E-İMZA´YA İLGİ ARTINCA DOLANDIRICILIK ÇOĞALDI

E-İmza Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Kılıç, son günlerde e-imzaya ilginin artmasından dolayı dolandırıcılık olaylarının da arttığını söyledi.

VATANDAŞ MAĞDUR EDİLİYOR

E-İmza Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Kılıç, son günlerde e-imzaya ilginin artmasından dolayı birilerinin vatandaşlarımızı mağdur etmeye başladığını söyledi. Vatandaşların e-imzanın nasıl bir şey olduğunu ve fiyatları hakkında bilgi sahibi olduklarını bilmediğini dile getiren Başkan Kılıç, “ ‘e-imza ucuz, e-imza evinize ve işyerinize getiriyoruz´ diye para toplamaya başlamışlar. Lütfen dolandırıcılara kanmayın” diye açıklamalarda bulundu.

Öğretmen adayları dikkat! Başvurular yarın başlıyor! Öğretmen adayları dikkat! Başvurular yarın başlıyor!

E-İMZA TASARRUF SAĞLIYOR

BTK verilerine göre 2019 sonu itibariyle kullanılan e-imza sayısının yaklaşık 5 milyon olduğunu söyleyen Kılıç, “e-imza sağladığı zaman ve kağıt tasarrufundan dolayı tercih edilmektedir. Corona virüs döneminde işlerin aksamadan yürütülebilmesi adına ilgi ve talep daha da arttı. Elektronik imza kullanıcısına veri bütünlüğü, kimlik doğrulama ve inkar edilemezlik özelliklerini sağlamaktadır. Elektronik imza elektronik ortamda yapılan işlemlere hukuksal geçerlilik sağlıyor. Bu nedenle de elektronik ortamda hukuksal geçerlilik kazandırılmak istenen tüm işlemlerde elektronik imza kullanılması kaçınılmaz hake geliyor”

KİMSE KAGIDA VE KALEME DOPKUNMAK İSTEMİYOR

Kılıç, Türkiye´de corona virüs sürecinin başlaması ile birlikte e-imza kullanıcısının çok hızlı bir şekilde arttığını, e-imza almak için şubelere giden vatandaşların yoğunluk yarattığını belirtti. Pandemi döneminde herkes her şeye dokunmaktan çekindiği için kağıda ve kaleme de dokunmak istememekle beraber işlerini evlerinden halletmeyi tercih ettiler. Özellikle kamu kurumu ile olan işlerin e-imza ile yapılabiliyor olmasının bunda büyük bir etkisi oluyor. Son günlerde bankalarda müşterilerini e-imza kullanmaya yönlendiriyor”

DOLANDIRICILARA DİKKAT

Dolandırıcılara karşı vatandaşları uyaran Kılıç, “Bu konuda tüm vatandaşlarımızı uyarmak istiyorum. e-imza ıslak, kağıda kalemle attığınız imza ile aynı geçerliliğe sahiptir. Dolayısıyla sadece BTK tarafından ilan edilmiş. E-imza hizmet sağlayıcılar tarafından üretilebilir. Kamu çalışanları dışındaki kimselere e-imza sağlamaya yetkili 4 kuruluş vardır. Bu dört kuruluştan bir tanesi de e-imzatr dir. e-imza alacağınız başvuru merkezleri mutlaka ESHS´lerin web sitelerinde olmalı. Bu dört kuruluş dışındaki kişi yada kuruluş dışından çeşitli ilan reklam yada kapınıza gelerek e-imza veriyoruz diyen kişi ve kişilere itibar edilmemesi gerekir” dedi. Haber: Ersin Atasayar