Kırıkkale Valiliği’nden duyarlı kampanya Kırıkkale Valiliği’nden duyarlı kampanya


YÜZDE 15 BUZAĞ ÖLÜMÜ

Veteriner Hekim Sağlam, 2018 yılının ‘´Buzağı Yılı´´ olarak belirlendiğini belirterek, yıl içinde yüzde 15 buzağının öldüğü göz önüne alınırsa yetiştirici olarak buzağı ölümlerinin önlene bilmesi için ne yapılması gerektiği bilinmesi gereken önemli konulardır. Buzağı ölümlerinin temelinde hayvan hastalıkları, bilinçsiz besleme, koruyu hekimlik uygulamalarının önemsenmemesi yatmaktadır. Ölümlerin önüne geçebilmek adına yetiştirici olarak ne yapmalıyız,  birlikte inceleyelim”

 

NELER YAPILMALI

“Buzağı doğar doğmaz ne yapılmalı. İlk yapılması gereken uygulama yetiştirici olarak pek dikkate alınmamakla birlikte doğum yapacak ineğin bulunduğu yerin sağlıklı yani hijyenik olması gerekmektedir. Doğum sağlıklı ve hijyenik koşullarda gerçekleştirilmelidir. Doğum sonrası buzağının yatırılacağı yerin temiz olması ve saman benzeri yumuşak altlıkların örtülü olması temel kuraldır. Buzağı doğar doğmaz ağız, ağız içi ve burun üzerindeki sümüksü kalıntı temiz bir bezle silinmelidir”

 

NEFES ALIP ALMADIĞI KONTROL EDİLMELİDİR

“Buzağının nefes alıp almadığı kontrol edilmelidir. Buzağı nefes alamıyor ise buzağı arka ayaklarından havaya kaldırılmalı başı aşağı gelecek pozisyonda göğüs boşluğu sıvazlanmalıdır. Gerekirse solunumu uyarmak için suni teneffüs yapılmalı, kafa/baş bölgesine soğuk su dökülmeli ve dil dışarı çekilmelidir. Hayati öneme sahip diğer bir husus ise  göbek kordonuna yapılacak işlemlerdir. Buzağılar doğdukları zaman göbek kordonları gerilerek göbeğin yakınından kopar”

 

GÖBEK KORDONU DÜŞECEK

“Kendiliğinden kopmadığı durumlarda göbek bağı 6-7 cm mesafeden temiz bir makas yardımıyla kesilir. Göbek kordonu dipten kopmamış ise göbek kordonunun göbeğe en yakın olan taraftan aşağı doğru sıvazlanmalı ve içindeki sıvı boşaltılmalıdır, içerisi tentürdiyot ile yıkanmalıdır. Göbek kordonu göbekten 3-4 cm uzaklıktan temiz bir iplikle bağlanmalı ve bu bölge tentürdiyotlu temiz bir bezle ile tekrar temizlenmelidir. Göbek kordonu yaklaşık olarak 10 gün içerisinde kendiliğinden düşecektir”

 

BEREKETLİ BİR YIL OLUR

“Diğer bir husus buzağının bir an önce kurulanmasıdır. İnek yavrusunu yalayarak kurutmaya çalışaktır. Bunun mümkün olmadığı durumlarda buzağı temiz bir bezle yahut temiz yataklık sapla kurutulmalıdır. İneğin yavrusunu yalamadığı durumda kurulamanın anne tarafından yapılması isteniyorsa, buzağının üzerine bir miktar tuz dökülebilir. Bu sayede annesi tarafından buzağının yalanması teşvik edilmiş olur. Buzağı ölümlerinin önüne geçmek için yapılması gereken kilit nokta buzağının annesini en geç 1 saat içerisinde emmesinden yani ağız sütü diye tabir edilen kolostrumun içirilmesinden geçmektedir. Ölümsüzlük iksiri olarak tabir etmiş olduğum kolostrumun faydalarına ve yapılması gereken diğer hususlara bir sonraki yazımda bahsedeceğim. Bereketli bir buzağı yılı geçirmeniz dileğimle hoşçakalın” dedi. Haber Merkezi