Trafik Haftası etkinlikleri dün yapılan törenle başladı. Düzenlenen törene Vali Yardımcısı Rıfat Ata, Belediye Başkan Yardımcısı Halil Danacı, İl Jandarma Komutanı Albay Harun Karabulut, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, Kırıkkale Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürü Âdem Çakıcı,Esnaf Odaları Birliği Başkanı Süleyman Köstekli, Şöförler Odası Başkanı Cemil Bora, Servisçiler Odası Başkanı Behzat Yerlikaya , Sağlık İl Müdürü Dr Mustafa Uzun, kurum müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Meydana kadar yürüdüler

Tören Kızılkanat iş merkezi önünde başladı. Polis Meslek Yüksek Okulu öğrencilerin oluşturduğu bando takımı eşliğinde oluşturulan kortej Zafer caddesinden Cumhuriyet meydanına kadar yürüyerek geldiler. Cumhuriyet Meydanındaki program İstiklal Marşı ve Saygı duruşunun ardından başladı. Programda Trafik haftası nedeniyle yapılan kompozisyon yarışmasında birinci olan Ahu Ceylan'ın kompozisyonu okuması ile başladı.

Anne baba ve öğretmenlere büyük iş düşüyor

İl Emniyet Müdürü Hasan Onar Trafik Haftası ile ilgili yaptığı konuşmada Uluslararası trafik literatüründe trafik güvenliği, altyapı hizmetleri, ilk yardım, acil müdahale, kaza sonrası kurtarma hizmetleri, eğitim, yasal mevzuat ve denetim hizmetlerinin yerine getirilmesinden oluşan bir bütün olarak tanımlandığını söyledi. Emniyet Müdürü Hasan Onar yaptığı konuşmada Trafik güvenliğinin Altyapı, ilkyardım, Acil müdahale, kaza sonrası kurtarma hizmetleri, eğitim yasal mevzuat ve denetim hizmetlerinin yerine getirilmesinden oluşan bir bütün olarak tanımlandığını söyledi. Onar Ülkemizde nüfus artışı ile birlikte araç sayısında da artışın yaşandığını belirtti. Onar konuşmasını şöyle sürdürdü ' Trafikte risklere karşı bizleri koruyacak en önemli unsur bireysel farkında lığımızdır. Riski öngörmek, ona karşı hazır olmak trafikte kuralları ve yol şartlarına uygun araç kullanmak güvenli sürüşün ilk adımıdır. Trafik kurallarının öğrenmesinde anne baba ve öğretmenlere ve basın yayın organlarına büyük sorumluluk düşmektedir. Çünkü çocuklar yetişkinleri taklit eder onları rol modeli olarak benimserler' ifadesini kullandı.

Bahşılı'da kadınlar günü etkinlikle kutlandı Bahşılı'da kadınlar günü etkinlikle kutlandı

57 bin 149 araç var

Emniyet Müdürü Hasan Onar ilimizde 2013 yılında 1141 sıfır aracın trafiğe katıldığını belirterek ' İlimizde toplamda 55 bin 977 araç var. Geçen yıl ilimizde 15 ölümlü 813 yaralamalı trafik kazası meydana gelmiştir. Bu kazalarda 21 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, bin 663 vatandaşımızda çeşitli yerlerinden yaralanmışlardır. 2014 yılının ilk dört ayında ise 263 sıfır araç trafiğe katılmış ve toplam araç sayımız 57 bin 149 olmuştur. İlk dört ay içinde 2 ölümlü olmak üzere 202 yaramalı trafik kazası meydana gelmiştir. Kazaların toplamında 3 vatandaşımız hayatını kaybetmiş 361 vatandaşımız çeşitli yerlerinden yaralanmıştır. Bu rakamlar çok ciddi rakamlardır. Trafikte kuralsızlık kural haline geldiğinde bu acı bilançolar kaçınılmaz olmaktadır' ifadelerini kullandı.

%99 insan unsuru

Vali Yardımcısı Rıfat Ata yaptığı konuşmada; 'Trafik denilince ilk aklımıza gelen taşıtlar olmaktadır. Taşıtla beraber insanların, hayvanların yollar üzerindeki her türlü hareketlerine trafik diyoruz. Tabi ki başta karayollarımız olmak üzere demiryollarımızda, denizyollarımızda ve havayollarımızda insanlarımıza hizmet vermektedirler. Trafik sorunu, hepimizi yakından ilgilendiren sorunların başında gelmektedir. 2013 yılı sonu itibariyle tüm Türkiye de trafiğe kayıtlı araç sayısı 18 milyon civarında olmuştur. Bu artan araç sayısıyla beraber trafik kazalarında da artışlar olmuştur. Son yıllarda özellikle Hükümetimiz bölünmüş yollara önem vererek, alt yapı konusunda önemli mesafeler almıştır. Ancak trafik kazalarının %99'u insan unsurundan kaynaklanmaktadır. O açıdan trafik kazaları konusunda hepimize çok ciddi görevler düşmektedir. Trafik kazaları bilgisizlik, cehalet, uykusuzluk, alkol, aşırı hız, dikkatsizlik gibi birçok etkenden meydana gelmektedir. En basit olarak emniyet kemerini takmadığımız zaman hepimiz iyi biliyoruz. O yüzden hepimiz aracımıza bindiğimiz zaman ilk yapacağımız işin emniyet kemeri takmamız olacaktır. Trafik konusunda tüm insanlarımızı eğitime tabi tutmamız gerekir. Kırıkkale'miz de geçen sene 21 vatandaşımız trafik kazasında hayatını kaybetmiştir. Ülkemizin diğer köşelerinden biz de farklı değiliz. Saygı ve sabır trafikte en önemli iki unsurdur. Geçiş üstünlüğü olan araçlarımıza, yayalarımıza öncelik vermemiz gerekir. İlimizde bundan böyle de trafiğe çıkan araç sahipleri yayaları gördükleri zaman yayalara geçiş üstünlüğü sağlanması konusunda duyarlı olmalarını tavsiye ediyorum. Bu hafta dolayısıyla trafik kazalarında hayatını kaybetmiş tüm vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet ve yakınlarına sabırlar diliyorum.' dedi.

Ödülleri verildi

Trafik Haftası dolayısıyla kompozisyon, şiir ve resim dalında dereceye giren öğrencilere, Vali Yardımcısı Rıfat Ata, Belediye Başkan Yardımcısı Halil Danacı ve İl Jandarma Komutanı Albay Harun Karabulut tarafından çeşitli hediyeler verildi.Törende ayrıca yılın sürücüsü seçilen Emin Ünlüoğlu'na ödülü Jandarma Komutanı Albay Harun Karabulut tarafından , Yılın Trafik görevlisi seçilen Jandarma Kıdemli Çavuş Serkan Özkan'a ödülü Esnaf Odaları Birliği başkanı Süleyman Köstekli tarafından verildi. Daha sonra Vali Yardımcısı Rıfat Ata ve beraberindekiler trafik stantlarını gezerek yetkililerden bilgiler aldı