakı merkezli ilkesi manevi dünyamızın zenginlik kaynağı olarak yüzlerce yıl devam etmiştir. Zira İslamiyet´in, başta Uluğ Türkistan, Kafkasya, Anadolu ve Balkanlar´da tanınması ve kabul görmesinde söz konusu Yesevi Yol Evlatları´nın İslamiyet´i algılama şekilleri ile iş ve meslek ahlakı konusundaki inanç ve uygulamaları son derece etkili olmuştur.

 

GÖREVE BAŞLADI

Ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evran, Azerbaycan´daki Hoy şehrinde doğmuş, Maveraünnehir ve Horasan´daki Yesevi dervişlerinin dergâhlarında yetişmiş, takiben kendisi de bir yol evladı olarak Anadolu´da bu yolda büyük hizmetler vermiştir. Ahi Evran, ilk olarak 1205 yılında Kayseri´ye gelmiş ve Türkiye Selçuklu Sultanları´nın en büyüğü ve başarılısı olan Sultan Alâeddin Keykubad döneminde bu görevini başarıyla ifa etmiştir.

 

ANADOLUYA YAYILMASINI SAĞLADI

Daha sonraki dönemde Anadolu´daki Moğol işgal ve baskıları, devlet adamlarının başarısızlıklarına bağlı olarak ciddi manada sıkıntılar çekmiştir. Zira Kayseri´den Denizli´ye oradan Konya ve nihayet Kırşehir´de Ahilik teşkilatını kurmuş ve kısa zamanda bütün Anadolu´ya yayılmasını sağlamışsa da,  bu uğurda Moğol baskısına karşı çıktığı için hayatını kaybetmiştir. Şu halde Ahilik teşkilatı, Peygamberler tarihi ile başlamakta, Ahmet Yesevi ve Yol Evlatlarıyla devam etmiştir. Kendisi de  bir Yesevi Yol evladı olan Ahi Evran, Anadolu  merkezli olarak, bu  ulvi görevini kurumsallaştırmış yani ahilik teşkilatını kurmuş ve anadolu da yayılmasını  sağlamıştır. Haber Merkezi


Diğer Haberler

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024