TÜRKÇE´NİN ŞAİRİ ŞEHRİYAR

'Türkçe´nin Şairi Şehriyar' konulu panel, Ankara Üniversitesinde, İran Araştırmaları Merkezi (İRAM) ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi tarafından düzenlendi. Panelde konuşan Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü ve Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fars Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Temizel, Şehriyar´ın yüzyılın ortak bir hazinesi olduğunu ve Türkçe ile Farsça arasındaki ana köprülerden birini oluşturduğunu aktardı.

 

ŞİİRLERİ ÜZERİNE NAZİRELER YAZILIYOR

Temizel, Şehriyar´ın kendi yaşadığı coğrafyada kalmayıp dünya tarafından da benimsenen edebi bir şahsiyet olduğunu belirterek, 'Şehriyar´ı tanımak aslında kendimizi, medeniyetimizi, ortak kültür ve edebiyatımızı tanımak demektir.' dedi.  Tahran Üniversitesinde Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehri Bagheri, Şehriyar´ın, modern İran edebiyatının en meşhur şairi olduğunu vurgulayarak, 'Klasik ve modern şairler Şehriyar´ı usta olarak görüyor. Sözleri sadece edebiyatçılar arasında değil toplumun bütün kesimlerinde ilgi görmektedir. Şehriyar İran´la sınırlı bir şair değildir, Türkçe konuşan bütün bölgelerde okunuyor ve şiirleri üzerine nazireler yazılıyor.' ifadesini kullandı.

 

TÜRKİYE´Yİ AZERBAYCAN VE ORTA ASYA İLE BULUŞTURAN ŞAİR

Kırıkkale Üniversitesinde Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu da büyük bir bilgi birikimine sahip Şehriyar´ın Türkiye´yi Azerbaycan ve Orta Asya ile buluşturan şair olduğunu bildirdi. Karaismailoğlu, 'Şiir aşkın dilidir ama izahı çoktur demiştir. Onun şiirleri arasında Türkiye´den de bazı şairler yer almaktadır. Türkiye´den ve Türklerden övgüyle söz etmiştir. Tarihi, coğrafi ve ulusal beraberlikleri ciddiyetle koruyup yaşatmıştır. Tevfik Fikret, Mehmet Akif Ersoy ve Yahya Kemal Beyatlı´dan da şiirlerinde bahsetmektedir. ' diye konuştu.

 

ANNESİNİN ETKİSİ VE İKAZIYLA OLMUŞTUR

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç da Şehriyar´ın ömrü boyunca 'hüzün içinde bir aşık' olarak yaşadığına değindi. Şehriyar´ın dünya şiirini tanıdığına vurgu yapan Kırlangıç, 'Türkçe´nin farklı yörelerdeki seslerini bir araya getirmiş. Türkçe´ye yönelmesi annesinin etkisi ve ikazıyla olmuştur. Klasik bir şair olmasına rağmen yeniliğe de açık bir şairdir. '  ifadesini kullandı.  Nahçıvan Devlet Üniversitesinde Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nezaket İsmailova ise Şehriyar´ın şiirlerinde hayati gerçeklik bulunduğunu belirterek,  zulme karşı dik duruş sergilediğini söyledi.


 

MUHAMMED HÜSEYİN ŞEHRİYAR 

Huzurevi sakinleri sinema keyfi yaşadı Huzurevi sakinleri sinema keyfi yaşadı

Azerbaycan´da 1906´da dünyaya gelen Şehriyar, 18 Eylül 1988´de hayatını kaybetti. Gazel, kaside, mesnevi ve diğer şiir türlerini ustalıkla kullandığı ve her türlü güncel konularda şiir yazdığı belirtilen Şehriyar´ın dört ciltlik divanının son cildi Türkçeden oluşuyor. AA