TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat başkanlığında toplandı. Engelliler Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi`nin sahiplerinden AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, teklif hakkında bilgi verdi; engellilerin toplumsal yaşamdan dışlandıklarının gözlemlendiğini, bu teklifle bunu gidermeye çalıştıklarını söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, engelli vatandaşların ayrımcılığa uğramadan, bütün vatandaşlarla eşit şekilde hayata katılmasını istediklerini, bütün mevzuatı da buna uygun hale getirmeye çalıştıklarını söyledi. Binaların, engellilerin erişimine uygun şekilde hazırlanması için 10 yılda gelinen noktanın iyi olduğunu, ancak bunun daha iyisini yapmaya çalıştıklarını kaydeden İslam, 'Bunun için 82 bin kamu binasının envanterini çıkartıyoruz. Halen 57 bin binanın envanterini tamamladık, kalanı da yıl sonuna kadar bitirmeyi düşünüyoruz' dedi.Bakan İslam, bir milletvekilinin, derneklere yardım yapılması konusundaki talebiyle ilgili olarak, 'Türkiye`de 89 bin dernek var, çok büyük bir kısmı da çocuklar, kadınlar, yaşlılar, şehit ve gazilerle ilgili. Biz bu derneklerin hepsine birden sürekli yardım yapmak durumunda kalırsak, işin içinden çıkılamaz. STK`ların kiralarını ödemek, onlara sürekli yardımlar yapmak yerine, ihtiyaç duyulduğu zaman yardım yapmayı daha uygun buluyoruz ve bunu da yapıyoruz' diye konuştu.

Bakan açıklama yaptı

Keskin’de Gençlik Şöleni coşkuyla kutlandı Keskin’de Gençlik Şöleni coşkuyla kutlandı

Engelliler Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifine göre, değişikliğin yürürlük tarihinden sonra üretilen servis ve turizm taşımacılığı yapanlar dışında, şehir içi yolcu taşıma hizmeti yapan araçlardan engelliler için erişilebilir olmayanlara yolcu taşıma hizmeti için yetki belgesi, izin veya ruhsat verilmeyecek. Şehirlerarası yolcu taşıma hizmeti yapan araçlar ile şehir içi servis ve turizm taşımacılığı hizmeti veren araçların erişilebilir hale getirilmesi için usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenecek.Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra üretilen şehirlerarası ve uluslararası yolcu taşımacılığı ile servis ve turizm taşımacılığı yapan araçlar, yetki belgesi, izin veya çalışma ruhsatı verilmesi konusunda araç değil hizmet temelinde düzenleme yapıldığı için, belirtilen araçlar için aranan erişilebilirlik zorunluluğu hizmet olarak düzenlenecek. Teklifle, karayolu ile turizm taşımacılığı yapan veya şehirlerarası toplu taşıma hizmeti veren kişilerin, engelli bireylere erişilebilir toplu taşıma hizmeti sağlanmasına ilişkin talebini azami 72 saat içinde karşılamak yükümlülüğüne ilişkin herhangi bir cezai yaptırım olmamasının, bu kişilerin erişim hakkını engellememesi için düzenleme yapılıyor. Buna göre, karayoluyla turizm taşımacılığı yapan veya şehirlerarası toplu taşıma hizmeti veren, servis taşımacılığı yapan gerçek ve tüzel kişiler, engelli personel veya öğrenciye talep halinde erişilebilir taşıma hizmetini sağlama yükümlülüğü, idari para cezası kapsamına alınıyor.