AYKIRILIK TESPİT EDİLDİ

Kırıkkale Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Okan Şahin, 2017 yılında yapılan çalışmaları değerlendirdi. İl Müdürü Şahin “İl Müdürlüğü olarak tüketicilerin sağlığının ve güvenliğinin korunması, piyasada güvenli ürünlerin yer almasının sağlanılması ve haksız rekabetin önlenmesi, her türlü ölçü aletinin kamu yararına uygun ve doğru ayarlı olarak kullanılmasının sağlanması amacıyla piyasa gözetim ve denetim faaliyetleri kesintisiz olarak sürdürülmektedir. Bu kapsamda toplam 3323 ürün denetimi yapılmış, bu ürünlerden 3163´ü uygun bulunmuş, 160 üründe ve hizmette aykırılık tespit edilerek toplamda 108.630 TL idari para cezası uygulanmıştır. Genel olarak tüketicilerin can ve mal emniyetini doğrudan ilgilendiren elektrikli aletler, gaz yakan cihazlar, asansörler, basınçlı ekipmanlar gibi ürünlerde denetimlere ağırlık verildiği 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun hükümleri kapsamında 2017 yılı içerisinde; Üretici ve satıcı firma ile kullanıcılarda toplam 473 ürün denetimi yapılmış, 98 üründe aykırılığa rastlanılmış ve bu ürünlere 54.987 TL idari para cezası uygulanmıştır” ifadesini kullandı.

 

ÖLÇÜ ALETLERİDE DENETLEME

İl Müdürü Şahin “3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu hükümlerine göre ölçü ve tartı aletlerinin kamu yararına uygun olarak kullanımının sağlanılması amacıyla muayene ve damgalama işlemleri ile doğru ölçüm yapılıp yapılmadığı konusundaki ani muayene denetimleri devam etmektedir. 2017 yılı içerisinde toplam 2850 adet ölçü aletlerinin periyodik, ilk, ani, şikayetli muayeneleri yapılmıştır. Uygun olmayan 62 adet ölçü aletine 51.881 TL idari para cezası uygulanmıştır. Hazır ambalaj ürün denetiminde 76/211/AT Yönetmeliği kapsamında 13 firma denetimden geçirilerek 1 firmada teknik düzenlemeye aykırılık tespit edilerek gerekli yaptırımlar uygulanmıştır. Taksimetre, Takograf, Akaryakıt Sayaçları, Tartı Aletleri,Yetkili Muayene Servisleri ve Tamir ayar servisleri ile ilgili olarak toplam 66 adet belgelendirme ve denetim işlemi yapılmıştır”.

 

PETROL VE LPG PİYASASINA YÖNELİK DENETİMLER

Karakeçili’de Köylere Hizmet Götürme Birliği toplandı Karakeçili’de Köylere Hizmet Götürme Birliği toplandı

“2017 yılında 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununa göre piyasada tüketicilerin kullanımına sunulan akaryakıtın yasal olup olmadığı, standarda uygunluğu ile akaryakıt ve LPG istasyonlarının lisanslarının olup olmadığı konularında aralıksız olarak yapılan denetimlerde 118 adet işyerinde toplam 306 adet akaryakıt ürününün marker ölçümü yapılmış, 20 adet numune alınarak toplam 3.300.000 litre ürün denetlenmiştir. Sanayi sicil kanunu kapsamında yapılan çalışmalar kapsamında, 2017 yılı içerisinde 16 adet firma sanayi siciline kayıt yaptırmış olup toplamda 329 kayıtlı işletmemiz bulunmaktadır.6948 Sayılı Sanayi Sicil Kanunu kapsamında yükümlülüklerini yerine getirmeyen 2 işletmeye toplam 1.762 TL idari para cezası uygulanmıştır” diye konuştu.

 

KESKİN TAVA TESCİLLENDİ

Şahin “İlimize ait potansiyel coğrafi işaret ve geleneksel ürünlerin Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde tescilinin sağlanarak koruma altına alınması amacıyla çalışmalar yapılarak ilgili Kurumların başvuru yapması noktasında bilgilendirilmiştir. Bu kapsamda Tescil potansiyeli olan Keskin Tava, Kılıçlar Pırasası, Hasandede Üzümü, Karakeçili Kilimi, Karakeçili Battaniyesi, Karaahmetli Patlıcanı, Sulakyurt Kavunu, Delice Üzümü, Delice Kavunu ürünleriyle ilgili çalışmalara devam edilmektedir. Bizzat İl Müdürlüğümüzce “Keskin Tava” başvurusu yapılarak Tescili alınmış ve koruma altına alınması sağlanmıştır. Piyasada güvenin sağlanılması, haksız kazancın önüne geçilmesi, vatandaşlarımızın ödedikleri paraların karşılığını almaları ve haksızlığa uğramamaları bakımından denetimlerimiz kesintisiz bir şekilde devam etmektedir” dedi.