Beklentiyle duyarsız kalamayız

TBMM Genel Kurulunda Ak Parti Grubu adına ‘İnfaz Yasası´ hakkında söz alan Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, toplumda merakla beklenen kanun teklifinin biran önce yasalaşması için çalıştıklarını söyledi. Can “Toplumun bu beklentisine karşı duyarsız kalamayız” diye konuştu.

 

BEKLEYENLERE CEVAP VERMEK DURUMUNDAYIZ

Ak Parti Grubu adına konuşan Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can “207 sıra sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini görüşmeye devam ediyoruz. Toplumun kahir ekseriyeti bu kanun teklifinin bir an önce yasalaşmasını bekliyor. Biz de Ak Parti olarak, milletvekilleri olarak bu kanun teklifinin bir an önce yasalaşması için çalışıyoruz. Toplumun bu beklentisine karşı duyarsız kalamayız. Bu nedenle, cezaevlerinde ve toplumun diğer kesimlerinde bu kanun teklifinin bir an önce yasalaşmasını bekleyenlere karşı cevap vermek durumundayız. Bu nedenle grup önerimizde cumartesi, pazar ve pazartesi Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunu saat 14.00´te toplayarak bu kanun teklifini yasalaştırmaya hep beraber çalışacağız”.

 

DUYARLI OLMAYA DAVET

Kırıkkale'de ‘Halk Koşusu’ yapıldı Kırıkkale'de ‘Halk Koşusu’ yapıldı

“Bizler, Ak Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi Grubu olarak bu kanun teklifine destek veriyoruz, diğer siyasi parti gruplarından da toplumun bu hassasiyetine duyarlı olmalarını bekliyoruz. Tabii ki, Cumhuriyet Halk Partisi ve İyi Parti, özellikle kanunda eksik gördükleri yerleri eleştirmekle, katkı vermekle beraber kanuna da sahip çıktıklarını gösteriyorlar. HDP Grubu ise kanuna karşı gerek ön çalışmasında gerekse Türkiye Büyük Millet Meclisinde destek olmuyor ve bunu da, siyasi parti grubu olarak, bir demokratik hak olarak görüyoruz. Ancak, toplumun kesiminin beklentilerinin karşılanması noktasında bu kanun teklifi er ya da geç çıkacak. Daha fazla toplumda gerginlik oluşturmama adına, bir an önce bu heyecana ortak olma adına Türkiye Büyük Millet Meclisindeki milletvekillerini duyarlı olmaya davet ediyoruz” ifadesini kullandı.

 

BİZ, İNFAZ REJİMİNİ DÜZENLİYORUZ

İnfaz kanunuyla ilgili de, infaz rejimiyle ilgili de birkaç şey söylemek istediğini belirten Milletvekili Can “Biz, infaz rejimini düzenliyoruz, herhangi bir af ya da özel af çıkarmıyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak infaz rejimini düzenleme yetkisini haizdir. Türkiye Büyük Millet Meclisi, infaz rejimini düzenlerken devlet olarak, devlete şu yetki veriliyor Türkiye Büyük Millet Meclisinde: İnfazı cezaevinde değil cezaevinin dışarısında da, konutta, gece, mesai saatlerinin dışında, hafta sonu gibi alternatif infaz rejimlerini getiriyoruz ve bu infaz rejimlerini dışarda hükümlü çekerken şayet infaz kurallarına riayet etmez ise, denetimli serbestlik süresi içerisinde herhangi bir suç işlerse tekrar cezaevine geri geliyor. Koşullu salıverme ve iyi hâl ortadan kalkıyor. Bu ne demektir? İnfaz rejimi tahliye ya da taburcu olanlar için devam etmektedir, afta ise suçun ve cezanın sonuçları tamamen ortadan kalkmaktadır. Deminki verdiğim örnekte geriye dönüş olmaz ama infaz rejiminde geriye dönüş vardır. Diğer taraftan Anayasa Mahkemesine gideceğini farz ettiğimizde şöyle bir itiraz olabilir: 'Peki, infaz rejimine tabi olan düzenlemelerde bazı suçları, hükümleri niye ayırdınız?' Türkiye Büyük Millet Meclisi infaz rejimini düzenlerken toplumda infial uyandıran suçlarla ilgili infazda lehe olan düzenlemelerden yararlandırmayabilir. Bu Türkiye Büyük Millet Meclisinin, yasamanın yetkisindedir. Dolayısıyla, toplumda duyarlılık oluşturan, hassasiyeti takdir etme yetkisi de Türkiye Büyük Millet Meclisine aittir. Türkiye Büyük Millet Meclisi salt bu yetkisini kullanmıştır. Dolayısıyla, aynı şartları haiz, aynı suçlardan hükümlü olanların aynı lehe düzenlemelerden yararlandırılması doğrudur fakat farklı suçlarla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi istisna koymuş ise bu istisnadan da onların yararlandırılması doğru değildir. Bu manada infaz rejimimizin memleketimize, toplumun büyük kesimine hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum” dedi.