Kırıkkale´de 2015 yılı demonstrasyon programı çerçevesinde arıcılığı geliştirmek, bal verimini artırmak için Balışeyh´in Hüseyinbeyobası köyünde 3 dekar Arıotu (phacelia tanacetifolia Bentham) ve Karabuğday (Fagopyrum esculentum Moench) demonstrasyonu kurulmuştu.

En çok tercih edilen hatchback arabalar En çok tercih edilen hatchback arabalar

 158 ARI ÜRETİCİSİ

 Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, İl Müdür Yardımcısı Gürsel Doğan ve İlçe Müdürü F. Duygu Kara, teknik elemanlar ve Hüseyinbeyobası Köyü Muhtarı İlyas Tosun´la birlikte Demonstrasyon alanında incelemelerde bulundu. Demonstrasyon bahçesi sahibi Ömer Tosun yapılan çalışmadan memnun olduğunu ve bu sayede arıların bal veriminin arttığını ifade etti.İl Müdürü Recep Kırbaş Kırıkkale´de desteklemeden yaralanan 158 arı üreticisini 10 bin 658 kovanı bulunduğunu, arıcıların bal üretimlerini arttırmaları için bu tür demonstrasyonları kurduklarını söyledi.

BAL ARICILIĞI İÇİN VERİMLİ

Arıotu´nunbir sezonda koloni başına 5-9 kg arıotu balı hasat edilmekte dekara bal verimi 30-100 kg arasında olduğu belirtildi. Arıotu, nektar ve polen kaynağı açısından dünyanın en üstün 20 bal bitkisi arasında yer aldığı ifade edildi. Karabuğday küçükbaş, büyükbaş ve yumurta tavukçuluğunda yem olarak ve Arı yetiştiriciliği “Bal” üretiminde “Nektar” kaynağı olarak kullanıldığı açıklandı.  Karabuğdayın ülkemizde henüz tarımı yapılmadığı tahıllarla hiçbir bağlantısı olmayan Karabuğdayın insan beslemesinde önemli bir rolü bulunduğu, taneleri direk olarak pilav, çorba ve dolmalarda kullanıldığı danelerinden elde edilen unu da saf ya da diğer unlarla karışım halinde ekmek, bisküvi, kek, makarna, kurabiye gibi unlu mamüllerde, tatlı ve dondurma külahı yapımında kullanılabildği belirtildi.