Kırıkkale`den geniş katılım
TOBB Konferans Salonunda yapılan sertifika törenine Kırıkkale Ticaret Borsasını temsilen katılan Kırıkkale Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer başkanlığındaki heyette Başkan Yardımcıları Ahmet Türksoy ve Abdurrahman Günateş, Üyeler Lütfi Akyüz Arap Karakuş, Genel Sekreter Harun Kahraman ve Genel Sekreter Yardımcısı Berat Uludoğan yer aldı.

Sümer bilgi verdi
Kırıkkale Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer konuyla ilgili olarak gazetemize yaptığı açıklamada 'Türkiye genelinde 365 odamız ve borsamız var. Bunların bir kısmı beş yıldızlı akreditasyona geçiyor. Akreditasyon Avrupa odalarıyla eşdeğer oda statüsüne giriyor. Bugün sürece dahil olan 69 odayla birlikte biz de sürece dahil olduk. Önümüzdeki yıla kadar süreci tamamlayarak Kırıkkale Ticaret Borsası olarak Akreditasyona hak kazanacağız. Eğitimlerimiz devam edecek ve sonuçlandığında üyelerimize 5 yıldızlı hizmet vereceğiz' dedi.

Hisarcıklıoğlu konuştu
TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu törende yaptığı konuşmada, 'Tek amacımız var, oda ve borsalarımız asli vazifesini yapabilsin, varlık sebebini yerine getirebilsin. Asli vazifemiz ne diye baktığımız zaman üç tane temel görevimizin olduğunu görüyoruz. Birincisi; üyelerimize Türk Özel Sektörüne hizmet üretmek, İkincisi; Üyelerin önünü açarak yol göstermek, Üçüncüsü; Kamuya ekonomi politikasında yol göstermek. Dünyada 2 tane oda sistemi var. Birincisi Kıta Avrupası Sistemi (Üyelik zorunluluk esasına dayanıyor) ikincisi Anglo Sakson hukukunu benimsemiş olan sistem (tamamen gönüllülük esasına dayanıyor.) Zorunluluk olanda güçlü bir fiziki altyapı ve teşkilat var. Gönüllülük esasına dayalı üyelikte ise müşteri odaklı, hizmet ederse odaya üye kazandıran ve faaliyetini sürdüren odalar var. Bu iki sistemin birbirlerine karşı avantajları var.

152 odayla hizmet
TOBB olarak Türk İş Dünyası'na liderlik yapacaksak bu iki sistemi birleştirip bir sistem oluşturmak gerektiğine inandık. 2002 yılında biz bu iki sistemi birleştirdik yani güçlü bir alt yapı ve disiplinle müşteri odaklı hizmeti esas alan bir yapı oluşturduk. Böylece Paris'te, Londra'da, Berlin'de odalar hangi standartta hizmet üretiyorsa, akreditasyonunu tamamlamış olan 152 odamızda da aynı standartta hizmet üretilebiliyor. Bugün 69 odamız bu kapsamda sürece başlıyor. Bir yılın sonunda başarılı olan odalara da verilecek sertifikalarla 5 yıldızlı hizmet verecek oda sayımız 221'e ulaşacak. Hedefimiz dört yılın sonunda 365 odamızın tamamını 5 yıldızlı hale getirmek' dedi.

Plaket verildi
Bütün bunları yaparken, devletten, bürokrasiden hiçbir şey istemediklerinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, 'İstediğimiz tek şey rakiplerimiz yani önümüzdeki 16 ülke hangi standartta adam çalıştırıyorsa, hangi standartta mal üretiyorsa, hangi standartta, hangi fiyatta mal temin ediyorsa; bize engel olunmadan, rakiplerimizle eşit konuma gelirsek bu işin en kralını yaparız' dedi. Konuşmanın ardından 9. dönem Oda/Borsalara ilk sertifika ve plaketleri verilirken 4, 6 ve 8. Dönem Oda/Borsalara da yeni sertifikaları verildi. Toplu fotoğraf çekiminin ardından program akreditasyon standardı sunumu ile sona erdi.