Tüpraş, 23 Nisan’ı çocuk şenliği ile kutladı Tüpraş, 23 Nisan’ı çocuk şenliği ile kutladı


KORKU DOLU ANLAR YAŞANDI

Ankara AFAD İl Müdürlüğü koordinesinde Kırıkkale merkezli Çankırı, Bolu ve Eskişehir illerinin de katılımı ile Bölgesel Düzey Masabaşı ve Saha Tatbikatı gerçekleştirildi. Kırıkkale Büyükşehir Parkı yakınındaki 4 katlı bir binada gerçekleştirilen tatbikatta büyük heyecan ve korku dolu anlar yaşandı. Binada çıkan yangın sonrasında AFAD ve UMKE ekipleri tarafından binadan ve enkazdan yaralılar ve ölüler çıkartıldı. Bazı yaralılar 4. kattan halat yardımıyla binadan güvenli bir alana tahliye edildikten sonra ambulansla hastaneye kaldırıldı. Ankara ekibinde bulunan “Paşa” isimli arama köpeği de binada ve bina çevresindeki enkazda arama yaptı. Tatbikatı izleyen bazı vatandaşlar korku dolu anlar yaşadı.

 

YARDIM ELİ İSTİYOR

Vali Yunus Sezer, burada yaptığı konuşmada, tatbikatın deprem anında veya büyük afetlerde anında müdahale etmenin ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini söyledi. İnsanların çaresizlik içerisinde bir an önce devletin ya da ilgili kuruluşların kendilerine hemen el uzatmasını ve yardım etmesini istediklerini ifade eden Sezer, 'Çünkü insanlar en değerli varlıklarını, ailesini depremde veya afette kaybetme durumunda. O çaresizlikle birlikte yardım eli istiyor. Dolayısıyla deprem ve büyük afetlerle ilgili olarak mantalitemizi 2009 yılında AFAD Başkanlığının kurulmasıyla tamamen değiştirdik. Önceden kriz yönetimi mantığıyla hareket ederken, şimdi bütünleşik bir şekilde deprem, afet öncesi, anı ve sonrasında iyileştirmeyi de kapsayacak şekilde bir yönetim tarzını benimsemiş durumdayız.' diye konuştu.

 

TATBİKATIMIZI GERÇEKLEŞTİRDİK

Kırıkkale İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mahmut Coşkun “AFAD Başkanlığımız tarafından her yıl ülkemizdeki tüm illerimizde bölgesel olarak düzenlenen tatbikatlar 5 ilimizle birlikte Ankara İl Müdürlüğümüz koordinasyonunda Kırıkkale merkezli Çankırı, Bolu ve Eskişehir illerimizin de katılımıyla ilimizde 6.0 büyüklüğünde merkez üssü Keskin olan, fay hattımız özellikle orası. Merkez üssü Keskin olan bir deprem sonrasındaki illerimizden gelen arama kurtarma ekiplerimiz, Ankara bölgesinden gelen UMKE ekiplerimiz, Kırıkkale İtfaiyesi ile birlikte tüm 26 hizmet grupları ile birlikte tatbikatımızı gerçekleştirdik”

 

MASA BAŞI TATBİKAT

“Senaryomuz gereği 9 ölü, 92´ye yakın yaralı ve 100´e yakın binanın ağır hasarlı yıkılmak üzere olduğu varsayımı ile hareket ettik. Burada özelikle tatbikatımızın amacı diğer illerle birlikte arkadaşlarımızın ortak hareket etme kabiliyetini geliştirmek, birbirleriyle uyum içerisinde çalışmalarını test etmek amaçlı. Tatbikatımızın birinci gününde “Masa Başı Tatbikatı” dediğimiz “AYDES” programının da kullanıldığı özellikle masa başındaki karar vericilerin birbirleriyle olan ilişkilerini soru cevap şeklinde test ederek gerçekleştirdik. Tatbikatımızın ikinci günü “Saha” tatbikatında ise bize ihbar gelen bir binada yaralı ve binanın yıkık olduğu varsayımı ile önce arkadaşlarımız itfaiye yangını söndürmek suretiyle, peşinden KBRN ekiplerimiz olayı tarayarak belli bir gaz sızıntısına karşı güvenli olup olmadığını test ettikten sonra arama kurtarma ekiplerimiz olaya müdahale ederek 3 yaralıyı 4. kattan kaydırmak suretiyle aldılar. Bir tane de maalesef hayatını kaybetmiş vatandaşımızı enkaz altından çıkarttılar” dedi. Haber: Emel Selci