3 bin lira maaşla çoban bulamıyorlar

Kırıkkale’de gıda ve yem işletmelerine sıkı denetim Kırıkkale’de gıda ve yem işletmelerine sıkı denetim

 

Küçükbaş hayvancılığın önemli merkezlerinden Kırıkkale´de, özellikle ilkbahar ve yaz aylarında neredeyse günün tamamını merada hayvanların başında geçirerek mesai harcayan çobanlar, aldıkları ücretlerle dikkati çekiyor. Kırıkkale´de çok sayıda çoban yeme içme ve diğer ihtiyaçlarının karşılanması dışında 3 bin liraya kadar maaş alabiliyor.

 

BAKACAK KİMSE BULAMIYORLAR

Küçükbaş hayvancılığın önemli merkezlerinden Kırıkkale´de, ilkbahar ve yaz aylarında neredeyse günün tamamını merada sürülerin başında geçiren çobanlara, 3 bin liraya kadar maaş ödeniyor. Konu ile ilgili gazetemiz Manşet´e bilgi veren Kırıkkale Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Kürşat Ulusoy, “Kırıkkale´de birçok besici, yüksek ücret vermesine rağmen çoban bulmakta sıkıntısı yaşıyor. Geçmişte çobanlık yapacak kişilerden referans istendiğini ifade eden besiciler, o dönemlerde bu işi yapmak isteyenlerin aracı bulduğunu ancak şimdi yüksek ücrete rağmen hayvanlarına bakacak kimse bulamadıklarını belirtiyor”

 

ÇOBANLAR DAHA YÜKSEK MAAŞ İSTİYOR

Çobanlık, yaklaşık 3 bin lirayı bulan aylık ücretle bölgedeki birçok mesleği de geride bıraktığını dile getiren Başkan Ulusoy, “Bölgede havaların ısınmasıyla sürülerini meraya çıkaran ve gece gündüz sürekli dışarıda bulunmak durumunda kalan çobanlar, yemeklerini ise eşek sırtındaki heybelerde taşıyor. Hayvanlarını doyurduktan sonra uygun yerlerde dinlenmeye geçen sürü yöneticileri, burada yaktıkları ateşte çay demleyip yemeklerini yiyor. Hayvanların tüm sorumluluğunu alan ve bundan dolayı ailelerini kimi zaman aylarca göremeyen çobanlar, bu nedenle ücretlerinin daha da yüksek olması gerektiğini düşünüyor” diye konuştu.