ÖNERİ OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka´nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart´ın 'Internationaler Frauentag' (International Women´s Day - Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

 

Kırıkkaleli genç, ekmeğini sazdan çıkarıyor Kırıkkaleli genç, ekmeğini sazdan çıkarıyor

1975 KADIN YILI KONGRESİ

Türkiye´de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında 'Emekçi Kadınlar Günü' olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekânlardan sokaklara taşındı. 'Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı' programından Türkiye´nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında 'Türkiye 1975 Kadın Yılı' kongresi yapıldı.

 

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ

12 Eylül 1980 Askeri Darbesi´nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984´ten itibaren her yıl çeşitli kadın platformları tarafından 'Dünya Kadınlar Günü' kutlanmaya devam ediliyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından saat 14.00´da İl Kültür Merkezi´nde bugün bir program düzenlenecek.