Savunma Sanayii Müsteşarı (SSM) İsmail Demir, Milli Piyade Tüfeği MPT-76´dan bugüne kadar 20 bin civarında teslimat yapıldığını açıkladı. Savunma Sanayii konusunda adından söz ettiren ve MPT-76´nın gövdesini üreten Konya ise 30 binin üzerinde gövde üreterek Savunma Sanayii´ne teslim etti.

 

Geçtiğimiz ay bir dergiye açıklamalarda bulunan İsmail Demir, savunma ve havacılık cirosunun 6 milyar doları aştığını belirterek, yaklaşık 60 milyar dolar hacme sahip 600´ün üzerinde proje yürütüldüğünü açıkladı. Yürütülen projelerde yüzde 70´lere varan yerlilik oranına ulaşıldığını belirten SSM Müsteşarı, şu açıklamalarda bulundu:

 

“ATAK´IN ABİSİ” ÜRETİLECEK

Karakeçili’de Köylere Hizmet Götürme Birliği toplandı Karakeçili’de Köylere Hizmet Götürme Birliği toplandı

“İHA ve SİHA´larımızın güvenlik güçlerimize sağladığı katkıyı ve harekat üstünlüğünü Zeytin Dalı Harekatı´nda yakından müşahede ettik. ATAK projesinden edindiğimiz bilgi birikimi ve tecrübeyle ATAK´ın abisi olarak nitelendirdiğimiz daha geliştirilmiş kabiliyetlere sahip, tasarımı da dahil olmak üzere milli bir helikopter geliştirmek için çalışmalarımıza başladık ve bu konudaki projemizde ilk adımı attık. Her türlü arazi ve hava şartlarında hizmet edecek milli piyade tüfeğimiz MPT-76 milli imkanlar dahilinde tasarlanmıştır. 42 farklı NATO standardında yapılan testleri hatasız geçen tek tüfek olma unvanını kazanmış olan MPT-76´da seri üretim başlamış ve bugüne kadar 16 binin üzerinde tüfek teslim edilmiş olup teslimatlar sürmektedir.

 

YERLİ ŞARTI GETİRİLİYOR

Helikopterlerimizde kullanılan UMTAS, L-UMTAS, CİRİT; SİHA´larımızda kullanılan MAM-C ve MAM-L ile savaş uçaklarımızda kullanılan HGK, LGK, KGK gibi bir çok mühimmat milli imkanlarla üretilmeye başlanmıştır. Artık bu mühimmatlar konusunda yurt dışına herhangi bir bağımlılığımızın bulunmadığını söyleyebiliriz. Tüm platform ve füzelerde kullanılan motorların yurt içinde geliştirilmesi için projeler başlatılmış durumdadır. Öncelikle bir sonraki aşamada taktik tekerlekli zırhlı araçların hepsinde yerli motor, dişli kutusu ve diferansiyel kullanma şartı getiriyoruz.”

 

KONYA 30 BİN GÖVDE ÜRETEREK TESLİM ETTİ

Savunma sanayindeki güçlü yapısıyla öne çıkan Konya, Aselsan, Havelsan, MKE, Roketsan gibi ana sanayi üreticileri ile Konyalı silah sanayicileri de MPT-76 silahının gövdesini üreten Konyalı silah üreticileri de 30 bin gövdeyi Savunma Sanayii´ne teslim ederken 30 bin de sipariş aldı.

 

TÜRKİYE´DE İLK: BOMBA ATAR

Öte yandan Savunma Sanayisi ile öne çıkan Konyalı üreticiler tarafından Kara Kuvvetleri Komutanlığı´nın ihtiyacı olan ve ilk defa Konya´da geliştirilen bir proje olan 40 mm bomba atar projesi de Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından kabul edilerek sözleşmesi imzalandı. Patenti sadece Konyalı bir üreticide olan 40 mm bomba atardan 1 yıl içerisinde 8181 adet üretilerek teslim edilecek.