Cumhuriyet Meydanında yapılan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarına Vali Ali Kolat ile eşi İlksen Kolat, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Kaya ile Aysel Kaya, Belediye Başkanı Mehmet Saygılı ile eşi Hilal Saygılı, Jandarma Alay Komutanı Harun Karabulut, Milli Eğitim Müdürü İsmail Çetin, Emniyet Müdürü Hasan Onar birim müdürleri, il yöneticileri, veliler ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunması ile başlayan kutlama programında ilk olarak İl Milli Eğitim Müdürü Çetin konuşma yaptı. Çetin’in ardından şiir yarışmalarında birinci olan öğrenciler şiirlerini okuduktan sonra hediyelerini aldılar. Şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilerin ardından öğrenciler birer birer gösterilerini sergilediler.

Kırıkkale’de çiftçilere yüzde 60 hibeli tohum Kırıkkale’de çiftçilere yüzde 60 hibeli tohum

ZOR GÖREVİ YERİNE GETİRMİŞLER

Günün anlam ve önemini belirten konuşmasında İl Milli Eğitim Müdürü Çetin, “Bugün 23 Nisan 1920’de Ankara’da TBMM’nin açılışının 95’inci yıl dönümünü kutlamak için toplanmış bulunmaktayız. 23 Nisan’ın bizim tarihimizdeki yerini elbette ki unutmuş değiliz. Birinci dünya savaşı ile bilinen savaşta müttefiklerimizle beraber yenilmiş olarak çıkılmıştır. Yenilmiş olmakla kalmamışız, savaştan sonra yapılan Mondras ateşkes anlaşması ile ülkemizin düşman işgaline karşı açık olduğunu görmüşüz. Bu antlaşmanın açtığı kapıda çeşitli ülkelerin ülkemizi işgal etmek için yol bulduğuna  şahit olmuşuz. Bir taraftan ülkenin batısında Yunanistan ve ittifak kuvvetleri İngiliz ve İtalyanlar, Güneydoğu Anadolu Fransızlar tarafından işgal edilmiş. Ülkenin mevcut yönetimi aciz duruma düşmüş ve Mustafa Kemal 19 Mayıs’ta İstanbul’dan Samsuna çıkarak yeni bir hareket başlatmış ve ardından Sivas ve Erzurum Kongreleri ile Anadolu’da oluşturulan yeni heyecan dalgası umudun mecliste olması duygusu ortaya çıkılmış ve 12 Ocak 1920 de son Osmanlı meclisi toplanmış. Bu bize şunu gösteriyor. Zor günlerde yeğane güç milletin kendisidir. Son Osmanlı meclisi zor görevi  üslenmiş ve Misaki Milli ile düşman kuvvetler İstanbul’u tamamen işgal etmiştir.Yinede milletimiz yılmamış ve İstanbul’un tamamen işgal edilmesinin 5 hafta sonrasında 23 Nisan 1920 tarihinde TBMM kurularak bu toprakların kaderi teslim edilmiştir. Bu tarih ülkemizde bayram olarak ilan edilmiş ve çocuklara armağan edilmiştir. Çünkü çocuklar, bu mücadelenin en büyük mağdurları durumundadır. Çocuklar bu mücadelenin arasında ya şehit olurlar yada gazi duruma düşerler. Biz çocuklarım geleceğe daha iyi baksın diye bugün bu gün çocuklara bayram olarak edilmiştir” dedi.

SOĞUK VE AKSİLİK ÜSTÜNE AKSİLİK

Havanın oldukça soğuk olması nedeniyle öğrenciler zaman zaman zor anlar yaşadılar. Öğretmenler üşüyen öğrencilerine bol bol hareket etmeleri için talimatlar verirken öğrenciler gösteri giysilerinin üzerine kazak ve montlarını giydikleri görüldü. Bu arada törenin ilk gösteri olan Kızılırmak Anaokulu Halk oyunları gösteri sırasında ses sisteminde arıza oluştu. Arıza nedeniyle gösteri tam anlamıyla yapılamadı. Bu esnada törende sonraki aşamada yer alan ödül törenleri ön kısıma çekildi. 23 Nisan ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramı nedeniyle yapılan şiir resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilerin ödülleri Vali Ali Kolat, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Kaya ve eşi Aysel Kaya ve Belediye Başkanı Mehmet saygılı tarafından verildi. Bu arada Geleneksel Çocuk oyunları gösterisi sırasında rüzgarın etkisi ile yere serilen plastik pist malzemeleri çocukların üzerine düştü. Olaya hemen müdahale eden Öğretmenler ve emniyet yetkilileri çocukları plastik malzemenin altından kurtardı. Bu arada bir vatandaş halk oyunları gösteri sırasında müziğin etkisi ile kendini pistte atarak doyasıya oynadı

 

ÖĞRENCİLER TAM NOT ALDI

Öğrencilerin gösterileri aileleri tarafından cep telefonları ile an ve an çekilirken, Vali Kolat ve protokol üyeleri gösterilere alkışları ile destek verdiler. Kırıkkale’nin hayır sever vatandaşlarından Tülay Anne, 23 Nisan Kutlamalarında Vali Kolat’ın eşi İlksen Kolat’a çiçek takdim etti. Gösterileri izleyen protokol üyeleri gösterinin ardından öğrenciler ve öğretmenler ile hatıra fotoğrafı çektirdi. Öğrencilerin gösterilerine vatandaşların kimisi alkışları ile kimiyse çalan şarkı eşliğinde oynayarak çocukların mutluluğuna ortak oldu. Öğrencilerin gösterileri büyük bir beğeni ile izlenirken özellikle Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü jimlastik ekibinin gösterisi izleyenlerden tam not aldı.. Kutlamalarda Belediye Başkanı Saygılı fotoğraf makinesini eline alarak gözteri yapan çocukların fotoğraflarını çekti. Tören sonunda protokol üyeleri ve gösteri yapan Öğretmenler ve Öğrenciler günün anısına hatıra fotoğrafı çekindi.