Cihaz şoku yaşanıyor
Yüzbinlerce esnaf ve KOBİ, son günlerde POS cihazı şoku yaşıyor. Bankaların POS cihazlarına uyguladığı vade ve komisyon oranlarını önemli miktarda artırması piyasayı adeta kilitledi. 25 gün olan geri ödeme süreleri kimi bankalar tarafından 41`e kadar çıkarılınca esnaf nefes alamaz hale geldi. Yaşanan sorun sadece vadelerle ilgili değil. Bankalar POS verdikleri işletmeden aldıkları komisyonları da artırınca vade ve komisyonlar 2001 ve 2008`deki yüksek seviyelere çıktı.

Habersiz yaptılar
Hesaplarında para olmadığını gören işletme sahipleri soluğu bankalarda alıyor. Burada POS`ta geri ödeme vadelerinin uzadığını öğrenen firma sahipleri, aynı zamanda komisyon oranlarının da yükseldiğini görünce ikinci bir şok yaşıyor. Ödeme takvimleri bozulan binlerce esnaf borcunu ödemekte zorlanınca nakit sıkışıklığını aşmak için yeni arayışlara yöneldi. Bazı firma sahipleri yeni banka arayışına girerken kimi de yüksek faizle kredi almak zorunda kaldı. Esnafları en fazla rahatsız eden detay ise uygulamanın kendilerine haber verilmeden yapılması. Konudan haberdar olmayan birçok esnafın başta otomatik ödemeler olmak üzere borç takvimleri altüst olmuş durumda.

Yüksek faizli kredi
Bu duruma tepki gösteren esnaflar 'Bankaların vade oranları firmadan firmaya da ciddi değişiklik gösteriyor. Bizi yüksek faiz tuzağına düşürmek istiyor' dedi. Esnafın verdiği bilgiye göre son aylarda bankalar firmalara stres testi adında çeşitli kontroller yapıyor. Bunların sonucuna göre vade oranlarının belirleniyor. Hatta kredilerini geri çağıran bankaların olduğu da gelen bilgiler arasında.