7 AYDIR ÇALIŞMIYORLAR

Mart ayında okulların yarı eğitim yılında zorunlu şekilde kapatılmasıyla birlikte parkta beklemeye geçen servis araçları, 21 Eylül´de okulların açılacağı günü sabırsızlıkla bekliyor. Diğer bir yandan ise araçlarda sosyal mesafe kuralları nedeniyle öğrenci sayısının kontenjanlarında kısıtlamaya gidileceği de ayrı bir merak konusu. Mevcut taşıma kapasitesinden yarı orana düşürülmesi durumunda taşıma ücretlerine zam uygulanacak. Adeta 7 aydır kontak kapatan okul servis esnafı, aylardır biriken vergi, bandrol, muayene ve sigorta borcunu da ödeyememiş durumda.

 

GERİ ÖDEMESİZ KREDİ İSTİYORUZ

Bu süreçte sorun yaşayan esnafın sorunlarını dinlemek üzere Servis Araçları ve Nakliyeciler Esnaf Odası Başkanı Behzat Yerlikaya, açıklamalarda bulundu. Yerlikaya, “Pandemiden dolayı ortalama 7 aylık süreçtir araçlarımız çalışmıyor. Devletimizden sorunlara yönelik taleplerimiz oldu. Sadece esnaf ve kefaletten 25 bin TL geri ödemeli kredi verildi. Bu benim görüşümde yardım değil. Ödemeler geldi yine ödeme gücümüz yok. Ertelemeler oldu BAĞ-KUR, SGK, vergi ödeme günleri geldi. Esnafımızın yine ödeme gücü yok. Bizim devletimizden talebimiz  sıfır faizle ya da geri ödemesiz kredi verilmesidir.”

 

10 BİN TL MASRAFIMIZ VAR

“AK Parti Milletvekilimiz Ramazan Can, AK Parti Grup Başkan Yardımcısı Mehmet Muş, şuanda bizim taleplerimizle ilgili çalışma yapıyor. Cumhurbaşkanlığı Strateji Daire Başkanı Naci Özbal çalışma yapıyor. İnşallah böyle bir katkı sağlarlar. Esnafımız zor durumda. Arabamızı ayın 21´inde servise başladığımızda en az 10 bin TL´yi gözden çıkmamız gerekiyor. Araba çalışmadığı için bakım yaptırmak ve borçlarını ödemek zorundayız. Bizim araçlarımızın dezenfekte konusunda hiçbir sıkıntısı yok” dedi.

 

ZAM UYGULANMAK ZORUNDA  

Yerlikaya, “Kırıkkale Belediyemiz tarafından servis araçlarımız devamlı dezenfekte ediliyor. Arabanın içinde bulunduracağımız dezenfekte, kolonya ile kesinlikle maskesiz öğrenci almayacağız. Milli Eğitim Bakanımız ile yaptığımız görüşme sonucunda araçlarda öğrenci kontenjanında kısıtlama olmayacağını söyledi. Türkiye geneli yarı yarıya yaptığımız zaman ben bu raiç bedelini iki katına çıkartmak zorundayım. Çünkü biz tam kısıtlamalı gidiyoruz az para kazanıyoruz, giderlerimiz fazla. Öğrenci sayısı düştüğü zaman gelirimiz düşecek.”

 

Kırıkkale Belediyesi, Sanayi Sitesi’ni temizledi Kırıkkale Belediyesi, Sanayi Sitesi’ni temizledi

RAİÇ ÜCRETİ HALA BELİRLEYEMEDİK

“Türkiye genelindeki diğer illerde aynı şekilde düşünüyor. Bun veli kaldırabilir mi veli de kaldıramaz. Belediye onay verir mi o da onay vermez. Tedirginliğin içerisinde bir durumumuz var bizim. Şuanda diğer iller raiç bedellerini çıkarttı ama ben raiç bedelimi çıkartamadım. Ne olacağını bilmediğim için zarar etmemiz söz konusu. Kırıkkale´de 350 adet servis araçlarımız var.0-10 km geçtiğimiz yıl 225 TL idi aylık. Ama bu yıl süreçte raiç bedeline ne yazacağımızı bilemiyoruz.”

 

BELGE ALMA GÜCÜMÜZ YOK

3 Eylül itibariyle bizlerden istenen koltuk emniyet kemeri, sensör ve kamera 35 bin TL´ye yakın masrafımız çıkıyordu. Valimiz Yunus Sezer´in desteğiyle İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu ile görüşerek bir yıl bunun uzatılması kararını aldık. Servis araçları hizmet yönetmenliğinde değişikliğe gittik. Araç yaşlarında yabancı patentli olduğundan dolayı bunlarla ilgili çalışmalarımız oldu. Yönetmelik çıkmak üzereyken pandemi girdi ve birde mesleki yeterlilik belgesi belge olduğu için bu bizim esnafımıza fayda sağlayacak bir belge değil. Zaten 7 aydır çalışamayan esnafın bunu alma gücü yok. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken´in yanlış bir açıklaması oldu. Esnaf bunu almalı şeklinde. Bu Avrupa´da bu belge geçerli diye. Biz burada araba kullanamıyoruz ki Avrupa´da kullanalım. Bu bizim mesleğimize ters.”

 

BİZİM YANIMIZDA OLDU

“Bakanlıklarla görüşüyoruz. SRC1-2-3-4, mesleki yeterlilik, psikoteknik, yani işin içinden çıkamıyoruz artık. Belediye ayrı bir ruhsat veriyor, Milli Eğitim bir ayrı ruhsat veriyor. Bu esnaf nasıl ayakta duracak kimsenin bilgisi yok. Bu süreçte bizim yanımızda olan Vali Yunus Sezer´e, AK Parti Milletvekilimiz Ramazan Can´a, Belediye Başkanımız Mehmet Saygılı´ya, AK Parti merkez ilçe başkanı Emrah Doğan´a ayrıca teşekkür ederim. Sorunlarımızın çözümü noktasında bizim taleplerimiz için çalışma sergilediler.”

 

MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ BİZİMLE HİÇ GÖRÜŞMEDİ

“Okulların açılmasına çok kısa bir süre kaldı. Bu konuyla ilgili Milli eğitim müdürü Yusuf Tüfekçi eğitim konusunda da bizlerle hiç görüşme yapmadı. Sayın müdürün bizlerle bir görüşme yapmasını, eğitim alanında servis çalışmalarının nasıl işleyeceği konusunda bir bilgi toplantısı yapılması gerekir. Eğitim camiasındaki yöneticiler bizlerin sorunlarına kulak vermezse kim kulak verecek. Servisçi esnafı her geçen gün uçurumdan aşağı doğru düşüyor” dedi. Haber: Ersin Atasayar