Kırıkkale Üniversitesi tarafından yapılan Diş Hekimliği Fakültesi ön kısmında yer alan Topal Ahmet Şirketine ait fabrikanın da üzerinde bulunduğu bölge ile ilgili kamuoyunda uzun zamandan bu yana merak konusu olan kamulaştırma ile ilgili olarak Topal Ahmet A.Ş yönetim Kurulu Başkanı İsmail hakkı ece ve şirket avukatı Uğur Yaşar Uygun basın mensuplarına bilgi verdiler. Avukat Uğur Yaşar Uygun konunun hukuki sürecinden bahsederek her türlü çözüm önerisinde bulunmalarına rağmen istedikleri sonucu bir türlü alamadıklarını söyledi.

Bir yıldır yatırılmıyor

Avukat Uğur Yaşar Uygun ' Topal Ahmet Makina A.Ş. Kırıkkale`nin ulusal Türkiye`nin uluslararası (römork] markalarından biridir ve 70 yıllık geçmişi vardır. Fabrika ve bağlı kuruluşlarında yaklaşık 200 kişi istihdam edilmektedir. Kurulduğu yıldan bugüne kadar üniversite planında kampus alanı içinde gösterildiği ve 22 yıl boyunca kamulaştırılacağı ifade edildiğinden Fabrikamızda büyümeye yönelik ciddi yatırım yapamamıştır. Üniversitemiz nihayet 2010 yılında Fabrika ve çevresindeki Fuat Ersan şirketiyle birlikte 50 dönüm alan için kamulaştırma kararı alınmış ve davaları açılmıştır. Üniversitenin; Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odasına yaptırmış olduğu kıymet takdirinde fabrika ve tüm müştemilatı için; 2010 yılı itibarıyla 17.797.910,00TL (onyedimilyon yediyüzdoksanyedibin dokuzyüzonlira) kıymet takdir edilmiştir. Yargılama sürecinde Topal Ahmet Fabrikası için üniversitenin talep ettiği Ödenek kalkınma bakanlığı tarafından uygun görülerek onaylanmıştır. Bu arada 2014 yılında fabrikamıza bitişik şekilde Diş Hekimliği fakültesi ve hastanesi inşaatına başlanmış olduğu ve ödeneği hazır olduğu için kamulaştırmanın tamamlanacağı düşüncesiyle firmamız borçları ve yeni yatırımla ilgili tahahütlerde bulunmuştur üstelik 19 Eylül.2013 tarihinden itibaren 1 yıldır kamulaştırma ödeneği hazır olduğu halde yatırılmamaktadır' ifadesini kullandı.

Sevim Ana’dan Kırıkkalegücü futbolcularına tatlılı motivasyon Sevim Ana’dan Kırıkkalegücü futbolcularına tatlılı motivasyon

Önerilerimizi verdik

Avukat Uğur Yaşar Uygun bu tarihten sonra kamulaştırma davasında Üniversiteye verilen süre içinde üniversite kamulaştırma bedelini yatırmadığını ikinci kez süre verildiğini yine üniversite yönetimini bu bedeli yine yatırmadığını belirterek ' Rektörlükten randevu talep ettik. Genel sekreter tarafından kabul edilerek Uzlaşma görüşmelerine başlanmıştır. Görüşmeler sonucunda Rektörlük: Mahkemenin belirlediği ve faiziyle birlikte 14.700.000.TL kıymet takdir bedelini çok yüksek gördüğü için ödeneği kabul edildiği ve hazır olduğu halde bu bedeli yatırmayacağını beyan etti. Topal Ahmet Makina A.Ş büyük bir fedakarlık yaparak: şehrimize yapılacak bu güzel esere engel olmamak adına; Rektörlüğe İki öneri verdik birincisi 14.700.000.TL yerine 700.000.TL feragat ettiğimizi ve 14.000.000.TL ödenmesini yahut ikincisi de Aile yadigarı fabrikamızın sadece bina değeri 2.700.000.TL ödemesi ve 3194 Sayılı yasaya uygun düzenleme yapılması şartıyla taşınmaz sahipleri olarak fabrikamızı yıkmaya ve Diş Hekimliği Fakültesi yanında ve fiiliyatta ve projesinde üniversitenin kullanacağı park alanı olarak tahsis edilen 10.425 m2`lik fabrika alanım tüm arsayı Üniversiteye bedelsiz terk etmeye, hazır olduğumuzu yazılı olarak bildirdik' ifadesini kullandı.

Anlamsız bir red yazısı geldi

Avukat Uğur Yaşar Uygun Kamulaştırma bedelini bir türlü yatıramayan üniversitenin 2 Eylül 2014 tarihli ve Rektör Ekrem Yıldız imzalı cevap yazısında hem 700.000.TL tutarındaki bağışlarını hem de` 'pratikte uygulamanın gerçekçi olmaması` sebebiyle fabrika alanımızı bedelsiz kendi kullanımlarına terk etmemizi red edildiğini cevapta da'önümüzdeki süreçte' ifadesinin kullanıldığını belirterek Sorun belirsiz bir tarihe ertelenmiştir.Diş Hekimliği Fakülte hastane binasının açılması için 700.000.TL nakit bağışımız ve yine 12.000.000.TL tutarındaki arsamızın kendilerine bedelsiz terkinin reddedilmesini anlayabilmiş değiliz ! Bu kararın ardındaki bilinmeyen gerçekleri halkımızın takdirlerine sunuyoruz. Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesinin açılamaması, yahut projesine uygun açılması sebebiyle gereği gibi kullanılamamasından doğan tüm sorumluluğun verilen bu cevapla; Rektör Prof. Dr. Ekrem Yıldız`a ait olduğunu hatırlatıyoruz' ifadesini kullandı.

Çok yıprandık

Topal Ahmet A.Ş. Yönetim Kurulu adına açıklama yapan İsmail Hakkı Ece 62 yıldır Kırıkkale'de faaliyet gösteren bir firma olduklarını bu güne kadar babalarını kurduğu bu firmayı alınlarının akıyla çalıştırmaya gayret gösterdiklerini söyledi. Ece ' Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, sanayicimizin, üreticilerimizin önünün açılması için vargücüyle çalışmaktadırlar. Türkiyemizin kalkınması ve bağımsızlığı için üretmenin şart olduğu bilinmektedir. 60 yıllık geçmişi olan firmamız gibi Türkiye`de kaç sanayici vardır? 22 yıldır süren ve son 4 yıldır tüm enerjimizi alan bu süreçten çok yıprandık. Çok sıkıldık. Sanayici olarak atılım yapmak istihdam yaratmak istiyoruz. Ama sonucun ne olacağını bilmediğimiz bir belirsizlikle karşı karşıyayız. Son cevap yazısında bize bildirilen önümüzdeki süreçten benim anladığım bankalara olan borçlarımızın karşılığında bankaların icra yolu ile fabrikaya el koymaları. Üniversitenin de icra yolu ile daha ucuza bu alanı almasını anlıyorum. Ama buna izin vermeyeceğim. Var olmak için çalışmaya devam edeceğim. Bizim tek isteğimiz adaletli bir karar.Fabrikanın her yerine astırdığım yazılarla bu isteğimi kamuoyuna duyuyorum' ifadesini kullandı.