Kırıkkale artık göç veren değil, göç alan il oldu Kırıkkale artık göç veren değil, göç alan il oldu


ÇİFTÇİLERE EĞİTİM VERİLDİ

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü ve Bahşılı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonuyla düzenlenen toplantılar da çiftçilere çörek otu yetiştiriciliği anlatıldı. Yürütülen çalışmaları takip eden ve bir değerlendirme yapan İl Müdürü Sırrı Yılmaz “Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin ekilişlerinin yaygınlaştırılması sadece ilimiz için değil ülkemiz için de önemli bir yere sahip. Bu doğrultuda yürüttüğümüz çalışmaların bir ayağını da eğitim toplantıları oluşturuyor. Amacımız çiftçimize alternatif ürünler sunarak gelir düzeyini arttırırken ülkemizin bu alandaki ihtiyacına da cevap vermek” şeklinde konuştu.

 

BAKANLIK DESTEKLİYOR

Sözlerini bu alandaki çalışmaların devam edeceğini vurgulayan İl Müdürü Yılmaz, ayrıca Bakanlığın Kırsal Kalkınma Desteklemeleri kapsamında Tıbbı ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliğine de destek olduğunu da hatırlattı. Yılmaz, bilgi ve teknik destek almak isteyen tüm çiftçileri İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleriyle iletişime geçmeye davet etti.

 

ÇÖREK OTU EKİLİŞİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Dekara 1.6 kg ile 2 kg arası tohum kullanılır. Ekilecek çeşit antikansorejenik etkileri ile bilinen timokinin oranı yüksek yerli çeşitler olmalıdır. Gübreleme analiz sonucuna göre yapılmalıdır, toprağın organik madde içeriği arttırılmak isteniyorsa uygulanacak hayvan gübresi yanmış olmalı ve sonbaharda uygulanmalıdır. Ekiliş bölgemiz şartlarında şubat sonu, mart ayı başında yapılmalıdır. Toprak güzden sürülmeli, çörek otu tohumu ekilmeden toprak yapısı biçerdöverle yapılacak hasat döneminde kayıpların önlenmesi için dümdüz olmalıdır. Bir dekara 15 kg taban gübresi (15-15-15 veya Dap) tohum ile karıştırılarak uygulanır. Tohum derinliği 1-2 cm olmalıdır. Tohum 2 cm derinden fazlaya düşmemelidir. Dönüme 15 kg gübre ve en fazla 2 kg tohum olacak şekilde 17 kg uygulama yapılacak ve mibzerin ayarı 17 olacak. Ekim yaptıktan sonra merdane – silindir çekilecek. Ekim yapılmasını takiben aynı gün ve ihtiyaç olması halinde çörek otları 15-20 cm olunca rüzgarsız havalarda sabah saatlerinde yabancı ot ilacı kullanılacak. Kimyasal mücadelede kullanılacak ilaç için il ilçe tarım müdürlüklerine başvurulmalıdır. Çörek otları 20 – 25 cm iken yağmur öncesinde mayıs ayı gibi analiz sonucuna göre 7- 8 kg üre kullanılır. Çiçeklenme öncesinde sıvı deniz yosunu veya dekara 7-8 kg potasyum nitrat kullanılabilir. Yağışların yeterli gelmediği dönemlerde, sapa kalkma ve çiçeklenme öncesinde 2 defa uygulanacak gübrelerle birlikte su verilir. Hasat biçerdöverle kapsüllerin tamamının kuruyup el ile kırıldığı dönemde sabah erken saatlerde yapılır. Hasat edilen çörek otları 1 gün boyunca serilip kurutulur.

 

ÇÖREK OTU MALİYET VERİLERİ

Çörek otu yetiştiriciliğinde 2020 yılında yaklaşık 2000 dekar alanda üretimi yapılmış ve ortalama 50 kg verim alınmıştır. Önümüzdeki sene verim 80 kg bandında hedeflenmektedir. Tohum dönüme 1.6 kg uygulanmış olup, 18 tl´den alınmıştır. 2020 yılı üretimleri firmalar tarafından kilogramı ürün kalitesine göre 14- 15 tl bandında alınmıştır. Satışı yapılan ürünler lazerli elemeden geçmemiş olup natural olarak satılmıştır.

 

ÇÖREK OTUNUN FAYDALARI

Çörek otu yağı bağışıklık sistemini güçlendirir. Kalp damar hastalıkları, öksürük ve bronşit, astım hastalığına, mide hastalıklarına eklem  ağrılarına ve romatizma gibi birçok hastalığa iyi gelir. Cilde iyi gelir. Zayıflamaya yardımcı olur. Yaraları iyileştirir, Kabızlığı giderir. Bağışıklık ve dolaşım sistemine faydalıdır. Doğum yapan annelerde sütü arttırır. Saç dökülmesini engeller. Kış aylarında nezle, grip ve öksürük gibi hastalıklara karşı vücutta dayanıklılık sağlar. Haber. Kenan Kuzucu