YILDA BİR DEPREM YAŞIYORUZ

AFAD Başkan Vekili Hamza Taşdelen Kırıkkale Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) sosyal tesislerinde düzenlenen AFAD gönüllülerine kimlik kartı teslim törenine katıldı. Taşdelen, burada yaptığı konuşmada, Türkiye´nin ortalamalara bakıldığında 6 yılda bir 7 ve üzeri büyüklükte bir deprem yaşandığını söyledi.

 

RİSK AZALTMA PLANLARINI ÇALIŞIYORUZ

Türkiye´nin yüksek oranda depremselliğe sahip bir coğrafyada yer aldığını hatırlatan Taşdelen, 'Biz 6 yılda bir ortalamalara baktığımızda mutlaka 7 ve üzeri büyüklükte bir deprem yaşıyoruz, yaşayan bir ülkeyiz. Yine 6-7 aralığında yılda 2 kere bir deprem yaşıyoruz. 5 ve 6 aralığı büyüklükte de ayda 2 kere deprem yaşayan bir ülkeyiz. Böyle düşündüğünüz zaman inanılmaz yüksek oranda bir depremselliğe sahip bir coğrafya. 81 ilimizin tamamında il risk azaltma planlarını çalışıyoruz. İlimizin kendi özelinde masaya yatırıldığı ve bir araya getirildiği, bilinir hale geldiği ve bunlara yönelik de eylemler ile projeler üretildiği bir sistem üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. 7 şehrimizi geçen yıl bitirmiştik.' dedi.

 

EN ÖNEMLİ KATKI SİZLERSİNİZ

AFAD Başkanlık olarak bir kılavuz hazırladıklarını açıklayan Taşdelen, 'Bu kılavuzu herkese açtık. Bu kılavuz sayesinde diğer 74 ilde de Eylül ayının sonuna kadar illerimiz kendi risk azaltma planlarını tamamlayacaklar. Yılın sonuna kadar da buradan elde edilen ettiğimiz verilerle biz ulusal düzeyde Türkiye Afet Risk Azaltma Planını yayımlamış olacağız. Bu da çok önemli katkı sağlayacak risk azaltma çalışmalarına. Ama en önemli katkı sizlersiniz' ifadelerini kullandı.

 

DOĞAL AFETLERLE SIKLIKLA KARŞILAŞIYORUZ

AFAD İl Müdürü Mahmut Coşkun, “Ülkemizin sahip olduğu yapısı gereği su baskını, sel yangın ve deprem gibi doğal afetlerle sıklıkla karşılaşıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda yaşadığımız afetlerdeki can ve mal kayıpları nedeniyle bu çalışmalar büyük önem arz ediyor. Afet yönetiminin her evresinde ve yaralı sayısının yüksek olduğu, olaylara hızlı şekilde müdahale edilebilmesi, can kayıplarının en hafife indirilmesi amacıyla AFAD gönüllülük projemiz başlamıştır”

 

 

YANIMIZDA OLMANIZ BİZLERE GÜÇ VERİYOR

Son olarak konuşma yapan Vali Yunus Sezer, “Bir afet meydana geldiği zaman kimi insanlar en yakınını kimi insanlar canını kaybediyor. İnsanoğlu ne kadar aciz olduğunu ve ona yardım elini uzatacak biri olduğunu orada bekliyor. AFAD olarak anında olay yerine müdahale etmemiz biraz vakit alabiliyor. Dünyadan en hızlı müdahale eden bir ülkeyiz. Her mahallemizde, her sokağımızda bir gönüllümüzün olması bizlere de güç ve cesaret veriyor. Bazı arkadaşlarımızın heyecanlarını gözlerinden okuyorum” dedi. Konuşmaların ardından eğitimlerini tamamlayan gönüllülere sertifika ve kimlik kartları teslim edildi.

 

Programa Vali Yunus Sezer, AFAD Başkan Vekili Hamza Taşdelen,  AFAD Müdürü Mahmut Coşkun, 112 Acil Sağlık Müdürü Muhammet Ali Tekinay, Kırıkkale Belediyesi İtfaiye Müdürü Tuncay Bulut, askeri erkân ve AFAD gönüllüleri katıldı. Haber: Ahmet Ünal

Kırıkkaleli Şehit Ümit Çelik dualarla anıldı Kırıkkaleli Şehit Ümit Çelik dualarla anıldı